Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Extrémně nakažlivá varianta covidu ještě neodezněla. A už přichází nová, varuje Maďar

Autor: DVL, swp - 
13. ledna 2024
05:00

Současná nebezpečná subvarianta covidu-19 zvaná JN.1 cirkuluje mezi lidmi, navíc má být schopná prolomit přirozenou lidskou imunitu lépe než její předchůdci. Vědci se kromě toho shodli, že nás vrchol současné vlny teprve ještě čeká, a nastínili i další vývoj. „Následující subvarianta omikronu, která JN.1 vytlačí, bude ještě infekčnější,“ varoval Blesk Zprávy doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA. Hrozí plošná opatření?

Vědci varovali, že současná vlna covidu ještě nedosáhla svého vrcholu. Subvarianta covidu zvaná JN.1 nyní cirkuluje mezi lidmi a je obzvláště nebezpečná. Například ve Velké Británii prudce vzrostl počet nakažených touto subvariantou viru během krátké doby o 50 procent. Ještě na začátku října tvořil mezi nakaženými 1 procento, to se ale změnilo během vánočních svátků, kdy se s 51 procenty stal dominující subvariantou mezi nakaženými. Informoval o tom britský deník The Mirror.

JN.1 je potomkem varianty pirola a experti tuto novou nebezpečnou mutaci popisují jako mnohem více odolnou vůči přirozené lidské imunitě oproti předešlým variantám. „JN.1 se skutečně umí do značné míry vyhnout paměťové imunitě,“ potvrdil Blesk Zprávám doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA.

„Vlna JN.1 pravděpodobně nevyvrcholila“

Ve Velké Británii profesorka Christina Pagelová z Londýnské univerzity varovala, že rychlý růst JN.1 v zemi by mohl vést k nejvyšší míře infekčnosti v historii a přirovnala JN.1 k omikronu BA. 1 z prosince 2021 a omikronu BA. 5 z ledna, které dosáhly svého maxima právě ve chvíli, kdy překonaly 50 procent ze všech případů nakažení koronavirem. „Bohužel je pravděpodobné, že vlna JN.1 ještě nevyvrcholila a vyvrcholí přibližně v polovině ledna,“ řekla Pagelová a dodala, že ale pravděpodobné není, že by bylo tolik hospitalizovaných jako při tehdejších vlnách omikronu.

Americké středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) také upozornilo na rychlé šíření JN.1, ale ve své nejnovější zprávě uvedlo, že není agresivnější než ostatní cirkulující mutace.

V České republice bude pravděpodobně situace ohledně covidu-19 podobná jako v minulém roce. „V roce 2024 budeme pozorovat poměrně podobný trend jako v loňském roce. Budou se objevovat nové subvarianty omikronu a ty, které získají dominanci, budou dosahovat infekčnosti nejvíc nakažlivých infekcí jako například spalničky. Cirkulovat budou po celý rok a situace bude nejhorší v chladných měsících, tedy na podzim a v zimě,“ okomentoval pro Blesk Zprávy Maďar.

„Já si myslím, že následující rok bude podobný. Bohužel covid nás neopustil a neopustí – bude tady stále jako respirační onemocnění. Není vyloučeno, že se budeme nadále muset očkovat, protože budou hrozit stále klinické formy, které pro kategorii seniorů a osob v riziku budou znamenat nebezpečí ohrožení života, ale obecně pro populaci už to bude onemocnění, se kterým se nějakým způsobem budeme schopni vyrovnat,“ řekl Blesk Zprávám prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Případů však bude přibývat a je stále nutné nebrat covid-19 na lehkou váhu. „V lednu tradičně kulminují chřipkové epidemie. Nahrává tomu počasí, intenzita cirkulace virů, stav imunity populace i zvýšení mezilidských kontaktů po svátcích. A stejné faktory v následujících týdnech povedou ke zvýšení počtu covidových případů. Nemocnice by však tento nárůst měly bez větších problémů zvládnout,“ řekl Maďar.

Anketa

Chystáte se očkovat proti covidu?

Už jsem se znovu očkoval/a
Ano, chystám se brzy očkovat
Ne

Jaká varianta může přijít po JN.1?

Kromě toho se budou i nadále tvořit další mutace, které mohou představovat další hrozby. „Následující subvarianta omikronu, která JN.1 vytlačí, bude ještě infekčnější. Dříve nebo později se objeví. Nebude horší v takzvané smrtnosti, tedy procentem zemřelých z nakažených, ale počtem nemocných, včetně většího počtu zdravotně zranitelných osob, a tím může vést k většímu počtu zemřelých. Zejména pokud by se další nová subvarianta ještě více uměla vyhnout existující paměťové imunitě,“ upozornil Maďar.

Nejvíce nakažených bylo podle dat Ministerstva zdravotnictví 11. prosince 2023, před Vánoci počty případů začaly mírně klesat. Nejmírněji bylo během svátků, nyní se však množství nakažených začalo opět zvedat.

Plošná opatření tedy nehrozí, nicméně je vhodné dodržovat známá doporučení. „Neplánujeme žádná plošná opatření, nýbrž jdeme stále cestou doporučení a apelu na veřejnost v rámci dodržování základních pravidel prevence platných pro každou sezonu respiračních infekcí. To znamená podstoupení sezonního očkování proti chřipce a proti covidu-19, zde zejména doporučujeme očkování pro osoby, které jsou ve vyšším riziku závažnějšího průběhu v případě nákazy. Dále dodržování základních pravidel prevence, jako je pravidelné mytí rukou, vyhýbání se přeplněným a uzavřeným místům a v nich nošení ochrany dýchacích cest. Zejména pak, pokud má člověk příznaky respirační infekce, měl by zůstat doma a omezit kontakt s ostatními na minimum. Více informací ohledně doporučení pro prevenci respiračních onemocnění naleznete zde,“ sdělil Blesk Zprávám tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví (MZd) Ondřej Jakob.

Video  Pět nejděsivějších epidemií v moderních dějinách lidstva  - Videohub
Video se připravuje ...

kosatka.pavla ( 15. ledna 2024 04:55 )

Nechápu proč se cizí státní příslušníci jako je Rakušan a Maďar,kteří svými výron(k)y pripominají ***ry ustavičně zastrašují Český národ 🥶🤣🥶🤣🥶 ...

Celebrity-chachacha ( 14. ledna 2024 12:37 )

Tak už se nemnožte Uživateli.

Celebrity-chachacha ( 14. ledna 2024 12:36 )

Budou,až si sem zas někdo pozve russáky.

Celebrity-chachacha ( 14. ledna 2024 12:35 )

Takže mají dost síly přijít sem a pobírat zde dávky.

Celebrity-chachacha ( 14. ledna 2024 12:33 )

Bu bu bu 👻👻👻👻­👻👻👻👻👻👻­👻👻👻👻👻🎃­👻👻👻🎃🎃🎃­🎃🎃🎃🎃

Zobrazit celou diskusi