Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přes výhrůžky sirotčinci: Děti v okupovaných oblastech dál navštěvují ukrajinskou online školu

Autor: Deutsche Welle, mav, swp - 
12. ledna 2024
05:00

Vydírání rodičů, výhrůžky posláním dětí „na převýchovu“ do Ruska, kontroly mobilů... Ruští okupanti se tvrdě snaží rusifikovat školství na ukrajinských územích pod jejich nadvládou. Přesto je někteří učitelé neposlouchají a mnoho dětí se učí online podle ukrajinských osnov, píše ukrajinská zpravodajka Deutsche Welle.

Navzdory nátlaku a hrozbám ruských okupantů jsou na okupovaných územích Ukrajiny stále rodiny, kde se děti i nadále učí podle ukrajinských osnov. Kde je to možné, „chodí“ online za svými učiteli, kteří z okupovaných oblastí odešli. Jiní pedagogové, kteří zůstali, vyučují online v ukrajinštině na vlastní nebezpečí.

Jedna taková kantorka – a matka školou povinného dítěte – se pro DW anonymně svěřila. „Ráno chodí moje dítě do školy, kde jsme nuceni mluvit se žáky rusky a ukazovat jim ruské učebnice. Večer dáváme dětem lekce online v ukrajinštině a učíme je všechny naše věci,“ říká žena žijící na okupované části Chersonské oblasti.

První rok okupace podle ní jejich škola nefungovala a děti se učily pouze online podle ukrajinských osnov. V srpnu 2023 však za učiteli přišli ruští vojáci a pod hrozbou použití zbraní je donutili zahájit vzdělávací proces podle ruských osnov, ruských učebnic a v ruštině. „Je to těžké, protože nikdo z dětí v naší vesnici nemluví rusky, děti prostě nerozumí, zejména v nižších ročnících. Takže tam vyučujeme spíš formálně a z domova po večerech vyučujeme ukrajinsky,“ popisuje kantorka. „Tedy za předpokladu, že jde internet. Velmi často je připojení pro online výuku slabé nebo nefunguje vůbec.“ V jiných oblastech východní Ukrajiny tomu je ovšem naopak: ruštinu mají jako mateřštinu a ukrajinsky se učili až ve škole.

Situaci ve školství na Ruskem okupovaných ukrajinských územích popisuje také studie Amnesty International, publikovaná 11. prosince. Na základě výpovědí 23 zaměstnanců školství a 16 rodin s dětmi školního věku, které žily nebo stále žijí pod ruskou okupací, lidskoprávní aktivisté zdokumentovali vzdělávací proces za okupace.

„Podle slov jednoho z úředníků regionálního školství se učitelé, žáci a rodiče proměnili v ‚partyzány, kteří na svých zahradách kopou díry, aby ukryli notebooky a mobilní telefony, nebo se schovávají na půdách a ve starých kůlnách, aby chytali mobilní signál‘,“ píše Amnesty.

Mezinárodní nezisková organizace cituje data ukrajinského ministerstva školství, podle nichž se k 24. prosinci 2022 na Ruskem okupovaných územích Ukrajiny nacházelo 918 základních a středních škol (pro děti ve věku 6-17 let); Rusko v nich proměnilo vzdělávací systém v propagandistickou mašinerii na výchovu dětí, spočívající v překrucování historie a snahách vymýtit ukrajinskou kulturu a identitu.

„Na územích okupovaných Ruskem je zastrašování a nátlak každodenní realitou pro rodiny, děti i pedagogické pracovníky. Nikdo není pod neustálou ruskou kampaní teroru na Ukrajině v bezpečí,“ uvedla Anna Wrightová, výzkumnice Amnesty International.

Školní knihovnice pro Amnesty popsala, jak si musela tajně domlouvat schůzky s žáky, aby jim předávala knihy – aby si jich nevšimly ruské vojenské hlídky v ulicích, které často prováděly svévolné prohlídky.

Únosy ukrajinských dětí

Rodičům, kteří se nové realitě nechtějí přizpůsobit, ruští vojáci vyhrožují odebráním dětí a jejich deportací do Ruska. Plané výhrůžky to nejsou, nemálo nezletilých z ovládnuté Ukrajiny okupanti skutečně do Ruska poslali. Jedna matka se ovšem svěřila, že své dvě děti prostě zavřela doma – za devět měsíců je z domu pustila jen párkrát, aby je snad Rusové nesebrali a neposlali na východ.

Další matka z jedné vesnice v Chersonské oblasti zase vzpomíná, jak k nim domů hned na jaře 2022 přišla učitelská návštěva – jestli prý její syn začátkem školního roku nastoupí, až se škola po ustálení nových pořádků otevře. Matka odpověděla, že nikoli. Začátkem září už přišli muži v ruských uniformách: „Jestli se zítra ve škole neukážeš, příští týden přijede autobus a vezme tě do sirotčince v Rusku,“ vyhrožovali patnáctiletému chlapci. A tak do školy šel; našel ji vyzdobenou ruskými státními symboly a střeženou ozbrojenými hlídkami vně i uvnitř budovy.

Pro Amnesty se svěřila i učitelka z okupovaného města Berďansk v Záporožské oblasti, která okupovaná území opustila v červenci 2022; nadále vyučuje děti z okupovaných oblastí přes internet. Ve školách jsou nuceny zpívat ruskou hymnu; kdo odmítá, tomu se vyhrožuje, že ho rodičům seberou a pošlou na „převýchovu do ruských dětských domovů“. Podle lidskoprávních aktivistů jsou studenti také nuceni udávat. „Rozhlédněte se kolem sebe. Vidíte, že Ukrajina zničila Charkov, Mariupol a další města. Pokud nechcete, aby vás Ukrajina zabila, řekněte nám všechno, co o tom vidíte a víte,“ dostali všichni písemný pokyn.

Video  Tomáš Vlach hovoří o válce na Ukrajině.  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

Dvě učitelky z Charkovské oblasti popsaly, kterak v září 2022 odmítly nastoupit a vyučovat podle ruských nařízení. Jedna se schovávala ve svém domě, druhá u sousedů – neměly tak nárok na potravinové dávky od okupantů.

Školy tak či onak přišly o mnoho pedagogů, zpráva Amnesty rovněž zmiňuje, že někde prostě žáci bez kvalifikovaných učitelů, ne-li úplně bez dozoru, mají sedět ve třídě a sami studovat z učebnic.

Jak psala DW, nové učebnice dějepisu Moskva nařídila používat jak na okupovaných územích Ukrajiny, tak v celém Rusku. Spoluautorem je poradce prezidenta Vladimira Putina, dřívější ministr kultury Vladimir Medinskij. „Části pojímající 70., 80., 90. a nultá léta byly zcela přepracovány a přepsány,“ představil učebnice Medinskij. „Nově byla přidána část od roku 2014 do současnosti se specifickým zaměřením na ‚speciální vojenskou operaci‘.“

Kontroly mobilů

Dobrovolné vyučování po večerech je stále obtížnější. „Všechny webové stránky, na kterých probíhá ukrajinská online výuka, jsou blokovány. Aby bylo možné blokování obejít, je třeba nainstalovat velmi výkonné služby VPN,“ popsala pro DW lidskoprávní aktivistka Violeta Artemčuková z nevládní organizace Donbas-SOS. „Okupanti důkladně kontrolují všechna zařízení dětí i rodičů a vyhledávají ty, kdo pokračují ve studiu na ukrajinských školách.“

Podle ní se mnozí rodiče nakonec musí smířit s tím, že jejich děti chodí do škol s ruskými osnovami. „Vždyť jim slibují výhody – volný přístup do kroužků, plavání. A to vše jen výměnou za ruský pas,“ říká aktivistka. Přesto na horkou linku Donbas-SOS stále přicházejí dotazy od rodičů a žáků z okupovaných území, kde a jak získat ukrajinské vzdělání. „Jedná se většinou o absolventy škol, kteří chtějí dotáhnout předměty pro přijetí do ukrajinských vzdělávacích institucí,“ vysvětluje Artemčuková.

Právě za tímto účelem by měla vzniknout jednotná ukrajinská online škola, jejíž program by byl přizpůsoben potřebám dětí na okupovaných územích a zohledňoval by zvláštnosti vzdělávání v těchto podmínkách, uvedla Valentina Potapovová, představitelka ukrajinského Centra občanského vzdělávání Almenda. „Děti by se v této online škole mohly učit ukrajinský jazyk, ukrajinskou historii, ukrajinské právo,“ uvedla pro DW.

Podle ní nevládní organizace navrhovaly vytvoření takové online školy již v roce 2014 po okupaci Krymu a části Doněcké a Luhanské oblasti, ale nikdy k tomu nedošlo. „Během deseti let okupace přišla Ukrajina o celou generaci dětí,“ lituje Potapovová.

Video se připravuje ...
Další videa