Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zaplavené metro a 11 mrtvých: Přívalové deště a záplavy zasáhly brazilské Rio a okolí

Autor: ČTK - 
15. ledna 2024
22:00

Přívalové deště v brazilské megapoli Rio de Janeiro a jejím okolí mají od neděle nejméně 11 obětí. Lidé zemřeli po zásahu proudem, utopili se nebo je zasypala hlína. Voda stojí v ulicích, zaplavila metro, auta, nemocnici i mnoho obytných domů. Popadaly stromy a platí výstraha před možnými sesuvy půdy, napsala dnes agentura AP.

Záplavy nejhůře postihly chudší severní část Ria, bez domova zůstalo asi 600 lidí. Stanice Al Džazíra zveřejnila záběry Brazilců, jak si své cennosti nosí v koších na prádlo či pytlích a snaží se je držet nad vodou, která jim místy sahá po kotníky a jinde do pasu.

„Prioritou je vyčistit ulice měst. Tohle je naše nová normalita,“ řekl guvernér Cláudio Castro v souvislosti s meteorologickým jevem El Niño. „A proto stát a města musí být každým dnem odolnější,“ dodal Castro podle agentury DPA.

„Cítíme se jako zvířata. Takhle žít není normální,“ říká 55letá Heloisa Reginaová, která spala na stole ve svém zaplaveném baru, aby ho ohlídala. „Přišli jsme o všechno,“ řekla agentuře AP žena, která podnik ve městě Duque de Caxias vlastnila 30 let a teď neví, zda bude mít prostředky na jeho opravu.

Stovky měst vyhlásily stav nouze, místy za 24 hodin spadlo 200 milimetrů srážek, což je objem obvyklý pro celý měsíc leden. Kvůli vodě v kolejišti bylo zavřeno několik stanic metra, nejezdí také asi tucet autobusových linek.

Hasiči vyjížděli asi k 200 zásahům, nejčastěji je obyvatelé žádali o pomoc s evakuací, píše agentura AFP. Podle AP s likvidací následků řádění živlů pomáhá také 2400 vojáků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi