Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nejlepší snímky ze života Hany Maciuchové (†75): Šmudla, maskovaná blondýna i dáma!

/
  • Nejlepší snímky ze života Hany Maciuchové (†75): Šmudla, maskovaná blondýna i dáma!
    28. ledna 2021 ● 05:00

    Vždy krásná a noblesní dáma. Taková byla v očích veřejnosti Hana Maciuchová (†75). Na plátně i obrazovce se ale dokázala s gustem proměnit i v hysterky či ježibaby. A jaká byla v soukromí? Podívejte se na fotky od jejích prvních krůčků po poslední vystoupení...

  • 1.

    Sněhurka, nebo Šmudla

    Narodila se ve Šternberku na Moravě, ve čtyřech letech se rodina přestěhovala do Olomouce. Tatínek Josef byl pilot, maminka Jarmila knihovnice a oba milovali divadlo. K této lásce vedli i Haničku. Svůj talent projevila už v mateřské školce. Měla hrát Sněhurku, ale...

    „Plakala jsem, protože jsem nechtěla umřít, ani aby mi nějaký princ dal pusinku,“ vzpomínala v Neobyčejných životech na ČT. Nakonec si celá šťastná zahrála Šmudlu.

    1950: Hana Maciuchová jako děvčica z Moravy.
    Autor: archiv H. Maciuchové, majorzeman.eu, archiv

  • 2.

    První honorář? 80 korun!

    Už během studií na DAMU hostovala ve slavném Divadle Za branou, kde také získala své profesionální angažmá. Od roku 1971 byla členkou Divadla na Vinohradech, které se stalo její domovskou scénou na rovných 50 let! Za svou první roli Kressidy v Shakespearově hře Troilus a Kressida dostala honorář 80 Kčs za každé odehrané představení. Běžný honorář pro hostující studenty tehdy, v roce 1966, přitom činil jen 30 Kčs.

    1966: Troilus a Kressida
    Autor: archiv H. Maciuchové, majorzeman.eu, archiv

  • 3.

    Buchta z Moravy

    Při natáčení tv inscenace První radosti se Hana seznámila se svým osudovým mužem, hercem Jiřím Adamírou (†67), který byl o bezmála 20 let starší než ona. „On byl ženatý a měl jedenáctiletého syna. Já byla buchta z Moravy a neuměla jsem si představit, že bych rozvedla rodinu. Rok jsme se scházeli a rozcházeli, zásadně a několikrát, a přesto jsme spolu museli být,“ popsala Maciuchová. Žili spolu 20 let, ale nikdy se nevzali.

    Hana Maciuchová a Jiří Adamíra
    Autor: archiv H. Maciuchové, majorzeman.eu, archiv

    VIDEO: Zesnulá Maciuchová (†75) o Menšíkovi v Chalupářích: Čeho jste si nevšimli?

    Video
    Video se připravuje ...

    Zesnulá Maciuchová (†75) o Menšíkovi v Chalupářích: Čeho jste si nevšimli? Petr Macek

  • 4.

    Kubánské dobrodružství

    Jiří a Hana se spolu několikrát potkali i před kamerou. Když režisér Jiří Sequens (†85) natáčel na Kubě dva ze Třiceti případů majora Zemana (Rukojmí v Bella Vista, Poselství z neznámé země), měla roli krásné špionky Inge Schellerové původně hrát Zlata Adamovská (61). Adamíra, který představoval bývalého nacistického zločince Mestreye, si vynutil, aby ji hrála právě Maciuchová. Kameraman je vyfotil, jak se koupou v moři či plují na jachtě.

    1978 - Jiří Adamíra a Hana Maciuchová na Kubě
    Autor: archiv H. Maciuchové, majorzeman.eu, archiv

  • 5.

    Maskovaná blondýna

    Celý život měla Hana tmavší vlasy s občasnými zrzavými či červenými odlesky. Loni ale všechny překvapila, když se objevila ve společnosti jako platinová blondýnka. 

    „Během jara byla zavřená kadeřnictví a tak jsem měla odrosty. A když už jsem se dostala ke kadeřnici, požádala jsem ji, aby mi na ty šediny dá blond barvu,“ pochvalovala si účes herečka. Skutečný důvod byl ale nejspíš ten, že už možná podstupovala chemoterapie...

    2020 - Hana Maciuchová s producentem Tomášem Ságlem a kytaristou Štěpánem Rakem.
    Autor: Robert Klejch, Facebook.com

  • 6.

    Poslední foto

    Během první koronavirové vlny vystoupila Hana Maciuchová v on-line vysílané talk show z pražského divadla poezie Viola. Na kameru recitovala svou oblíbenou báseň ze sbírky Li Čching-čao.

     

    „Já už nejsem pánem svého času, i když...“ řekla a odmlčela se. „To jsem nikdy nebyla. Nikdo nejsme,“ dodala. „Byla silná, i když oči a hlas prozrazovaly zlé tušení. Bylo to vlastně její rozloučení,“ svěřil Blesku ředitel Violy Robert Tamchyna (49).

    VIDEO: Poslední vystoupení Maciuchové (†75): Takhle se loučila ve Viole! Už nejsem pánem svého času...

    Video
    Video se připravuje ...

    Poslední vystoupení Maciuchové (†75): Takhle se loučila ve Viole! Už nejsem pánem svého času... Facebook/Viola

  • 7.

    Video a galerie

    Další fotky ze života zesnulé herečky najdete v naší galerii níže.

     

    Fotogalerie
    93 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy