Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klaus se obul do Pavla kvůli výroku o euru: Takhle se to nedělá... Pavel mu výtku vrátil!

Autor: ČTK, simao - 
4. ledna 2024
17:51

Bývalý prezident Václav Klaus spolu s dalšími zástupci svého Institutu Václava Klause (IVK) dnes vyzvali politiky, aby zanechali veškerých aktivit směrem k urychlenému přijetí eura. K tématu společné měny žádají širokou celospolečenskou debatu a referendum. Přijetí eura podle Klause není aktuální a nutné. Kdo vidí v euru východisko z českých ekonomických problémů, ten se hluboce mýlí, konstatovala někdejší hlava státu. Kritizoval také nynějšího prezidenta Petra Pavla, že téma eura nastolil bez předchozí diskuse ve vládě a Parlamentu ČR.

Klaus a IVK vyzvali vládu a prezidenta, aby zanechali aktivit směrem k urychlení vstupu ČR do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II, který je nutný pro vstup do eurozóny. „Vyzýváme vládu a politickou scénu, aby tak závažné rozhodnutí, jako je opuštění národní měny, nebylo provedeno za zády občanů,“ dodal Klaus.

Politici by podle něj měli hledat co nejširší shodu s odborníky, podnikateli, ale i opozicí, diskutovat by se mělo v obou komorách Parlamentu ČR. Klaus také vyzval vládu, aby se jakékoliv rozhodnutí po této celospolečenské debatě učinilo na základě referenda.

Pavel: Sám Klaus podepsal závazek přijetí eura

Debatu o euru rozproudil v novoročním projevu prezident Pavel výzvou, aby Česko začalo dělat konkrétní kroky k jeho přijetí.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu řekl, že vláda se v programovém prohlášení nedomluvila, že by se v tomto volebním období přijetím společné evropské měny zabývala. V současnosti ČR ani neplní potřebná kritéria, dodal. Z koaličních stran jsou pro přijetí eura především STAN, Piráti a TOP 09, proti se staví ODS.

Na kritiku Klause reagoval ve čtvrtek přitom i sám Pavel. „Přemýšlím, proč se ten samý prezident Klaus, který podepsal vstup ČR do EU a závazek přijetí eura, dnes proti euru staví tak nekompromisně. A ten samý politický odpůrce přímé demokracie dnes volá po referendu,“ uvedl Pavel v reakci, kterou ČTK poskytl odbor komunikace Pražského hradu.

Klaus: Nestandardní krok Pavla, nedělá se to...

Klaus dnes mj. řekl, že jako prezident by se nemohl odvážit vyjít v novoročním projevu s podobnou iniciativou, již neprodiskutovala vláda či Parlament ČR.

„Je to velmi nestandardní krok, který se nedělá,“ uvedl. Namístě je podle něj podezření, že Pavel téma neotevřel náhodou. „Musíme si domýšlet, že je za tím schováno daleko více,“ dodal.

Anketa

Jste pro přijetí eura?

ANO
NE

Nynější kampaň považuje Klaus za navýsost politickou a účelovou, má posloužit jako únik od jiných vážných témat.

„Přijmout euro není žádnou ekonomickou aktualitou či nutností,“ podotkl. Rozhodnutí přitom ovlivní budoucnost ČR na desítky let, takže nesmí být motivované účelovou akcí části vlády, doplnil. „Koruna není důvodem mimořádně velké inflace,“ uvedl. Za stagnací vidí přeregulovanost, nadměrné množství dotací či přejímání „zelené ideologie v extrémním rozsahu“.

Zeman: Nejsem zásadním odpůrcem

Další bývalý prezident Miloš Zeman serveru ŽivotVČesku.cz řekl, že euro by odstranilo transakční náklady za směny měn, na druhou stranu by ale Česko přišlo o důležitý nástroj suverénní ekonomické politiky a daňoví poplatníci by případně museli „hradit řecké dluhy“.

„Sám nejsem zásadním odpůrcem zavedení eura, ale za určitých konkrétních podmínek, které dosud nebyly splněny,“ uvedl. Nevidí důvod, aby se o věci konalo referendum.

Video  Novoroční projev prezidenta Petra Pavla  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

UFO1 ( 7. ledna 2024 09:03 )

Rozvířil debatu v době národní tragédie, neúcta k obětem,neempatie, podivná tvrdost,nedostatek taktu,citu, absence etikety, na pohřbu se mluví o penězích?, a hlavně nesoulad s náladou ve společnosti, národ je smutný, došlo k propadu dolů, morálně i... novoroční projev se měl po tragédii přepsat.

jajas ( 6. ledna 2024 08:18 )

Ještě by měl nacvičit "pochodem vchod" .....z hradu.... 🙂

Vladimir Matušík ( 5. ledna 2024 19:45 )

Pepa v tom má jasno umí vpravo bok vlevo bok a čelem vzad

sekebo ( 5. ledna 2024 16:22 )

Banky mají úžasné prachy z tradingu - převodu plateb mezi různými měnami, což by přechodem na € z velké části padlo. A nevlastní Klausův hlavní sponzor PPF nějakou banku, která na těchto směnách vydělává desítky, možná stovky miliónů? Třeba Air Banku? Jo a nedostal taky sponzorský dar v řádu melounů od Kratochvíla, kterého předtím omilostnil? Klaus je zkrátka great villain. 👎

yarda ( 5. ledna 2024 13:41 )

Klaus se obul do Pavla kvůli výroku o euru: Takhle se to nedělá... Pavel mu výtku vrátil!
Ještě se hádají nebo se už fackujou?

„Vyzýváme vládu a politickou scénu, aby tak závažné rozhodnutí, jako je opuštění národní měny, nebylo provedeno za zády občanů,“ dodal Klaus.

Má pravdu, předsedo. Ale asi už zapomněl, že za zády občanů souhlasil s rozdělením Československa 👎
Holt stařecká zapomnětlivost.
🙁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa