Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohroma pro Putinovu armádu? Ukrajinci hlásí sestřelení ruského obra A-50 a dalšího letadla

Aktualizováno -
16. ledna 2024
08:13
Autor: ČTK, simao - 
15. ledna 2024
20:01

Ukrajinským ozbrojeným silám se podařilo zasáhnout ruský letoun včasné výstrahy a velení A-50 Berijev a letoun Il-22M, sloužící jako létající velitelské středisko, uvedlo dnes několik ukrajinských představitelů včetně hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného. Zničení letounu A-50 a Il-22M by bylo pro Rusko velkou ztrátou, píše BBC.

Zatímco první stroj se podařilo sestřelit, druhý je silně poškozen, vyplývá z vyjádření ukrajinských činitelů. Zalužnyj poděkoval ukrajinskému letectvu, pod které spadá i protivzdušná obrana, za „skvěle naplánovanou a provedenou“ operaci v oblasti Azovského moře.

Zničení letounu včasné výstrahy a velení A-50 a předpokládané poškození stroje Il-22M, jenž slouží jako létající velitelské středisko, by bylo jednou z největších jednorázových ztrát ruského letectva ve válce s Ukrajinou. Na svém ruskojazyčném webu to napsala stanice BBC, podle níž Rusko nemá takových letadel moc a už je nevyrábí.

Na palubě A-50 navíc mohli být zkušení specialisté, které není snadné vycvičit. Pokud se zprávy ukrajinských činitelů o sestřelení dvojice letounů potvrdí, byl by to pro Ukrajinu významný počin, píše agentura AP. Moskva zprávy o zásahu letadel nekomentovala.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že nedisponuje informacemi o sestřelených letadlech, a doporučil novinářům obrátit se na ministerstvo obrany, uvedl server BBC News.

První zprávy o sestřelení letounu A-50 a poškození Il-22M se podle deníku Ukrajinska pravda objevily na ruských a ukrajinských sociálních sítích v neděli večer, dnes ráno tuto informaci potvrdilo několik ukrajinských představitelů.

„To máte za Dnipro,“ napsal na sociální síti velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk, podle stanice BBC v narážce na nedělní výročí ruského raketového útoku na ukrajinské oblastní město, kde v zasažené výškové obytné budově zahynuly desítky lidí.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat upřesnil, že útok ukrajinských sil cílil především na letoun A-50, ale že nádavkem zasáhl i Il-22.

Létající obr

BBC hovoří v souvislosti s letouny A-50 o létajících radarech, které podle ní mohou sledovat aktivitu ve vzduchu i na zemi a umožňují ruskému velení studovat polohu a strukturu ukrajinské protivzdušné obrany a monitorovat lety ukrajinského letectva.

A-50 se také podílí na řízení vzdušného boje. Letoun poskytuje středisku velení vzdušných operací přesný obraz vzdušného prostoru v reálném čase, píše BBC.

Ztráta letadel v oblasti, o které Rusko tvrdí, že ji ovládá, by byla pro Moskvu velkou pohromou, píše rovněž agentura AFP.

Fotografie poškozeného Iljušinu

Ihnat zveřejnil fotografii, která podle něj poškozený Iljušin zachycuje. Napsal, že letadlo už se podle jeho názoru nepodaří opravit, přestože jsou zprávy o tom, že Rusům se podařilo s poškozeným strojem přistát v ruské Anapě na pobřeží Černého moře.

Fotografie zachycuje zadní část letadla, která je na několika místech zcela proděravělá. „Ať už se to podá jakkoli, cíl byl zničen, reanimace mu nepomůže,“ napsal Ihnat. Dodal, že podle jeho informací stroj začal hořet a že na palubě byli ranění.

Rusko opakovaně uvádí, že si uchovává vzdušnou převahu nad Ukrajinou, ale ve skutečnosti tato převaha nikdy nebyla ani trvalá, ani úplná, poznamenala AFP a připomněla posílení ukrajinské protivzdušné obrany západními zbraněmi.

Právě raketám Patriot někteří vojenští experti přičetli nedávné sestřelení trojice ruských bombardérů Su-34 nad Černým mořem. Moskva tehdy ukrajinské tvrzení ponechala bez vyjádření.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

BBC připomíná, že ruské ministerstvo obrany ne vždy přiznává ztráty a pokud ano, činí tak až po nějaké době. Nicméně vzhledem k tomu, že se na internetu brzy objevila fotografie poškozeného letounu Il-22M, lze předpokládat, že pokud by někdo měl důkaz o přistání A-50, už by to bylo známo, domnívá se BBC.

Nejasností kolem zásahu dvou letadel panuje více, včetně toho, jak byla vlastně zasažena. Podle jedné z verzí kolujících na ruských sociálních sítích mohla Il-22M zasáhnout i palba ruských systémů protivzdušné obrany chránících Krymský most, píše BBC.

Pokud se skutečně jednalo o operaci ukrajinské armády, tak není jasné, jakými prostředky letouny zasáhla, upozorňuje BBC. Rusko těchto letadel nemá mnoho a ne všechny jsou schopny účastnit se bojových operací. To mohou pravděpodobně ty, které byly modernizovány na úroveň A-50U, píše BBC. 

Nebezpečný letoun pro ukrajinská letadla, lodě i rakety

Letoun A-50, který byl poprvé uveden do služby na sklonku sovětské éry, může skenovat oblast o rozloze několika set kilometrů a vyhledávat nepřátelská letadla, lodě a rakety, píše agentura Reuters.

Mluvčí ukrajinského operačního velitelství Jih Natalja Humeňuková uvedla, že Rusko letoun hojně využívalo k přípravě a provádění úderů střelami dlouhého doletu na Ukrajinu.

Role IL-22M v této situaci není podle BBC zcela jasná. Stroj podle ní může být velitelským střediskem a může také fungovat jako takzvaný opakovač, jenž vysílá rádiový signál na pozemní velitelství. Podle zprávy Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS) z roku 2022 mělo Rusko na začátku invaze na Ukrajině 12 letounů Il-22M a deset strojů starší verze Il-22.

Loni v únoru byl při dronovém útoku poškozen ruský letoun včasné výstrahy A-50 na vojenském letišti na letišti Mačuliščy v Bělorusku, připomněly AP i BBC, podle níž poté stroj zamířil na opravu do Ruska a jeho současný stav není znám.

Během loňské červnové vzpoury ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny byl sestřelen jeden stroj Il-22, jiný poškodila v říjnu 2022 ukrajinská armáda, píše BBC.

Video  Pavel varoval před únavou z války na Ukrajině. Konflikt na Blízkém východě rozděluje svět  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa