Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala se kaje za zapomenutý milion: „Chyby nedělám rád.“ Místo pokuty dá 50 tisíc na charitu?

Autor: simao, ČTK - 
24. ledna 2024
10:29

Petr Fiala (ODS) již ve čtvrtek od 10:30 vystoupí v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. Na sociální síti X ve středu opět omlouval svou chybu s nepřiznaným milionem korun v Podnikatelské družstevní záložně. Možná pokuta 50 000 Kč za opomenutí v majetkovém přiznání může být promlčená. Pokud se to potvrdí, dá částku na charitativní projekty, vzkázal Fiala.  

Premiér Fiala hlásí, že zkontroloval formuláře o střetu zájmů po upozornění, že do nich neuvedl podíl v záložně. Doplnil i své dlouhodobé penzijní připojištění.

Fiala se ve středu opět omluvil za „chybu, kterou jsem udělal při vyplňování formulářů o střetu zájmů“.

„Nikoliv úmyslně. Neuvědomil jsem si, že přestože jsem měl v PDZ běžný účet, je záložna něco jiného než banka, a tedy mám i nějaký – byť minimální – podíl v družstvu. V minulých dnech jsem proto zkontroloval svoje vyplněné formuláře o střetu zájmů. Obrátil jsem se i na experty ze státní zprávy, protože existují různé interpretace, co a do kterého přiznání (liší se například vstupní, výstupní a průběžná) správně vyplnit. Zejména pak u finančních produktů. Výsledkem je nakonec více změn, kdy jsem pro jistotu doplnil například i svoje dlouholeté penzijní připojištění,“ uvedl Fiala.

Fiala: Měl jsem příjem téměř 9 milionů

Fiala reagoval na spekulace, zda měl k dispozici dostatek prostředků na koupi bytu v Brně v roce 2021. „V letech 2017 až 2020 jsem ve veřejných funkcích měl podle tohoto zákona celkový příjem téměř 9 milionů korun. Už jen tento fakt ukazuje, že moje výdaje jsou naprosto adekvátní mým příjmům,“ vzkázal Fiala.

„Chyby nedělám rád, mrzí mne to. Z konzultace s experty vyplynulo, že moje opomenutí je možná již promlčené. Pokud se to potvrdí, tak jsem rozhodnut věnovat 50 tisíc korun na charitativní projekty. Považuji to za čestné řešení této situace,“ dodal Fiala.

Petr Fiala bude 25. ledna od 10:30 hostem pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk. Ptát se ho na to, co Vás zajímá, můžete i přes formulář níže. Prosíme o slušně formulované, věcné a podepsané dotazy:

Online chat
Počet zbývajících znaků:

 

 

 

prokop78 ( 2. února 2024 10:52 )

Chyba je a to veliká, že se pan Nutella stal premiérem..

pindal ( 25. ledna 2024 19:38 )

Když má všechno zadarmo a k tomu 300 litrů plat,každý měsíc,tak věřím,že na nějaký milion zapomene. 😃

sekebo ( 25. ledna 2024 19:05 )

Ty "Modré kořeny" už prorůstají i "slušňákem" Fialou 😕

UFO1 ( 25. ledna 2024 18:05 )

Ten milión zase strčil veřejnosti,aby překryl něco horšího a potí se strachy dál

vinke ( 25. ledna 2024 10:14 )

Fanatická chudinko bezmozková , Falovi přeci žádný soud nehrozí, jemu hrozí pouhá pokuta a i tu platit asi nebude, peníze dá na charitu 😁 . Jistě nějaký potřebný příbuzný nebo známý rád přijme 50 litrů protože ... 👎 Tvl. kde to jsme 👎 ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa