Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jsem na tahu! Mladík po tragédii v Praze sdílel fotku zbraně. Prý šlo o vtip, případ řeší policie

Autor: pma, ČTK - 
23. prosince 2023
18:05

Česko v posledních dnech a hodinách zažívá jedny z nejtěžších chvil v novodobé historii. Ve čtvrtek odpoledne v prostorách budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha střelec (†24) usmrtil 14 osob, další desítky zranil. Policie v souvislosti s tragédií na sociálních sítích zaznamenala několik přpadů, kdy lidé vyhrožovali rozpoutáním podobného masakru. Jeden z nich se týkal fotografie zbraně s šokujícím popiskem „my turn“, tedy „jsem na tahu“. Autora příspěvku, který vše později označil za vtip, vyšetřují kriminalisté. 

Od šokující tragédie na pražské Filozofické fakultě UK uplynulo jen několik hodin, když se mladý člověk ze západních Čech snížil k nepochopitelnému vtipu, jak svůj příspěvek sám později označil. Podle informací sokolovských kriminalistů umístil na sociální sítě snímek zbraně s textem „my turn“, v češtině „jsem na tahu“.

Příspěvek vzhledem ke čtvrteční střelbě na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kdy po řádění čtyřiadvacetiletého útočníka zemřelo 14 osob, vyděsil veřejnost. Případem se rychle začala zaobírat policie. „Začalo to fotkou zbraně s textem ‚my turn‘ , pokračovalo výmluvou, že se jednalo o humor a dnes (v  sobotu, pozn. redakce) to skončilo sdělením podezření ze spáchání přečinu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci,“ svěřili se kriminalisté. 

Pisálek se začal na sociálních sítích veřejně omlouvat a vysvětlovat, že šlo o nevhodný vtip. „Byla to blbá sranda, omlouvám se. Nic nebylo myšleno vážně a dal jsem to do příběhu bez kontextu, kdyby náhodou z toho byl problém. Není to ani skutečná zbraň, je na airsoft,“ uvedl mladík. 

Policie v souvislosti s tímto činem apelovala na veřejnost, aby lidé přemýšleli, co na sociální sítě dávají, a brali ohled na přeživší a rodiny obětí. „Pojďme si, prosím říct, že v tuto dobu opravdu není na takový ‚humor‘ prostor. Mysleme na pozůstalé,“ uvedla. 

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Zobrazit celý online

Video  Detaily policejního zásahu proti masovému střelci: Policisté zveřejnili video ze svého pohledu!  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Články odjinud