Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Nezabíjejte mě,“ křičela Noa (26) při únosu: Je naživu?! Hamás ukázal video, dva rukojmí zemřeli

Autor: ČTK, simao - 
15. ledna 2024
21:15

Palestinský Hamás dnes publikoval dosud nezveřejněné video, v němž oznámil smrt dvou izraelských rukojmích. Podle Hamásu se stali obětí izraelského bombardování Pásma Gazy, izraelská armáda to odmítá. Podle izraelských médií promlouvá na videu 26letá Noa Argamaniová, unesená na motorce Hamásem při útoku na hudební festival Nova v Negevské poušti. Znamenalo by to, že je stále naživu? Další zprávy však optimisticky nezní. Hamás totiž o víkendu uvedl, že neví, kde jsou v Pásmu Gazy mnozí rukojmí. A že hodně jich pravděpodobně v posledních týdnech zabilo izraelské bombardování. 

„Mnoho z nich bylo velmi pravděpodobně zabito izraelským bombardováním... zbytek je v nebezpečí a odpovědnost za jejich osud nese nepřítel,“ uvedl v neděli mluvčí brigád Kasám Abú Ubajdá.

Palestinští ozbrojenci unesli na 240 rukojmích při útoku na izraelské pohraničí 7. října, kdy také na 1200 lidí zabili. Z unesených jich propustili 105 koncem listopadu během dosud jediného příměří v této válce Izraele s Hamásem, a to výměnou za propuštění asi 240 Palestinců z izraelského vězení.

Čtyři rukojmí Hamás propustil už v říjnu a jednu vojačku koncem října osvobodili izraelští vojáci.

Dva rukojmí jsou po smrti?

Aktuální video ozbrojeného křídla Hamásu, brigád Kasám, podle AFP ukazuje mladou ženu, rovněž rukojmí, která viditelně pod tlakem tvrdí, že dva muži, s nimiž byla zadržována, zemřeli a ona sama byla zraněna při izraelských náletech.

Podle agentury Reuters jsou na videu vidět těla zabitých. Brigády Kasám prohlásily, že oba muži „byli zabiti při sionistickém bombardování Gazy“. Izraelská média muže identifikovala jako 53letého Josiho Šarabiho a 38letého Itaje Svriskyho, kteří byli uneseni z kibucu Beeri.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari večer odmítl tvrzení o smrti rukojmích jako „lži Hamásu“ a odsoudil „brutální využívání nevinných obětí“.

„Itaj (Svrisky) nebyl zastřelen našimi jednotkami. To je lež Hamásu. Budova, ve které byli drženi, nebyla cílem a naše síly na ni nezaútočily. Neútočíme na budovy, pokud víme, že uvnitř mohou být rukojmí,“ uvedl Hagari a dodal, že izraelská armáda útočila na jiné cíle poblíž.

Noa Argamaniová je naživu?

Podle izraelských médií je žena na videu 26letá Noa Argamaniová, která byla unesena z hudebního festivalu Nova. Ten se stal jedním z nejkrvavějších symbolů teroristických útoků ozbrojenců Hamásu a dalších radikálních skupin na Izrael ze 7. října.

„Vraťte nás domů, dokud jsme naživu,“ říká Noa na videu. A o mrtvých Izraelcích tvrdí: „Zemřeli kvůli náletům naší armády. Zastavte to šílenství.“

Hamás vedle toho v neděli večer zveřejnil krátké video, na němž tři jiní izraelští rukojmí - jedna žena a dva muži - vyzývají svou vládu, aby ukončila ofenzivu v Pásmu Gazy a dosáhla jejich propuštění. „Zítra vás budeme informovat o jejich osudu,“ napsali radikálové na konci klipu.

Video  Únosci z Hamásu v akci: Studentka (25) prosila o život, teroristé unášeli do Gazy i další Izraelce  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi