Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Velitel zásahu ve FF UK: Proč záchranáři nesměli do budovy?

Autor: vet, ČTK, dce - 
29. prosince 2023
05:00

Střelba na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy otřásla celým Českem. Šílený vrah zde zabil 14 lidí. I nyní, několik dní poté, se kolem celé události rojí celá řada otázek. Jednou z nich bylo i, proč nebyli záchranáři vpuštěni do budovy co nejdřív, aby mohli ošetřovat raněné. Ve videu, které policie zveřejnila, na to odpověděl velitel zásahu Radomír Bohuslávek. A pochválil i pohotové studenty.

Zásah proti střelci na Filozofické fakultě UK v Praze a záchrana zraněných a ohrožených lidí z budovy plné spletitých chodeb byla zatěžkávací zkouškou i pro trénované policisty. I pro profesionály bylo těžké uvěřit, že řádění ozbrojeného střelce je realitou.

Video  Velitel zásahu popsal střelbu na Filozofické fakultě.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

„Máte pocit, že cvičíte a že někdo vyběhne a řekne stop, ale nikdo nevyběhl,“ vzpomíná Radomír Bohuslávek, jeden ze tří hlavních velitelů zásahu ve zpovědi, kterou zveřejnila Policie ČR.

Policisté museli na místě střelby zastoupit i záchranáře. „Nemůžeme je pustit dovnitř, protože ten prostor pro ně není bezpečný,“ vysvětluje. Postřelené ošetřili a pak je z nejvyšších pater vynášeli v plachtách ven, kde je záchrance předali.

Dobře si vedli prý studenti. „Bylo vidět, že vědí, co mají dělat, zavřít dveře, zabarikádovat se a čekat, až je někdo vysvobodí,“ dodává policistka Nela Musálková. Jak ale byli vyděšení, ne vždy reagovali na výzvy policistů, aby otevřeli. Ti pak museli dovnitř vtrhnout násilím.

Střelec ve čtvrtek v budově FF UK na Palachově náměstí zabil 13 lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Střelbu pachatel zakončil sebevraždou. Jde o nejtragičtější takový případ v historii Česka a událost vyvolala šok i vlnu solidarity.

Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie na základě balistiky spojila také s případem vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání