Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nová dánská královna Mary pochází z Austrálie. Coby makléřka poznala Frederika v baru v Sydney

Autor: ČTK, simao - 
14. ledna 2024
19:24

Je to jako z pohádky. Korunní princ Frederik se seznámil s tehdy 28letou realitní makléřkou Mary Donaldsonovou v restauraci v Sydney během tamních letních olympijských her v roce 2000, kam následník trůnu přijel podpořit dánský jachtařský tým. V neděli se z někdejší makléřky Mary stala první australská královna na dánském trůnu.

Dánsko má ode dneška dvě královny, protože Margrethe II., která abdikovala ve prospěch syna Frederika X., nadále náleží oslovení královna a podle DPA může zastupovat svého syna, pokud ten bude na zahraniční cestě nebo bude indisponován.

Titul korunního prince a dědice trůnu přechází na nejstaršího syna Frederika a Mary, 18letého Christiana.

Princ Playboy novým králem Dánska

Sportovně založeného prince Frederika, který je i potápěčem a letcem, v jeho mladém věku provázela pověst donchuana a krále večírků.

Vystřídal více vztahů a z té doby pocházejí jeho přezdívky Princ Playboy nebo Kníže Casanova. V roce 1999 randil s dánskou popovou zpěvačkou Marií Montelovou.

Představil se jako Fred?

Během olympijských her v Sydney v roce 2000 se v baru jménem Slip Inn seznámil Frederik se svou budoucí chotí, marketingovou poradkyní Mary Donaldsonovou. 

Současná královna Mary nejdříve nevěděla, s kým má tu čest, a médiím se svěřila, že princ se jí představil jako „Fred“.

Královna jim dala požehnání až později

Svoji známost zveřejnili v roce 2001. O rok později se Mary přestěhovala do Dánska, konvertovala k luteránské církvi a začala se učit dánsky.

Královna Margrethe II. ani princ Henrik tomuto vztahu zprvu nebyli příliš nakloněni, nakonec však ustoupili. V roce 2003 dala královna páru své požehnání. Frederik a Mary se zasnoubili toho roku v říjnu, vzali se v květnu 2004. Mají spolu čtyři děti: Christiana, Isabellu a dvojčata Vincenta a Josephinu.

Mary pochází z Tasmánie

Novopečená dánská královna pochází z Tasmánie. Narodila se 5. února 1972 v tasmánském hlavním městě Hobartu jako Mary Elizabeth Donaldsonová skotskému profesorovi matematiky a Britce. Má australské a britské občanství, sňatkem získala i dánské. Absolvovala obchod a právo na Tasmánské univerzitě a poté pracovala v reklamě.

Podle AFP je Mary první dánskou královnou, která není urozeného původu. „Je tak vzrušující, že obyčejný člověk, jako jsme my, se stane královnou,“ řekla dnes v Kodani důchodkyně z australského Brisbane Judy Langtreeová, která se zúčastnila oslav v kodaňských ulicích.

Fámy o herečce Casanovové

Překvapivou abdikaci královny Margrethe II. dávají dánská média do souvislosti také se současným stavem vztahu Frederika a Mary. V říjnu 2023 se podle webu stylecaster objevily fotografie Frederika, jak v Madridu tráví čas s mexickou herečkou Genovevou Casanovou.

Ta však vzápětí popřela jakýkoli vztah mezi nimi, a přestože dánská královská rodina tyto fámy veřejně nekomentovala, někteří se domnívají, že abdikace královny je svého druhu reakcí a pokusem zajistit budoucnost dánské královské rodiny.

Po nástupu na trůn se však rozletěly světem fotky polibku prvního dánského páru - novopečeného krále Frederika X. a Mary, zářících štěstím před davem jásajících Dánů.

Video  Takhle líbá nový král: Frederik X. zdravil Dánsko, políbil královnu Mary a vytáhl na balkon 4 děti  - Profimedia.cz
Video se připravuje ...

 

ivana kollerova ( 15. ledna 2024 01:54 )

Casanovové 🙈 jezis, kdo to psal????

Uživatel_5650027 ( 14. ledna 2024 22:48 )

O celonárodní stávce v Německu,NIC??? To jsou prospěšné info pro ČR! Protože dojdou zásoby!

Zobrazit celou diskusi