Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Děsivý sesuv půdy v Číně. Zavaleny jsou desítky lidí

Autor: ČTK - 
22. ledna 2024
06:52

Sesuv půdy v horské oblasti na jihozápadě Číny zavalil dnes ráno 47 lidí. S odvoláním na čínskou státní televizi CCTV a agenturu Nová Čína o tom informuje agentura AFP, která o zasypaných píše jako o „pohřbených“. Jaká je šance na jejich záchranu, není jasné. Teploty v oblasti se pohybují těsně pod nulou.

Neštěstí se ze zatím neupřesněných příčin odehrálo v 5:51 místního času (v neděli ve 22:51 SEČ) ve vesnici Liang-šuej v provincii Jün-nan, která leží u hranic s Barmou. CCTV uvedla, že sesuv postihl lidi z 18 domácností. Více než 200 obyvatel vesnice bylo evakuováno.

Do pátrací akce po zavalených je nasazeno přes 200 záchranářů, deset bagrů a 33 hasičských vozů. Na jednom z videí z místa je vidět skupinu záchranářů v oranžových kombinézách a přilbách, jak se pohybuje po troskách zdejších stavení. Další záběry ukazují zasněženou krajinu a několik pobořených budov.

Agentura DPA s odvoláním na čínská média napsala, že kolem poledne místního času našli záchranáři jednoho přeživšího.

Jak podotýká AFP, provincie Jün-nan patří k nejchudším regionům Číny. V oblasti se sesuvy půdy odehrávají opakovaně, zejména po silných deštích.

Video  Čeští kynologové pomáhají v Turecku polským kolegům. Všichni tři vyslaní psi (Terezka, Bart a Yetti) označili na stejném místě možnou přítomnost živého člověka. (12.2.2023)  - HZS ČR
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi