Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel projevem potěšil koalici: Příjemná změna! Zbytečně nálepkoval a skočil vládě na špek, zní z ANO

  • Autor: vja,ČTK - 
    Aktualizováno -
    2. 1. 2024
    07:40
    1. 1. 2024
    13:55

    První novoroční projev prezidenta Petra Pavla vzbudil řadu ohlasů na sociálních sítích. Pochvaly se mu dostalo zejména za kultivovanost projevu. Někteří z politiků pak neváhali rýpnout si do Pavlova předchůdce, přičemž prezidentovo vystupování označili za velkou a příjemnou změnu. Politology v Pavlově novoročním projevu překvapil důraz na téma zavedení eura v ČR. Proslov hodnotí jako dynamický, některým chyběly konkrétní úkoly. Z opozičního ANO zní i kritika. Karel Havlíček míní, že Pavel zbytečně nálepkoval a v provládnm projevu tak trochu skčil vládě na špek.

  • 1.Spokojený Fiala

    Anketa

    Líbil se vám novoroční projev Petra Pavla?

    Ano
    Ne

    Premiér Fiala (ODS) ocenil prezidentův projev jako vyvážený, realistický a povzbuzující. Je rád, že na některé věci mají podobný pohled.      

  • 2.Důstojný projev, zní z pětikoalice

    Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob označil například prezidentův projev za velkou a příjemnou změnu. „Po dlouhé době jsme se dočkali důstojného projevu prezidenta. Byl klidný, věcný, povzbuzující a nikoho neurážel. Velká a příjemná ZMĚNA,“ uvedl.

    Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) pak sepsal dokonce celý seznam věcí, které ho zaujaly. „Co mě zaujalo: 1. Kultivovat veřejnou politickou debatu, ne ji znehodnocovat. 2. Znovu a lépe a srozumitelně vysvětlovat kroky, které jako vláda činíme. 3. Nepodléhat populismu a nebát se nutných rozhodnutí, mít odvahu k nápravě nefunkčních věcí. Z projevu prezidenta Pavla,“ napsal na síti X.

  • 3.Nikoho neurážel

    Pro předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) bylo důležité, že Pavel nikoho neurazil a nerozděloval společnost. I ona označila přístup prezidenta za příjemnou změnu.

    Prezident Pavel v projevu nikoho neurazil, nerozděloval společnost, nepoklonkoval Rusku, mluvil o nutnosti přijetí eura a soustředil se na budoucnost místo utápění se v minulosti. Po mnoha letech zášti a zloby příjemná změna, za kterou jsem vděčná.“

    Projev udělal radost i předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS), který jej označil za vyvážený a jasný. Za sjednocující charakter řeči jej pochválila i přední ekonomka a bývalá kandidátka na post prezidenta Danuše Nerudová. „Poprvé po dekádě sjednocující, nikoliv rozdělující projev. Díky!“ napsala na síti X.

  • 4.Rýpnutí do Zemana

    Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) prezidentovi poděkoval za povzbuzení. Po letech podle něj bylo možné poslechnout si na Nový rok zajímavý projev.

    „Po letech jsme mohli vyslechnout zajímavý novoroční projev prezidenta republiky s odkazem na současně dění kolem nás. Děkuji prezidentu Pavlovi za povzbuzení i za tato slova: Buďme připraveni na krizové situace, ale nenechme se paralyzovat strachem,“ napsal na síti X.

  • 5.Havlíčkova kritika

    Poněkud jiný názor měl dvojitý exministr Karel Havlíček (ANO). Ten dle svých slov očekával projev prezidenta, ale dočkal se projevu provládního politika, který psal příznivec vlády, uvedl pro ČTK.

    Vytknout vládě pouze špatnou komunikaci je nepochopení podstaty problému. Ten spočívá v nekompetenci, z čehož pramení žalostné výsledky, a to vysvětlit prakticky nelze. Naskočil tím na pětikoaliční zcela pomýlenou rétoriku, která je založena na přesvědčení, že dělají správné věci a pouze je chybně vysvětlují,“ dodal.

    Projev podle něj psal příznivec vlády, který si neuvědomil, že většina lidí vnímá situaci jinak. „Prezident měl první možnost ukázat, že je prezidentem nadstranickým, a je velká škoda, že tak neučinil. Pozitivně hodnotím, jak pojal tragédii na filozofické fakultě, a líbilo se mi, že poděkoval manželce,“ shrnul Havlíček.

    „Zbytečné nálepkování, naprosté opomenutí generace seniorů a nepochopitelné vzývání eura. Vytknout vládě pouze špatnou komunikaci je nepochopení podstaty problému. Ten spočívá v nekompetenci, z čehož pramení žalostné výsledky, a to vysvětlit prakticky nelze. Pan prezident tím naskočil na pětikoaliční, zcela pomýlenou rétoriku, která je založena na přesvědčení, že dělají správné věci a pouze je chybně vysvětlují,“ dodal Havlíček na facebooku.

  • 6.Nespokojená Schillerová

    „Symbolicky v den, kdy vstupuje v účinnost zrušení slevy na studenta, snížení podpory stavebního spoření na polovinu, omezení prací na dohody či pokuty za předčasné splacení hypotéky, které Petr Pavel bez mrknutí oka podepsal, oznámil jako své priority bydlení a mladou generaci. Čas bohužel nevrátí ani prezident a omluva mladým také nezazněla. Tak snad to aspoň znamená, že se servilním přístupem k vládě, které místo na mladých a na bydlení záleží na bankách, energo byznysu a zahraničních obchodních řetězcích, je pro příští rok na hradě šmitec. Byl by pro to u “nadstranického„ prezidenta opravdu nejvyšší čas,“ regovala na projev Alena Schillerová, šéfka poslaneckého klubu ANO.

  • 7.Silná víra v lidi

    Podle vicepremiéra Bartoše se prezident v projevu dívá do budoucnosti a dodává lidem povzbuzení a odvahu. „Oslovuje všechny vrstvy obyvatel, včetně mladých, které někteří politici opomíjejí. Cením kromě důrazu na pospolitost také zmínku o našem pevném ukotvení v EU a NATO jakožto záruce bezpečí, což podporujeme i s (ministrem zahraničních věcí) Janem Lipavským,“ uvedl Bartoš. „Projevem se nesla silná víra v lidi a jejich schopnosti. To s panem prezidentem sdílím,“ dodal.

  • 8.Dvořák euro kvituje

    Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) označil slova hlavy státu za projev hodný prezidenta, bez urážek a rozdělování společnosti. „Těší mě, že pan prezident neopomenul zmínit závazky, které naše země má, jako je přijetí eura. Už jsme čekali příliš dlouho. Souhlasím, že společná měna je logickou budoucností,“ uvedl ministr Dvořák.

    Video  Novoroční projev prezidenta Petra Pavla  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

UFO1 ( 4. ledna 2024 07:24 )

Co jsou lidé bez citu a emocí...

UFO1 ( 4. ledna 2024 07:20 )

Projev potěšil vládu a pětikoalici,tedy politiky a lidské bytosti, kterým za čin Jurečky a spol. v době národní tragédie stačí omluva, projev oslovuje jen mladé, rozděluje společnost a společnost v době ekonomické krize,kdy kromě Palašů jde životní úroveň lidem dolů, děsí společnost přechodem na euro 👎

jajas ( 3. ledna 2024 08:45 )

Jak jsem již někde na diskusi psal, vypadal při čtení projevu jako voskoá figurína, strnulý, bez mimiky, bez emocí....hlavně to rychle přečíst, ať už to má za sebou, tak nějak to na mne působilo. No a taky by si měl zajít k dentistovi, aby mu něco udělal s těmi šedožlutými zuby. Prostě nejen, že se nedá poslouchat, ale nedá se na něj ani dívat­....re­prezen­tant jako bič..... 😃 👎

roxin ( 2. ledna 2024 21:49 )

Imitování soudruha espávka Jablonským byla 100x lepší a pravdivější než nějaké kecy soudruha espávka.

pindal ( 2. ledna 2024 20:05 )

Protože už nepatřím,mezi mládež,tak mě jeho vzezření nic neříká,jenom přemýšlím o tom,co vypouští z úst a taky ,proč to říká. 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa