„Krátce před půlnocí ze soboty na neděli zemřela Jana Hlaváčová,“ potvrdil Blesku mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Představitelku Jarči Krbcové ze seriálu Chalupáři dlouhá léta sužovala zrádná Parkinsonova choroba, která ji i po zpočátku odhodlaném boji připravila o kariéru. K nemoci se krátce nato přidružily deprese. Od roku 2013 se Hlaváčová téměř neobjevovala na veřejnosti. Její už tak kolísavý zdravotní stav pak v roce 2019 těžce podryla smrt manžela, divadelního barda Luďka Munzara. Smutkem zmítaná herečka tehdy ztratila vůli žít.

„Nemám chuť chodit ven. Nechci. Stejně jako už nemám chuť s nikým mluvit. Za prvé se mi občas komunikuje velmi těžce a za druhé jsem se toho v životě namluvila až až,“ tvrdila smutně. „Bylo to moc hezké, ale bylo toho dost, jak se říká. Já teď už chci jenom v klidu dožít,“ prohlásila odevzdaně.

Video: Jana Hlaváčová na jedné z posledních společenských akcí, než se skryla před veřejností

Se sestrou Danou Hlaváčovou se od zhoršení svého stavu přestala stýkat. „Od té doby, co jsem ležák, se sestrou nejsme ani v kontaktu. Nevíme o sobě. Nemám na ni ani telefon. Já mám ale dost co dělat se sebou, nezbývá sil starat se o něco jiného,“ přiznala pro Aha! začátkem roku. Nejbližší osobou Hlaváčové před její smrtí tak byla dcera Bára Munzarová.

Hlaváčová vyrůstala v Praze a už jako malá dívka se viděla v záři reflektorů. Jiskru v ní zažehl otec, který hrál v ochotnickém divadlu. Po studiích na DAMU se angažovala v Divadle J. K. Tyla v Plzni, rozkvět slávy zažila až v Národním divadle v Praze. Mezi její nejslavnější hry patřily Hippodamie, Višňový sad, v němž ztvárnila Raněvskou, nebo Hamlet, kde přijala roli Gertrudy. Po neshodách s vedením Národní opustila a od roku 1994 působila v Divadle na Vinohradech, kde strávila dlouhých 18 let, než jí cestu překřížila nemoc.

K filmu přičichla už v průběhu studií na vysoké, většinou však šlo o menší roličky a kostýmní úlohy historických osobností. Mezi ty významnější počiny patří role královny v pohádce Třetí princ nebo nezapomenutelné zdravotní sestřičky Toničky z komediálních snímků Jak básníkům chutná život, Konec básníků v Čechách a Jak básníci neztrácejí naději.

Televizní kamera ji měla mnohem raději a věnovala jí tolik prostoru, kolik osoba s jejím talentem vyžadovala. V 70. letech patřila Hlaváčová mezi nejpopulárnější seriálové herečky, objevila se například v kultovní minisérii Byl jednou jeden dům, Bakalářích a v neposlední řadě coby dcera Evžena Humla v legendárních Chalupářích.

VIDEO: Poslední ovace v Národním: Takhle vyprovodili manžela zesnulé Jany Hlaváčové Luďka Munzara (†85) do hereckého nebe

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Jana Hlaváčová (†85): 30 let první dámou Národního divadla Videohub

Fotogalerie
46 fotografií