Počet skutků se za dva dny o deset zvýšil. Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík v úterý oznámil, že policie se dosud zabývala 165 skutky, které mají návaznost na prosincovou střelbu na fakultě. Podle úterní informace úkony trestního řízení zahájila v 93 případech, ve 12 z nich byly ukončeny. Nejčastějšími skutky byly podle Kubíka schvalování trestného činu (34 případů) a nebezpečné vyhrožování (29), následují násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a šíření poplašné zprávy. V pěti případech jde podle náměstka o cizince, čtyři osoby policie převezla k psychiatrickému vyšetření.

Video
Video se připravuje ...

Nové záběry: Snajpr měl vraha z FF na mušce. Zabil se, když se studenti krčili na římse! Policie ČR

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy, která se stala 21. prosince odpoledne, přišlo o život 14 studentů a pedagogů, zraněno bylo 25 lidí. Střelec zranil střelbou i některé osoby mimo fakultu včetně nejméně dvou cizinců.

Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia nezjistil pochybení v postupu policie při zásahu proti střelci, zopakoval policejní prezident Martin Vondrášek. „Postup policistů nebyl laxní ani nedbalý, zásah lze hodnotit jako profesionální a rychlý, poskytnutá první pomoc byla profesionální,“ řekl Vondrášek. Úřad vnitřní kontroly doporučil lepší krizovou komunikaci. O skutečnosti, že po střelci pátrá policie kvůli jeho možným sebevražedným úmyslům, nebylo informováno vedení fakulty.

Vondrášek uvedl, že do budoucna bude třeba pokračovat ve výcviku složek integrovaného záchranného systému pro podobné události. Taktická střelecká příprava je podle policejního prezidenta dostatečná, běžné policejní hlídky by ji potřebovaly rozšířit. Prvosledové hlídky by mohly mít rozšířeno vybavení o transportní prvky a páčidla, uvedl Vondrášek. Podle něj bude třeba zlepšit i analytické možnosti policie s ohledem na registry.

Fotogalerie
77 fotografií