Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Máslo na hlavě nové ministryně školství: Syny má na prestižní škole a naštvala učitele i odbory ve Francii

Autor: ČTK - 
15. ledna 2024
21:38

Nová francouzská ministryně školství Amélie Oudéaová-Castéraová za pouhých několik dní ve funkci už stihla popudit některé učitele, odbory i část veřejnosti. Skandál vyvolalo zejména zjištění, že děti ministryně školství chodí do prestižní placené soukromé katolické školy, a nikoliv do veřejné. Další problémy na sebe podle francouzských médií nejspíš nenechají dlouho čekat, neboť do rezortu Oudéaové-Castéraové patří i sport, a ministryně tak má na starosti i blížící se pařížské letní olympijské hry.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý pověřil Gabriela Attala, který byl v té chvíli ministrem školství, sestavením nové vlády. Premiér Attal oznámil jména členů svého kabinetu ve čtvrtek.

Nová ministryně školství Oudéaová-Castéraová volbu školy pro své syny vysvětlila „spoustou vyučovacích hodin, které odpadly a nebyly seriózně nahrazeny“, a tak byla „frustrovaná a měla toho dost“. Stejnou frustraci z odpadajících či chybějících hodin ale pociťují i další rodiče. Přestože prezident Macron slíbil, že problém vyřeší, zatím se tak nestalo, píše Le Figaro.

Odboráři práskli dveřmi

Oudéaová-Castéraová se dnes poprvé setkala s učitelskými odbory FSU, které zastupují většinu zaměstnanců veřejného školství.

Odboráři ale po hodině a půl podle francouzských médií vztekle práskli dveřmi a zopakovali své požadavky na růst platů a zlepšení pracovních podmínek. Od ministryně navíc žádají omluvu za její výroky, popisuje napjatou atmosféru Le Figaro. Odbory se také obávají, že vzhledem k rozsáhlému portfoliu, které zahrnuje i sport, bude Oudéaová-Castéraová „ministryní školství na poloviční úvazek“, píše AFP.

Za neobratné vysvětlování změny školy svých dětí sklidila ministryně kritiku i od opozice. List Le Figaro poznamenal, že navíc velmi nešťastně zmínila i jméno školy, kam původně její děti docházely.

Deník Libération oslovil bývalou učitelku jednoho z dětí, podle níž jsou tvrzení ministryně nepřesná. Dítě chtělo podle učitelky přeskočit jednu třídu, což je ve Francii poměrně běžná věc pro nadané děti, a proto se jeho rodiče rozhodli pro změnu vzdělávacího zařízení. Podle učitelky to nesouviselo se suplovanými hodinami.

„Lež, která ji diskvalifikuje,“ napsal šéf opoziční levicové strany Nepodrobená Francie (LFI) Manuel Bompard. „Dny plynou a lži se vrší. Je čas podat demisi,“ zaútočil šéf komunistů Fabien Roussel. O diskreditaci a nutnosti odejít psal i krajně pravicový poslanec za Národní sdružení (RN) Julien Odoul.

Kauza kolem ministryně školství je navíc podle AFP nepříjemností pro Macrona, který má v úterý oznámit své celostátní priority. Očekávaly se také novinky či rozhodnutí stran školství.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi  - Videohub
Video se připravuje ...

fesak2 ( 5. dubna 2024 12:48 )

Učit ve Francii je o život, doslova. A to díky velkému počtu muslimů, kteří jsou zdrojem odhaduji minimálně 66% všech zločinů, škol nevyjímaje. A to NEJSEM příznivec spd a dalších podivných uskupení.

Zobrazit celou diskusi