Přestože už nemohl hrát, ze světa divadla odejít nedokázal. Na představení, která ho zajímala, si nechával „na tajňačku“ kupovat lístky kamarádem. „Zároveň ho moc prosil, aby se v pokladně ani slovem nezmínil, že přijde Munzar! Proto si lístek kupoval, jinak by mu ho vedení divadel samozřejmě vždycky dalo,“ prozradil Blesku jeden hercův velmi dobrý známý. Luděk Munzar se prý za nic na světě nechtěl setkat s nikým z kolegů, přestože je měl třeba velmi rád. Nechtěl, aby ho viděli ve zdravotním stavu, v jakém byl, protože na něj vůbec nebyl pyšný. Nepřál si žádné otázky ani soucitné řeči.

A netoužil rovněž, aby ho poznali diváci v hledišti. „Nechal se do divadla vždycky dovézt a v hledišti chtěl být už sám. Při představení stál vždycky někde v rohu nebo prostě někde stranou. To svoje místo, na které měl lístek, nechal pokaždé prázdné,“ dodal ještě důvěryhodný zdroj. Na veřejnosti se ostatně naposledy ukázal v roce 2018, kdy vedl k oltáři svou dceru Barboru Munzarovou (49). Ta se po deseti letech vztahu rozhodla říct své „ano“ herci Martinu Trnavskému (50). Už tehdy však známý herec trpěl bolestmi a šťastný den strávený s rodinou byl pro něj zároveň velice těžkým.

VIDEO: Emotivní Iva Janžurová na pohřbu Luďka Munzara (†85): Co řekla o jeho rodině a nemoci?

Video
Video se připravuje ...

Emotivní Janžurová na pohřbu Luďka Munzara (†85): Co řekla o jeho rodině a nemoci? 

Dlouhodobým zdravotním problémům nakonec podlehl dva měsíce před svými šestaosmdesátými narozeninami. Jeho manželka, známá herečka Jana Hlaváčová (82), která bohužel již léta trpí Parkinsonovou chorobou a depresemi, po smrti manžela ztratila úplně vůli žít. „Nemám chuť chodit ven. Nechci. Stejně jako už nemám chuť s nikým mluvit. Za prvé se mi občas komunikuje velmi těžce a za druhé jsem se toho v životě namluvila až až,“ tvrdila smutně. „Bylo to moc hezké, ale bylo toho dost, jak se říká. Já teď už chci jenom v klidu dožít.“

Jejímu duševnímu rozpoložení jistě nikterak nepřispěl ani fakt, že se s Munzarem nemohla pořádně rozloučit. „Na zbraslavském hřbitově jsem nebyla, ani když se tam moje rodina s Luděčkem loučila na rozptylové loučce. Už tehdy jsem se smířila s tím, že se tam za ním už nikdy nepodívám,“ říkala smutně Hlaváčová. Nemoc ji úplně paralyzovala, nebyla schopna zúčastnit se ani velkolepého posledního rozloučení s Munzarem ve Zlaté kapličce, ani smutečního aktu, který se hned nato konal v motolském krematoriu.

VIDEO: Poslední ovace v Národním: Takhle Munzara (†85) vyprovodili do hereckého nebe.

Video
Video se připravuje ...

Poslední ovace v Národním: Takhle Munzara (†85) vyprovodili do hereckého nebe. Lukáš Červený

Pražská Zbraslav byla jak pro ni, tak i pro jejího manžela vždy významným místem, před jednapadesáti lety se tam 14. května 1969 na místním zámku s Munzarem brali. Proto si také slavný „Jakub sklář“ přál být rozptýlen právě zde, a jeho rodina, přestože umřel v lednu, tak učinila v rozkvetlý květnový den, čtyři měsíce od jeho skonu… a jen tři dny před 50. výročím svatby se sympatickou herečkou, která se do srdcí diváků zapsala mimo jiné coby hlučná zdravotní sestra Tonička z komedie Jak básníci neztrácejí naději.

Fotogalerie
53 fotografií