Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Nedělejte z lidí blbce.“ Kvůli Jurečkovi tlačí Babiš na Fialu. Nehorázný večírek, míní Kalousek

  • Autor: simao - 
    8. 1. 2024
    18:49

    Marian Jurečka (KDU-ČSL) se v neděli vydal do České televize omlouvat se za účast na vánočním večírku na MPSV v době teroru na Filozofické fakultě, v omluvách pokračoval i po Otázkách Václava Moravce a taktéž na sociální síti. Tam však došlo i na explozi kritických komentářů z ANO, které v pondělí završil sám předseda hnutí Andrej Babiš (ANO). Vyzývá premiéra Petra Fialu (ODS), aby Jurečku odvolala a přestali dělat z lidí blbce. Ani Karel Havlíček (ANO) ve svém videu Jurečku ani premiéra Fialu nešetří. A přidávaj íse i další opozičníci, pro které jsou Jurečkovy problémy vodou na mlýn. V Interview ČT24 komentoval v pondělí záležitosti kolem Jurečky i exministr Miroslav Kalousek (TOP 09). Za nehoráznost považuje už jen pořádání večírku za peníze daňových poplatníků. Ve své vládní době si Kalousek užíval večírky také, ale v hospodě a za své, říkal v ČT a poznamenal, že Jurečka se podle něj po večírku trapně vykrucoval. Podle iDnes.cz vyšel večírek na 400 tisíc korun a hrát na něm měla i moravská cimbálovka.

  • 1.Babiš zostra: Jurečka lže lidem do očí

    „Víte, z čeho má premiér Fiala největší noční můry? No že mu padne vláda, že přestane být premiérem a bude se muset vystěhovat ze Strakovky. Proto nikdy neodvolá Jurečku, který tu už dva týdny celé zemi a všem lidem vytrvale lže,“ pustil se v pondělí expremiér Andrej Babiš (ANO) na Facebooku do Petra Fialy (ODS) i Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

    „Nedělejte z lidí blbce, stačí, že to za vaší vládu dělá Marian Jurečka. Tak ho odvolejte, lidovci vám z vlády stejně neutečou. Nemějte z toho strach a nebuďte srab, protože kam by asi tak šli?“ apeluje Babiš navzdory Jurečkovým nedělním omluvám. Ve videu přečetl i Fialova slova z jeho dřívější publikace.

    „Teď máte konečně možnost ty hodnoty, kterými se tak zaklínáte, lidem převést. Odvolejte pana Jurečku z postu ministra, 14 dní tu lidem lže do očí, trapně se vymlouvá a dělá z lidí blbce,“ tvrdí Babiš.

  • 2.Jurečka se omlouval i na Facebooku

    Sám Jurečka zveřejnil v neděli omluvu i na svém facebooku. „Situace kolem vánočního setkání na MPSV v den střelby mě velice mrzí. Rád bych se za celou situaci a své jednání znovu veřejně omluvil a celý příběh vysvětlil. Bohužel se jednalo o naprosto nešťastný souběh událostí, který nastal 21. prosince odpoledne,“ uvedl Jurečka.

    „Měli jsme na ten den dlouho plánované vánoční setkání pro několik set zaměstnanců, kteří kolem 15 hodiny přicházeli do hlavní budovy ministerstva. Chtěl jsem jim poděkovat za náročnou celoroční práci, což dělávám pravidelně jednou za rok. Je to jediné takové společné setkání,“ omlouval pořádání večírku.

    Po úvodním slovu jsem se začal věnovat především pozvaným hostům, kterých bylo na místě odhadem mezi 400 až 500. Nesledoval jsem proto mobilní telefon tak pečlivě, jako za běžné situace. V té době začaly přicházet i prvotní informace o střelbě v centru Prahy. Nevyhodnotil jsem bohužel vážnost situace dostatečně rychle. Zhruba v 17:00 hodin bylo prostřednictvím SMS svolané mimořádné zasedání vlády, což jsem zaznamenal se zpožděním v 18:26, kdy jsem ihned potvrdil účast a následně jsem pak také reagoval na sociálních sítích,“ pokračuje Jurečka.

    „Ve chvíli, kdy jsem před devátou hodinou odjel na vládu, bylo již sklizené občerstvení, přestala hrát živá hudba a hosté se začali rozcházet. Vánoční setkání tímto skončilo. Ve srovnání s minulými lety se tak stalo mnohem dříve. Bylo mojí chybou, že jsem v tento okamžik akci důsledně neukončil tak, aby zde po mém návratu nikdo nezůstal. Když jsem se po jednání vlády vrátil do kanceláře, zůstalo na místě ještě zhruba třicet lidí z užšího kruhu spolupracovníků, ke kterým jsem se posléze připojil a zůstal s nimi,“ kaje se Jurečka, který dle svých slov odcházel až v půl čtvrté ráno.

    „Byla to chyba, měl jsem všechny vyzvat k okamžitému odchodu. Omlouvám se, že jsem to neudělal,“ dodal nyní při omluvě na sociální síti.

    Anketa

    Je Jurečkova omluva za večírek po střelbě na FF UK dostatečná?

    Omluva stačí
    Nevysvětlil to
    Měl by rezignovat

    Video  Jurečka se na Kavčích horách omlouval za večírek v den tragické střelby na filozofické fakultě. Zvažuje i rezignaci.  - Blesk - Karel Kopáč, Tomáš Belica
    Video se připravuje ...

  • 3.Havlíček: Průšvih jako dělo

    „Jedna věc je to, že to nezvládl, druhá věc je to, jakým způsobem se k tomu staví. To, že ještě 14 dní poté tvrdí, že do 19. hodiny večerní nevěděl pořádně, co se děje, když už v té době o tom věděl celý svět a kondolovali nám státníci ze všech možných zemí světa, a to, že o tom neví člen Bezpečnostní rady státu - sám jsem byl členem a viděl jsem, jakým způsobem chodí informace. Že o tom neví vicepremiér, tak to je možná ještě smutnější, než to, že selhal v tom, že se (...) na ten večírek, dokonce to dnes sám přiznal, “ kritizoval Havlíček v neděli na Facebooku Mariana Jurečku.

    „Výmluvy okolo předvánočního mejdanu ministra Jurečky jsou jen špičkou ledovce papalášské a elitářské vlády. Pokora, sebereflexe a respekt nula. Užívají si moci jako nikdo v novodobé historii,“ míní Havlíček.

    Ve videu se do Jurečky, ale i premiéra Petra Fialy (ODS) pustil pořádně zostra. „Vadí mi na tom to, že se to všichni snažili vymlčet, a nebýt novinářů, kteří zjistili to, jak to probíhalo, tak prostě mlčíme. Vadí mi na tom to, že se premiér k tomu nebyl schopen po celou dobu postavit jako manažer, jako člověk, který je zodpovědný za vládu, který měl říct jasně svůj názor. Opět jako všichni ostatní čekali, co z toho nakonec bude, a když se profláklo to, že to je průšvih jako dělo, tak tvrdí, že je mu to líto. To si fakt nedělám legraci. Je mu to líto. Ne, mně je líto těch lidí, kteří jsou dotčeni tou tragédií, která nastala, ale není mi líto toho, co nastalo zde. To je průšvih a má se k tomu chlapsky postavit,“ míní Havlíček.

    I přes Jurečkovu omluvu za večírek na MPSV v ANO kritika neutichá, ozval se i Karel Havlíček. I přes Jurečkovu omluvu za večírek na MPSV v ANO kritika neutichá, ozval se i Karel Havlíček. | Foto Blesk - Jiří Koťátko

  • 4.Vzpomínky na Prymulu

    Exministr Havlíček vedle toho připomněl i útoky na poslankyni ANO Janu Mračkovou Vildumetzovou, kde byl za svědka podnikatel Zakaria Nemrah, později namočený do kauzy Dozimetr. „Nemohl nikdo vědět, že v nějaké kauze bude figurovat, nota bene byl to svědek jejího manžela. Tak tehdy pan ministr Jurečka řekl: Pokud je soudná, tak rezignuje,“ připomněl Havlíček.

    Stěžuje si přitom na dvojí metr. „V době nelehké covidové pandemie při přešlapu okamžitě skončil jak šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička, tak ministr zdravotnictví, naprosto klíčová osoba vlády, pan Prymula. Tady si asi uděláme obrázek, jak kdo k čemu přistupuje,“ dodal Havlíček ve videu na Facebooku, a připomněl tak i konec Romana Prymuly ve vládě po jeho posezení v restauraci na Vyšehradě během covidových restrikcí, které sám v Česku navrhoval.

    Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 5.Politolog: Jurečka to může ustát

    „Jestli na něj netlačí koaliční partneři ani premiér Petr Fiala, tak tento problém podle mě může ustát,“ řekl však v reakci pro novinky.cz politolog Miloš Brunclík z Univerzity Karlovy.

    „Problém by byl, kdyby se ukázalo, že Jurečka lhal o tom, co se v den střelby dělo, a vyznělo to tak, že on tam slavil a mlžil o tom. Ale zatím to nevidím jako úplně principiální problém, kvůli kterému by měl rezignovat. Byť chápu i důvody a tlak na něj. U nás spoustu ministrů a politiků mělo horší skandály a nerezignovali,“ dodal Brunclík.

  • 6.Maláčová: Rezignaci nečekám

    Jurečka se však terčem kritiky stal i přes nedělní omluvy také na dalších účtech politiků, kteří si ho nyní s gustem vychutnávají. „Mlžení a vykrucování se. Odpovědný politik by ze selhání v takto citlivé věci vyvodil osobní odpovědnost. Premiér má zakročit a ministra Jurečku odvolat, pokud sám neodstoupí. Ať se už celá tato nedůstojná kauza uzavře,“ míní místopředsedkyně SOCDEM Daniela Ostrá.

    „Rezignace? Nečekám, že ministr Jurečka rezignuje kvůli lžím o vánočním večírku. Tahle vláda slušnost stejně jen předstírá. Mohl by ale rezignovat, protože je ministrem práce, za kterého rekordně klesly reálné mzdy a který dopustil, aby se problémy s veřejnými financemi řešily snižováním důchodů,“ přidala se exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM).

  • 7.Sedmilhář Jurečka, spustila poslankyně

    Do Jurečky si s chutí rýpl i primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). „Ministr Jurečka měl rezignovat už dávno. Teď o tom snad nikdo nepochybuje. Lež má krátké nohy,“ vzkázal rovněž na facebooku.

    „Premiér Petr Fiala sedmilháře Mariana Jurečku neodvolá. Je to totiž slabý premiér. Pan ministr Jurečka zase nad rezignací přemítá, ale prý se poradí s výkonným výborem vlastní strany. Tak to je zase takové lidovecké vyjádření. Vládní morální majáky pana ministra litují. Je mu to prý fakt líto a omluva byla upřímná… No skoro jsem zamáčkla slzu, když jsem tu omluvu slyšela. Po několika dnech mlčení, po různých lžích a polopravdách. Fakt bych ráda věděla, co chtěl ministr Jurečka 21. prosince po mimořádné schůzi vlády k té strašné strategii s 30 blízkými spolupracovníky slavit. Chybí mi i stanovisko pana prezidenta Petra Pavla, který tak často hovořil o morálce a politické kultuře,“ rozlítila se v neděli na sociální síti X poslankyně ANO Ivana Mádlová.

  • 8.Kalousek: Individuální selhání

    Podle iDnes.cz přitom Jurečka věděl o střelbě už ve čtyři hodiny odpoledne, kdy se o ní údajně měl bavit se svým podřízeným. V 17:03 dle Jurečkových slov přišla vicepremiérovi SMS o mimořádném jednání vlády, kterou si přečetl až v 18:26.

    „To je vlastně dobrá zpráva. Kdyby se skutečně místopředseda vlády a člen BRS dozvěděl o té tragické události až v 18:26, bylo by zřejmé, že stát nefunguje. Takhle je to jen individuální, nikoliv systémové selhání,“ uvedl na síti X v neděli Miroslav Kalousek (TOP 09), někdejší předseda lidovců.

    Ten komentoval dění kolem Jurečky i v pondělním Interview ČT24. „Nebudu žádného ministra veřejně vyzývat k odstupování, to je věcí premiéra nebo členů jeho vlastní strany, což není případ tady mé a pana Jurečky (...) Nechci dělat kádrováka a soudit. Ta záležitost je nešťastná, já myslím, že kdyby pan ministr Jurečka řekl druhý den: Dopustil jsem se vážné chyby v úsudku, strašně mě to mrzí a všem se omlouvám... tak ta věc asi skončila. Tím, že to z něj lezlo jak z chlupaté deky, jak opravdu mlžil a já nechci říct, že lhal, ale docela trapně se vykrucoval, tak z toho sám našlehal velký problém, který ohrožuje jeho důvěryhodnost. Zda je to na odchod, to musí zvážit on, jeho strana a předseda vlády,“ uvedl Kalousek v České televizi.

    „Kdybych byl tím předsedou, tak by se nepořádaly vánoční večírky na ministerstvech za peníze daňových poplatníků. My jsme si vánoční večírky užívali také, ale v hospodách a za své. Já pokládám za nehoráznost už jenom pořádání večírku na ministerstvech. Ale nemusíte mě brát vážné, já jsem ze staré školy, dneska jsou třeba už jiné poměry,“ podotkl Kalousek.

    KDU-ČSL je dle něj ve složité situaci. „Když si odvolá svého předsedu strany z vlády, tak oslabí a samozřejmě že ta kauza ji oslabuje také. Oni si musí pragmaticky zvážit, co je pro ně při jejich stabilních preferencích pod 5 procenty, co je pro ně více nebo méně riskantní,“ míní Kalousek.

  • 9.Exšéf lidovců Výborný se Jurečky zastal

    „Marian Jurečka chyboval. Opakovaně. Ale jasně se k tomu dnes postavil a omluvil se. Není to u politiků včetně vás z opozice bohužel vůbec běžné. Tady platí: kdo jsi bez viny, první hoď kamenem,“ vzkázal na sociální síti X ministr zemědělství a bývalý šéf KDU-ČSL Marek Výborný.

    „Všichni věděli, co se děje, jen vicepremiér a člen Bezpečnostní rady státu nikoliv. To snad MPSV pořádalo mejdan na Marsu? Navíc Marian Jurečka už podruhé v krátké době prokazuje nulovou empatii, poprvé to bylo na pozadí loňské disidentské hladovky,“ poznamenává však na sociální síti X politolog Lukáš Jelínek, který byl minulý týden hostem Epicentra na Blesk.cz.

    Video  Politolog nejen o budoucnosti vlády. Ustojí Jurečka vánoční večírek?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa