Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jurečka mlžil, až lhal, omluva nestačí, míní Vondráček. Pekarová parťáka z koalice hájí

Autor: simao, ČTK - 
14. ledna 2024
11:53

O Mariana Jurečku (KDU-ČSL) a jeho omlouvání se za večírek v den střelby na filozofické fakultě, ale také o sníženou valorizaci důchodcům, která skončila až u Ústavního soudu, se v neděli na CNN Prima News střetli v Partii Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Radek Vondráček (ANO). Expředseda Sněmovny Jurečku kritizoval, že mlžil a lhal, omluva podle něj nebyla dost adekvátní. 

„Já určitě bych se zachovala jinak, co se týče vysvětlování a omluvy. On (Marian Jurečka) se sice omluvil mnohokrát, ale myslím, že ta omluva měla přijít o něco dříve a že se k tomu měl postavit čelem hned od začátku. To se domnívám, že bylo na celé té kauze úplně nejmíň šťastné. Byť sama o sobě celá není šťastná a samozřejmě, že chyboval. Ale on to i uznává, stejně jako to uznává i jeho strana KDU-ČSL. A myslím si, že si takto posypal hlavu popelem, by to mohlo skončit,“ uvedla v Partii na CNN Prima News Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Vondráček: Jurečka už nemůže moralizovat

Věci si vyříkali i na jednání předsedů stran, podotkla Pekarová. „Za těchto okolností - mlžil, mlžil, až lhal - tak omluva je málo. Je tady lidský rozměr, který už u pana Jurečky zůstane - a to je, jak se zachoval v té situaci. To je jeho vnitřní morální dilema, jak se k tomu postaví. Já ho moralizovat nebudu,“ reagoval Radek Vondráček (ANO).

„Mimochodem je celkem oblíbenou disciplínou Mariana Jurečky moralizovat nás na mikrofon v Poslanecké sněmovně. Kdykoliv by měl ještě v budoucnu potřebu tohle udělat, nemá na to teď morální kredit, aby cokoliv říkal nám opozici,“ míní Vondráček.

Vondráček však v kritice pokračoval. „Důležitější je, že máme člena vlády, který lhal. Opravdu, omluva stačí? Nemyslím si,“ zopakoval.

Video  Jurečka se na Kavčích horách omlouval za večírek v den tragické střelby na Filozofické fakultě. Zvažuje i rezignaci  - Blesk - Karel Kopáč, Tomáš Belica
Video se připravuje ...

Rýpnutí do Fialy

Navezl se však i do premiéra Petra Fialy (ODS) a způsobu, jakým celou situaci s Jurečkou (ne)řešil. „Já nikomu nebudu říkat, jak se měl, nebo neměl zachovat, to je rozhodnutí lidovců, to je rozhodnutí pana Jurečky. Pak je tady premiér, který to měl v rukou, já vím, že je složité odvolávat předsedu - koaličního partnera, to vždycky vyvolá nějaké vlny. Ale on zase ukázal, že neudělá nic, že nebyl schopen tuhle situaci z pozice premiéra a lídra vyřešit,“ míní Vondráček.

„Já to považuji za mimořádně nešťastné, ale ta slova o lhaní, to bych trochu už považovala za interpretaci. Na rozdíl od Andreje Babiše, který byl i soudu mnohokrát uznán lhářem a měl se i soudně pak následně omluvit. To panu Vondráčkovi nestálo za to, aby jej vyzýval, aby třeba jako předseda hnutí skončil,“ kontrovala Pekarová.

Pekarová: Jeden z nejlepších ministrů

Šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny však připustila, že se celá záležitost bude s Jurečkou „táhnout“.

Svého koaličního partnera se ale zastala. „Mezi ministry je jeden z těch nejlepších, který právě na svém resortu dělá potřebné kroky. Málokterý ministr před ním měl odvahu dělat tolik věcí, které jsou potřebné, jako jsou třeba i reformní kroky v důchodovém systému,“ říkala na Primě Pekarová.

Video  Vedení lidovců o Jurečkovi: Omluvil se a rezignovat by neměl  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Spory o valorizaci penzí

Právě jeden krok týkající se důchodců však byl předmětem dalších sporů i v nedělní Partii. Ústavní soud tento týden veřejně projednal návrh na zrušení vládní novely, která loni snížila červnovou valorizaci penzí. Ministři Jurečka a Zbyněk Stanjura (ODS) u soudu krok hájili především rozpočtovou odpovědností.

V neděli šlo o jedno z témat Partie na CNN Prima News. „Určitě je třeba si říci, jaká očekávání konkrétně mohli ti důchodci v tu dobu mít. Jim bylo v období roku a půl valorizováno, tedy zvýšeny důchody, asi pětkrát,“ hájila Pekarová postup vládní koalice při snížení mimořádné valorizace penzí.

„I přes tu změnu došlo k valorizaci, akorát ta byla o něco nižší. A byla o něco nižší proto, abychom ji byli schopni ustát rozpočtově nikoliv v tom jednom roce, ale abychom na to měli i v dalších letech,“ poznamenala s tím, že je nutné dbát na veřejné finance i určitou mezigenerační solidaritu.  

Při použití standardního zákonného mechanismu, který se aktivuje při více než pětiprocentním růstu cen, by průměrný důchod vzrostl o 1770 korun, po novele to bylo 760 korun. Kdyby vláda nechala proběhnout valorizaci podle standardního mechanismu, celkové rozpočtové náklady by v příštích dekádách mohly podle vládních představitelů dosáhnout až 400 miliard korun.

Vondráček uvedl, že vláda měla situaci řešit dřív a neměla k úpravě přistoupit zpětně, když důchodcům již vznikl nárok.

„My jsme nikdy neřekli, že bychom nebyli schopni diskuze na téma valorizačního schématu. A většina má právo vládnout a musí vládnout a respektovat pravidla. A tady nebyla respektovaná jak ta ve Sněmovně při tom přijímání, tak pravidla týkající se retroaktivity toho právního předpisu,“ míní Vondráček.

Chucpe, míní Vondráček

Ústavní soud ve středu ukončil dokazování a rozhodnutí o valorizaci penzí odročil na neurčito. „Tahle vláda má podíl na té vysoké inflaci. Díky té energetické politice. Spolupůsobila, má podíl na vysoké inflaci a pak nedá valorizaci těm sociálně nejzranitelnějším. To mi přijde opravdu trošku chucpe,“ říkal Vondráček.

„Má se těm seniorům kompenzovat nárůst cen, o nic jiného v tom zákoně nejde. Přidalo se a přidalo se míň. Reálně jim klesla životní úroveň,“ pokračoval Vondráček.

„Vláda má právo říct: šetříme, dáme méně. Ale nemůžete to udělat špatně. Nemůžete to udělat v okamžiku legitimního očekávání, kdy těm důchodcům vznikl nárok,“ dodal Vondráček v Partii.

Video  Babiš ve Sněmovně urážel Pekarovou: Nenávistná, zlá a hloupá, říkal to Kalda  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Jaroslav Vašíček ( 19. března 2024 15:21 )

Zřejmě je dostává od "Jajase"

Uživatel_5631553 ( 26. ledna 2024 17:19 )

Jurečka by se měl vrátit za volant traktoru a měl by klid ! 👍

Jaroslav Vašíček ( 17. ledna 2024 16:51 )

Roxine,neurážej věřící!Já jsem k vůli víře nebyl připuštěn k maturitě,prošel PTP a Jáchymovem,zatím co ty jsi mával svazáckou nebo snad stranickou legitimací.Za anonymitu se schovávají jen zbabělci a lidé podlí.

AHel ( 17. ledna 2024 00:17 )

Voliči musí držet hubu, protože si tuto vládu zvolili, já NE. Aby je neporazil Babiš, tak udělali slepenec blbečků. Pro mě volby vyhrál, ale tady se to tak nebere. Když čtu, jak jsou stále po Babišovi, nikoliv po vládě, tak ti tuto vládu zasloužíme...a je to pěkná hrůza, jaký je český lid svoloč, vláda vzešla z lidu....

AHel ( 17. ledna 2024 00:14 )

cítím to stejně, ale jak vidíte, národ má hlavu skloněnou.... bohužel....lidi budou stále mluvit, že Klaus rozkradl republiku a Babiš to samé, vůbec nevidí, co se tady děje, nejsou schopni si dát do souvislostí, ekonomiku, hospodářství, finanční politiku, kroky centrální banky, krutost nadnárodních společností, kterým se dále upisují, země, která neumí ani zajistit dostatek léků pro nemocné a staré nemá setrvávat na vládních místech, nevím, proč nejdeme do generální stávky....Když jsem slyšela co za megastavbu rozjeli v Brně politici "tzv. brněnská aréne" no nazdar. Co rozhodnutí, to debilina.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa