Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putinovi vojáci hromadně utíkají z fronty navzdory hrozbám smrtí. Popsali katastrofální podmínky

Autor: DVL, swp - 
14. ledna 2024
05:00

Podle britského deníku Daily Mail přibývá ruských vojáků, kteří jsou nespokojeni s ruskými veliteli, špatnými hygienickými podmínkami na frontě či nedostačujícím výcvikem. V poslední době se množí zprávy o ruských dezertérech, také dochází ke kapitulacím. Někteří vojáci se obracejí na charitativní organizaci s prosbou o pomoc ohledně vyhnutí se boji. 

Celá četa ruské armády utekla ze svých pozic v přední linii a pokusila se utéct na Krym, když jim velitele hrozili popravou za dezerci, tvrdí Ukrajina. Oleksandr Štupun, mluvčí Obranných sil sektoru Tavria, řekl, že „téměř 40 útočníků se nedávno pokusilo utéct na poloostrov“, který Rusko okupuje od roku 2014.

„Mluvím o téměř celé četě ruské armády. Objevily se zprávy, že jsou pronásledováni, aby se vrátili zpátky,“ okomentoval pro ukrajinskou Espreso TV a dodal, že dezertéři jsou ozbrojeni. 

Vojenský mluvčí také uvedl, že mrazy a nehygienické podmínky přiměly dalších 30 ruských vojáků, aby se vzdali během pouhých čtyř dnů. 

„Iluze už si nedělají“

Dezerce v ruské armádě přibývají, jelikož válka na Ukrajině trvá již téměř dva roky, vojáci žijí ve špatných podmínkách a ruská armáda se také potýká s vysokými počty ztrát. 

Štupun řekl, že branci, kteří postrádají výcvik a bojové zkušenosti, se bojí fyzického násilí ze strany velitelů, včetně popravy, pokud by odmítli bojovat. „Tohle je způsob, jakým je nutí bojovat. Vyvíjí na ně tlak fyzicky i psychicky. Nově zmobilizovaní vojáci, kteří byli teprve nasazeni, ještě neviděli ty horory a nechápou, co se děje. Proto odmítají jít znovu bojovat ti, kteří už byli na útočných misích a nějak přežili, bojí se tam jít znovu,“ popsal vojenský mluvčí. 

Minulý měsíc jedna charitativní organizace uvedla, že od dubna obdržela více než 1 000 žádostí od ruských vojáků ohledně pomoci se vyhnout boji. „Od mobilizace uplynul rok. Pokud někteří lidé měli stále ještě naději, že by mohli jít po určité době služby domů, nyní si takové iluze nedělají,“ řekl Sergej Krivenko, šéf lidskoprávní organizace nazvané Graždanin. Armija. Pravo (Občan. Armáda. Právo). 

„Vojáci vidí, že zde není žádné střídání. Dokonce i vážně zranění muži se po hospitalizaci vracejí zpátky na frontu,“ dodal Krivenko. 

Nedostatek výcviku zanechal ruské síly zranitelné a jejich hněv narůstá, jak ostatně dokazuje video, kde je vidět ruské vojáky, jak si stěžují na nedostatek zkušeností v zacházení se zbraněmi před odesláním na frontu. 

Jak válka trvá, Putinovy síly po sobě na frontě zanechávají obrovské ztráty. Velká Británie minulý měsíc varovala, že pokud nedojde ke změně, ruské síly by mohly přijít až o 500 000 vojáků do roku 2025. 

Průměrný denní počet zraněných nebo mrtvých ruských vojáků vzrostl v průběhu roku 2023 o téměř 300 denně ve srovnání s rokem 2022, uvedla britská Národní bezpečnostní agentura.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila to v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa