Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrtvá kobyla by tu za 15 minut zmrzla. Navalnyj promluvil o drsném vězení na Sibiři

Autor: ČTK - 
9. ledna 2024
16:54

Nejprominentnější z uvězněných ruských opozičních politiků Alexej Navalnyj na sociální síti Telegram ironicky vychvaloval mrazivé podmínky ve věznici za polárním kruhem, kam jej vězeňská stráž přepravila krátce před Vánocemi. V trestanecké kolonii Polarnyj volk (Polární vlk) jej už zavřeli na sedm dní na samotku, uvedl ve svém příspěvku.

V úvodu opozičník připouští, že byl poněkud naivní, když se domníval, že jej za polárním kruhem přestane ruský prezident Vladimir Putin trápit zavíráním na samotku. Jakmile vyšel z karantény po přepravení do nového vězení, hned jej zavřeli na sedm dní, protože „odsouzený Navalnyj se nepředstavil podle předpisů, nereaguje na výchovnou práci a nevyvozuje z toho náležité závěry“. Následky pocítil doslova na vlastní kůži, protože běžně chodí vězni na vycházku odpoledne, kdy je o pár stupňů tepleji, zatímco v izolaci jsou procházky o půl sedmé ráno. A k dispozici má dvorek o rozměrech 11 krát tři kroky.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

„Chladněji než 32 stupňů pod nulou tu ještě nebylo. Ale i při takovém mrazu je možné se více než půl hodiny procházet, jen pokud se podaří nechat znovu vyrůst nos, uši a prsty. Máloco tak povzbudí jako procházka na Jamalu v 6:30 ráno,“ vylíčil v příspěvku, který agentura Reuters charakterizovala jako „nabitý sarkasmem“.

Navalnyj připomněl scénu z filmu Reventant (Zmrtvýchvstání) s Leonardem DiCapriem v roli zálesáka, který se ohřeje v mrtvém koni. „Pochybuji, že by to tu fungovalo. Mrtvá kobyla by tu za 15 minut zmrzla. Tady je zapotřebí slon, horký, smažený slon. Kdyby se rozřízlo břicho čerstvě rozehřátému slonu a vlezlo se do něj, dalo by se ohřát. Ale kde na Jamalu vezmu horkého upečeného slona, a to ještě v 6:30 ráno? Budu muset mrznout,“ dodal se symbolem úsměvu.

Nejdrsnější věznice v Rusku 

Trestní kolonie Polarnyj volk, ležící asi 60 kilometrů za polárním kruhem, je pokládána za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku. Většina vězňů, kteří si tu odpykávají trest, byla odsouzena za vážné zločiny, podotkl Reuters.

O jednom z nejvýraznějších ruských kritiků Kremlu neměli jeho spolupracovníci zprávy od začátku prosince, než se jim 25. prosince podařilo spojit se s ním přes Navalného právníka. Navalnyj na sociální síti X ujistil své podporovatele, že je v pořádku, a potvrdil, že ho úřady přesunuly do trestanecké kolonie za polárním kruhem, ve vesnici Charp na Jamalském poloostrově.

Samotka opakovaně

Do odlehlého místa v Jamaloněneckém autonomním okruhu na Sibiři cestoval „za takových podmínek,

Alexej Navalnyj při telekonferenčním soudním slyšení (31. 5. 2023) Alexej Navalnyj při telekonferenčním soudním slyšení (31. 5. 2023) | Reuters
a tak zvláštní trasou“ přes Moskvu, Čeljabinsk či Jekatěrinburg, že nečekal, „že ho někdo najde dřív než v polovině ledna“. Navalnyj donedávna pobýval ve věznici IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy. Navalnyj si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky.

Otrava

Známý kritik Kremlu, který byl v minulosti otráven, je za mřížemi už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítá. Odpůrci Kremlu se domnívají, že se režim v Moskvě snaží zbavit nepohodlného kritika. Za důvod Navalného zmizení a přesunu do odlehlé končiny považují jeho spolupracovníci blížící se prezidentské volby v Rusku, v nichž se Putin bude ucházet o znovuzvolení.

Video  Skandální polonahá party ruské smetánky v Moskvě: Raper s ponožkou na penisu a odhalené celebrity  - Reuters, foto: Profimedia.cz
Video se připravuje ...

Uživatel_5639498 ( 16. února 2024 18:56 )

TO chápu, že nemůžete pochopit, s vaším mozečkem!

Uživatel_5639498 ( 16. února 2024 18:55 )

Jo, jo! Kdybyste raději cvičil český 😛! Záškolák, že?

DanY67 ( 11. ledna 2024 16:34 )

No právě a ještě v Rusku?

DanY67 ( 11. ledna 2024 16:33 )

Důvod?vím o více co by se jim takový trest hodil.A já se ptám když je tam tak zlé proč se vracel?co čekal Interhotely?

DanY67 ( 11. ledna 2024 16:32 )

Tak nechápu věděl co se chystá a on se vrací spět?,,tak že asi tak špatně to tak nebylo jinak by zůstal v nemecku.
Takový něco by málo být i u nás !a doživotně .vrazi,pedofilové nenapraveni recidivistů .

Zobrazit celou diskusi