Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Fiala o večírku na ministerstvu po masakru: Jurečka udělal chybu a musí získat zpátky ztracenou důvěru

Autor: simao, ČTK - 
7. ledna 2024
11:52

Premiér Petr Fiala (ODS) nyní neplánuje výměnu některého z ministrů. Vláda je podle něj v dobré kondici a její členové mají chuť pokračovat v reformách, uvedl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Okomentoval i večírek na ministerstvu práce a sociálních věcí v den střelby na Filozofické fakultě UK v Praze, kterého se účastnil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle Fialy udělal chybu, ale omluvil se. Nyní musí získat zpátky ztracenou důvěru.

„Naše vláda je v dobré kondici, povedlo se nám plnit programové prohlášení i v době velkých krizí. Myslím, že jsme úspěšně provedli, doufám v to, Českou republiku všemi těmi výzvami a krizemi, kterým jsme všichni společně čelili. V tom letošním roce už se ukáže, že skutečně ta rozhodnutí, která jsme udělali, byla správná, a začne se zlepšovat ekonomická situace republiky,“ uvedl Fiala na CNN Prima News.

„Já nijak nezpochybňuji to, že jsme procházeli těžkou dobou, že jsme dělali rozhodnutí, která z povahy věci populární nejsou, jako je třeba ozdravný balíček. Také se projevuje únava společnosti, obavy lidí z toho, co přijde, a to všechno se podepsalo i na té podpoře mé vlády. Ale já jsem přesvědčen, že lidé uvidí, že ty věci, které jsme dělali, které byly někdy bolestné a obtížné, tak že v praxi fungují a přináší to lepší život pro všechny. A to je důležité,“ pokračoval Fiala.

Jsme v kontaktu s rodinami obětí i školami, říká premiér

Tragédie a „hrůzná zkušenost“ před Vánoci zasáhla celou společnost, podotkl Fiala. „Musíme vyhodnotit to, zda někde vidíme nějaké problémy v tom systému, jak máme ten systém nastaven, ať už jde o zbraňovou legislativu, psychologická, psychiatrická vyšetření a další a další věci. Pak teprve můžeme dělat nějaké kroky, které se třeba ukážou jako potřebné,“ uvedl Fiala ke střelbě na Filozofické fakultě UK.

Chystané změny ve zbraňové legislativě vedou ke zlepšení a zpřísnění systému, věří Fiala. Rodiny obětí mají podle něj veškerou pomoc. „Nejenom že jsme v kontaktu s těmi rodinami, ale jsme také v kontaktu s vysokými školami. Myslím, že je i důležité, abychom vytvořili prostředí důvěry a pocitu bezpečnosti na vysokých školách,“ poznamenal premiér na Primě.

Jurečka udělal chybu

Vyjádřil se rovněž k večírku na ministerstvu práce a sociálních věcí, které vede Marian Jurečka (KDU-ČSL), a k Jurečkově obhajobě. „Je mně to velice líto, že k takové věci došlo, je to chyba. Je dobře, že Marian Jurečka řekl, že to je chyba, že dnes by jednal jinak. Omluvil se veřejnosti, to si myslím, že je podstatné. Já jsem s Marianem Jurečkou opakovaně mluvil,“ říkal Fiala.

„Nepomůže, jestli se zlobím nebo nezlobím, spíš jde o to, aby se k tomu Marian Jurečka postavil nejenom tak, že se omluví, ale i tak, že vysvětlí ty věci, které jsou v tuto chvíli nejasné,“ pokračoval Fiala.

„Kdybych měl pocit, že nemá být vicepremiérem ve vládě, tak bych už ty potřebné kroky udělal. Pan ministr, pan vicepremiér udělal chybu a omluvil se za ni. A to je podstatné,“ uvedl Fiala.

Anketa

Je Jurečkova omluva za večírek po střelbě na FF UK dostatečná?

Omluva stačí
Nevysvětlil to
Měl by rezignovat

„Já jsem s panem vicepremiérem mluvil i o tom rozporu s 19. hodinou, on mi to vysvětlil,“ tvrdí Fiala. „Já jsem mu také řekl, že je potřeba všechny věci, které jsou nejasné, jasně vysvětlit veřejnosti, on musí získat zpátky tu ztracenou důvěru. To, že se omluvil, je dobře, že řekl, že je to chyba, je určitě správně (…) Je potřeba, aby skutečně věrohodně vysvětlil věci, které jsou nejasné. Já znovu říkám, že ta událost byla pro všechny obrovským šokem, pro každého z nás, nějak jsme se s tím vyrovnávali, nějak jsme vyhodnocovali, co v tu chvíli dělat. Někdo to prostě nevyhodnotil dobře. Toto je chyba a je zbytečné chodit kolem horké kaše. Je to chyba, je namístě maximálně omluva, nebyla tam projevená dostatečná empatie… a pan vicepremiér Marian Jurečka je si toho vědom,“ dodal Fiala.

Video  Jurečka se na Kavčích horách omlouval za večírek v den tragické střelby na Filozofické fakultě. Zvažuje i rezignaci  - Blesk - Karel Kopáč, Tomáš Belica
Video se připravuje ...

Beze změn ve vládním týmu

Personální změny ve vládě Fiala aktuálně neplánuje. „Já si nemyslím, že pořád máme dělat změny. Vláda má fungovat jako tým, o to se snažím a to se děje,“ vzkázal Fiala v Partii. Připomněl změny za vlády Andreje Babiše (ANO) třeba na ministerstvu zdravotnictví, které podle něj nic dobrého nepřinesly.

„My jsme udělali řadu klíčových změn v tom minulém roce a další jsme si připravili. A v těch budeme pokračovat, ty se budou projevovat na životě lidí,“ uvedl v Partii Fiala, jenž věří, že změny povedou ke zdravějším veřejným financím. „Lidé to poznají na snížené inflaci i na dalších pozitivních věcech,“ říkal premiér.

 

Fiala: Platíme méně

„Chceme skutečně omezit počet změn daní a nastavení daňového systému tak, aby to prostředí mělo větší stabilitu, protože po tom dlouhodobě všichni volali. My jsme ty změny daní udělali. A myslím si, že toto stačilo, že skutečně ta stabilita by teď po zbytek našeho volebního období měla být pro nás důležitá,“ poznamenal Fiala. Žádná velká změna daní by neměla být, pokud nenastane nějaká krizová situace, věří.

Fiala míní, že jsme se dostali do lepšího roku a ekonomika by měla růst. Uvedl, že klesají ceny potravin a měly by začít růst reálné mzdy.

„Důležitý je ten celek, jestli za ty potraviny, které si kupujeme, zaplatíme méně, anebo ne. A ta zpráva je jednoznačná. Ano, platíme méně,“ tvrdí Fiala, ačkoliv řetězce po novém roce opět řadu položek zdražily. Pokles cen premiér považuje za viditelný.

Video se připravuje ...
Další videa