Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politolog v Blesku o roce 2024: Čekají nás urážky, lži i fámy. Pavlova přání vyslyšena nebudou

Video se připravuje ...
Autor: pah, hol - 
4. ledna 2024
16:40

Zpomalující inflace, nízká důvěra vládě, špatná nálada ve společnosti, ale také ujišťování politických představitelů, že to nejhorší máme za sebou a mělo by být lépe. Česko letos čekají troje volby a většinu politických stran celostátní volební sněmy. Jaký bude rok 2024? Podaří se zlepšit  „špatnou“ náladu ve společnosti? Nejen o tom dnes promluvil politolog Lukáš Jelínek v Epicentru Pavlíny Horákové.

Podle Jelínka nás čeká turbulentnější rok, než byly ty předchozí. A důvody jsou jasné. Letošek prostě bude nahrávat politickým konfliktům.

„Pokud jsme měli pocit, že jdeme po nějaké skluzavce, kdy nechápeme počiny politiků, tak si myslím, že ta absurdita v tomto roce jenom vzroste, protože nás čekají troje volby, v dalším roce volby sněmovní a to bude nahrávat politickým konfliktům, které často budou úplně zbytečné, účelné, účelové, vymýšlené na naprosto zástupných tématech,“ řekl politolog.

„Pokud někdo očekával zklidnění vnitropolitické atmosféry, bude zklamaný,“ pokračoval Jelínek s tím, že se roztáčí volební rok a kampaně i antikampaně stra. Čeká proto šíření fám, pomluv, urážek a lží.

Pavlova zbožná přání

Klid na politické scéně si přeje i hlava státu. Prezident Petr Pavel ve svém novoročním vystoupení odsoudil vulgarizaci politické diskuse.

Podle Jelínka neshody k demokracii patří a mohou být i plodné. „Pokud ale sklouzávají k nevěcnému handrkování, osočování, nebo dokonce k urážkám, jde o selhání, které nepřináší nic dobrého. Proto apeluji i na politiky, abych mezi svá předsevzetí zařadili i to, že budou veřejný prostor kultivovat, a ne znehodnocovat,“ zaznělo v prezidentově  projevu.

Podle Jelínka ale Pavlovo přání vyslyšeno nebude. Atmosféra na politické scéně bude houstnout dál.

„Prezident to sice řekl hezky, řekl to, co říct má. Vrátili jsme se ke standardnímu prezidentství a ke standardním novoročním projevům, ale je to spíš přání otcem myšlenky než popis nějakého stavu, který by byl reálný,“ okomentoval Pavlovo přání politolog.

Expert: Blbá nálada neopadne

Jelínek v Epicentru okomentoval také strmý propad důvěry Fialova kabinetu i pochmurnou náladu ve společnosti. Lidé premiérově vládě podle něj nastavují zrcadlo, ve kterém jasně ukazují svoji nespokojenost s tím, jak vláda řeší problémy.

Často je to opožděné, chaotické, nedostatečně připravené, bez politického konsenzu,“ vyjmenoval Jelínek s tím, že lidé podle něj mají pocit, že se životní úroveň nelepší, zvláště když se podívají na svoje účty nebo do peněženek. „A letos ten pohled nebude o moc optimističtější než v roce předchozím, proto si myslím, že blbá nálada neopadne,“ míní Jelínek.

Slabí ministři a „rochnící si“ Babiš

Podle Jelínka jediný, kdo si v současné situaci, blbé náladě a pochmurné atmosféře něco našel, je bývalý premiér Andrej Babiš, jehož hnutí ANO by podle posledních preferencí volby do Sněmovny jednoznačně vyhrálo.

Současná vláda si zakládá na tom, že je stabilní, že si koaliční partneři neokopávají kotníky, ale volební výsledek jim to nezajistí, míní Jelínek a poukazuje na vládní chyby, ale i podle něj celou řadu slabých ministrů.

„Třeba takový Andrej Babiš nemusí dělat vůbec nic, klidně může jenom čekat, až mu to volební vítězství spadne do klína,“ říká politolog, který přesto velké střídání ve vládních lavicích nečekaná.

„Když jsem sledoval teď novoroční facebookové vystoupení Andreje Babiše, tak ten si v té blbé náladě, s prominutím doslova rochní, když jsem sledoval ty temné barvy a ta temná slova a ty apokalyptické výjevy, tak jsem si říkal, a tady se někomu skutečně ta blbá nálada do krámu hodí,“ dodal Jelínek.

Uživatel_5421808 ( 5. ledna 2024 17:38 )

Pan politolog je jistě studovaný teoretik. Ale netuší, kdo je Miroslav Kalousek, netuší, jak vznikla TOP09, netuší, co se v TOP09 odehrálo..... Ale mluví, jako by všechno znal, všude byl a všechno viděl.

Karel Voříšek ( 4. ledna 2024 20:39 )

Jen do toho!!!!!

RASPUTIN ( 4. ledna 2024 19:59 )

Možná by pomohlo prostě vládu a její přímé podporovatele normálně vyhnat. Vždyť už Žižka říkal "Hnát ty huby ulhané, hnát ta břucha nenasytná, hnát ta neschopná vemena, hnát je ze země, až se jim bude za patama prášit". 🙂

UFO1 ( 4. ledna 2024 18:38 )

Video nutella a večírek na MPSV ukázaly,kdo vládne, beznaděj

rumovynacelnik ( 4. ledna 2024 18:17 )

Tahle vládnoucí banda si opravdu myslí, že my jsme tupci a jenom nedokážeme pochopit jejich profesionalitu. Oni opravdu věří, že kdyby nám někdo dokázal pořádně vysvětlit ty jejich amatérská rozhodnutí a podle toho taky vypadající výsledky, tak by snad byla nejoblíbenější vláda v historii.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa