Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel překvapil apelem na přijetí eura: Experti řekli, co by to pro Česko znamenalo

Autor: ČTK, trm - 
2. ledna 2024
05:00

Výzva prezidenta Petra Pavla, aby ČR po letech začala dělat konkrétní kroky, které zemi dovedou k naplnění závazku přijetí eura, je správná. Shodli se na tom analytici. Ekonomické přínosy přijetí eura jsou ale podle nich minimálně sporné. Pavel v dnešním novoročním projevu řekl, že společná evropská měna je logickou budoucností. Otevřením tématu zaskočil mnohé politiky i politology.

„Případné přijetí eura je bytostně politickou záležitostí, je tudíž naprosto v pořádku, že vrcholný politik vysloví svůj názor. Evropská měna zajisté představuje určitý mezinárodně-politický symbol, což ji může v něčích očích činit atraktivní. Její ekonomický přínos je ovšem přinejlepším sporný,“ řekl ČTK analytik Cyrrusu Vít Hradil. Ekonomika eurozóny v uplynulých dekádách svým výkonem rozhodně neoslňovala a vstup zemí podobných Česku do ní jim nepřinesl zaznamenatelný růst prosperity. Dosavadní zkušenosti tedy podle něj neprokazují žádný významnější blahodárný vliv eura na ekonomiku.

„Členství v EU znamená závazek přijetí eura. Není správné, když dvacet let od vstupu do EU se této otázce stále vyhýbáme. V tom smyslu je apel prezidenta pro otevření debaty správný,“ uvedl analytik Capitalinked.com Radim Dohnal. Byl by ale raději, pokud by výsledek debaty byl třeba parametrický plán, že ČR do eurozóny vstoupí, až budou podmínky členství pevné, neměnné a tvrdé. V žebříčku zemí EU jsou členové eurozóny jasně silně zadluženi a nečlenové zadluženi méně, řekl.

Přijetí eura je primárně otázkou politickou, ekonomické argumenty jsou tak vlastně druhořadé, upozornil analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Problémem je podle něj to, že ekonomické argumenty pro přijetí eura stále nejsou přesvědčivé. Určité zájmové skupiny samozřejmě z přijetí eura ekonomicky těžit budou, politiky by však měl zajímat především jeho plošný, celospolečenský a ekonomický dopad, podotkl.

Místopředseda představenstva investiční společnosti Atris Tomáš Jícha podporuje přijetí eura, je proto rád za otevřenou výzvu prezidenta. „Přiznejme si, že čím dál větší část české ekonomiky je již přímo navázána na euro. Například bankovní financování na bázi eura je již zcela běžné. V oboru nemovitostí je obvyklé, že nájemné je navázáno na euro. O zjednodušení pro dovozce a exportéry není třeba mluvit,“ dodal.

Hospodářské noviny loni v listopadu informovaly o tom, že se ministerstva přou o to, zda by vláda měla začít dělat kroky k přijetí eura. Zpráva ministerstva financí a České národní banky konstatovala, že Česko bude zřejmě letos plnit některá z takzvaných maastrichtských kritérií pro zavedení měny. Dokument ale zároveň doporučoval nedělat v tomto směru žádné kroky, což kritizovali ministři za hnutí STAN.

Anketa

Jste pro přijetí eura?

ANO
NE

Pro vstup do eurozóny musí země splnit čtyři takzvaná maastrichtská kritéria. Kritérium cenové stability stanovuje, že míra inflace v zemi nesmí překročit o více než 1,5 procentního bodu průměrnou inflaci tří zemí eurozóny s nejnižším růstem cen. Kritérium dlouhodobých úrokových sazeb vyžaduje, aby dlouhodobá úroková míra nebyla o více než dva procentní body nad průměrem tří zemí eurozóny s nejnižší inflací. Kritérium veřejných financí stanovuje maximální míru rozpočtového deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a maximální míru zadlužení na 60 procent HDP. Posledním kritériem je kurzová stabilita, která vyžaduje dvouleté členství v evropském mechanismu směnných kurzů ERM II.

Video  Novoroční projev prezidenta Petra Pavla  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

jajas ( 3. ledna 2024 16:18 )

Jasně, že je euro pro nás (české občany) degradující. To jen vláda se chce co nejdříve narvat mezi státy, které eura mají, protože si myslí, že je budou mít v eu "moc rádi" a konečně si česka někdo všimne......tato vláda furt cpe česko tam, kde je to nevýhodné pro občany, hlavně že "vláda bude s eu jedna ruka". 👎 Jestli budou lidi den co den pořád prudit, včetně ekonomicky vzdělaného prezidenta, tak by fakt měli co nejdříve skončit, ať již dobrovolně nebo nedobrovolně.... 👎

nadčasový MP ( 3. ledna 2024 14:14 )

Lukáš Kovanda:
S eurem bychom v uplynulých letech měli:
1) vyšší inflaci (ECB by s úroky nešla tak vysoko, jako šla ČN
2) levnější hypotéky (což ale znamená silnější tlak na růst cen bydlení)
3) hůře úročené vklady v bankách
4) výraznější pokles životní úrovně (kvůli vyšší inflaci při současně hůře úročených vkladech a dražším bydlení; vyplývá z výše uvedeného)

Za špatný výkon české ekonomiky uplynulých let opravdu nemůže koruna, ta se jen stala některým politikům “fackovacím panákem”. V rozvinuté tržní ekonomice je nemyslitelné, aby vládní politik označoval národní měnu za “pidiměnu, na níž se každý vyskakuje”. Zaprvé proto, že to není pravda (v uplynulých letech je koruna druhou nejvýkonnější měnou Evropy, po švýcarském franku). A, zadruhé, i kdyby to pravda byla, vládní politici zejména mají státnost a státní instituce a instituty, včetně měny, bránit a pečovat o ně, ne je podrývat.
V Dánsku, Švédsku, Norsku nebo třeba Švýcarsku by taková slova nemohla od ministra zaznít; Česko ale zatím bohužel dostatečné vyspělosti zjevně nedosáhlo.

Uživatel_5631553 ( 3. ledna 2024 10:24 )

👍 👍 👍 ! ! !

Gemino Gemello ( 3. ledna 2024 02:20 )

Oděv, helma v barvě trávy, tupý pohled březí krávy. To je obraz barvitý rozvědčíka-bandity.

CHYBULE ( 3. ledna 2024 00:57 )

Tenhle narcis je zkáza pro naí krásnou republiku.Nejdříve právo veta pak domluva s Lichštejny a nakonec euro.Teď ještě dělostřelci do Litvy.On dostal za úkol zničit vlastní národ,když ho nevyhladoví tak nás zažene do války.Čert nám ho byl dlužen.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa