Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zopakuje Kalousek starý fígl? Politolog promluvil i o „slabších kusech“ ve Fialově vládě

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
7. ledna 2024
14:42

Téměř rekordní nedůvěra vlády i špatná nálada ve společnosti by mohli být jedním z hybatelů změn na vládních pozicích. Podle politologa Lukáše Jelínka je pro to polovina volebního období optimálním načasováním. Kdo jsou podle jeho názoru „slabší kusy ve stádě“ , v čem se rochní Andrej Babiš a založí Miroslav Kalousek novou stranu, jak se čile spekuluje? Nejen na tyto otázky odpovídal v Epicentru Blesk Zpráv.

Podle Jelínkových slov je aktuální čas optimálním obdobím pro přehodnocení vládního týmu. Navzdory stabilní koalici varuje před ignorováním kumulovaných krizí, které mohou vést k politické nestabilitě. „Ta polovina volebního období je optimální pro to, aby se každý premiér zbavil těch svých slabších kusů ve stádu. (…) A proto, pokud by chtěli trochu rozhýbat ten svůj vládní tým, přijít s nějakými osobnostmi, které budou nové, plné energie a třeba si získají i sympatie veřejného mínění, tak by to všem těm koaličním stranám prospělo,“ míní Jelínek, který zároveň zdůraznil, že výsledek voleno evropského parlamentu nebo krajských zastupitelstev sám o sobě nezajistí stranám úspěch.

„U ODS jsou vidět kauzy Pavla Blažka na ministerstvu spravedlnosti, které kazí protikorupční étos strany, u TOP 09 je problém s nedůvěrou v ministra Válka. Slabých členů je v jednotlivých stranách celá řada," upozornil politolog a naznačil možnosti střídání členů ve vládě.

„V rámci Starostů a nezávislých se hodně hovoří o aroganci ministra Síkely, o jeho neschopnosti komunikovat, ať už s partnery, nebo s médii, takže takto bychom mohli postupovat stranu po straně, ale přesto si myslím, že při té opatrnosti, při tom opatrném našlapování vládní koalice asi nejspíš k takovému velkému střídání nedojde,“ shrnul Jelínek.

Rochnění Andreje Babiše

Špatná nálada ve společnosti a vysoká nedůvěra vlády jednoznačně nahrává opozičnímu Andreji Babišovi, který se v této situaci podle Jelínka doslova „rochní“. Připomněl také jedinečnou dynamiku v hnutí ANO a loajalitu k jejich lídrovi.

„Členové čekají na jeho rozhodnutí, ať už zůstane předsedou nebo ne. Babiš zůstane lídrem, klíčovou postavou hnutí ANO," říká.

Ovšem otázka nadcházejících voleb a spolupráce se středo-pravicovými stranami „Hnutí ANO si uvědomuje minulé problémy s koaličním potenciálem a musí přizpůsobit svoji personální nabídku,“ spekuloval Jelínek nad možnými scénáři budoucí politické spolupráce.

Podle Jelínka by mohly být na stole dvě možnosti spolupráce: „Buďto požádat o spolupráci SPD, což se ale hnutí ANO, zřejmě úplně nechystá, především kvůli zahraničně-politickým tématům, (…)a ta druhá cesta je nabídnout spolupráci občanským demokratům, to by už ale asi nemohl udělat osobně Andrej Babiš a od toho si vychovává své nástupce, především tedy Karla Havlíčka, který, zdá se, že se dokáže dohodnout na čemkoliv, s kýmkoliv a tam si myslím, že je to i docela reálné.“

Kalousek v ringu?

Politolog  také komentoval současnou pozici Miroslava Kalouska v TOP 09 a jeho potenciální roli v případném budoucím politickém vývoji. Ocenil Kalouskovy politické schopnosti, ale zároveň zdůraznil jeho momentálně slabou pozici v TOP 09.

„Když byla v minulosti slabá jeho pozice v KDU-ČSL, založil TOP 09. Dneska by teoreticky mohl tady tento fígl zopakovat. Podle mě to chce udělat, ale nejsem si úplně jistý tím načasováním, kdyby k tomu mohlo dojít," říká Jelínek o možnosti vzniku nové pravicové strany, kterou by Kalousek mohl v budoucnu vést.

„Po volbách by mohl přijít s nějakým vlastním politickým projektem a budovat novou pravici, ať už se známými jmény, jako je Jiří Pospíšil nebo Mirek Topolánek a další, nebo s nějakými novými mladšími lidmi a otázka vlastně je, jestli má v sobě tolik trpělivosti, aby počkal až do prohraných sněmovních voleb. Anebo jestli se pokusí do toho ringu vtrhnout ještě dřív a jak se rozhodne on, to odhadnout nedokážu,“ uzavřel politolog.

duchna ( 9. ledna 2024 20:07 )

Možná není silný v politice, ale brambory má pěkně velký.

stoura ( 9. ledna 2024 06:03 )

Že zvažuje rezignaci? kdyby měl aspoň trochu cti a charakteru v tom křesťanském kožichu, tak už by byl pryč!!! V západních demokraciích stačí jen obvinění z něčeho a dotyčný odstoupí a u nás?? Spíš polehčující okolnost.

Jitka Dittrichová ( 7. ledna 2024 20:38 )

Souhlas ,lžou aby se udrželi,to co Jurečka předvádí,to jde snad jen u nás. 👎 👎 👎

jajas ( 7. ledna 2024 20:07 )

Oni tam musí lhát všichni, jedině tak si kryjí záda..... 😨 👎

jajas ( 7. ledna 2024 20:06 )

Správně....pouze "zvažuje"....ale nepodá. A i kdyby zahrál to divadélko pro občany a rezignaci podal, tak Fiala ji nepřijme, to jaí oba ghoši již domluvené......Oba ví, že Jurečka tak jako tak, ve vládě zůstane... 😨 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa