Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel v Izraeli tvrdě odsoudil Hamás: „Za civilní oběti mohou oni.“ Potkal i rodiny rukojmích

Aktualizováno -
15. ledna 2024
18:10
Autor: ČTK, Mii, simao - 
15. ledna 2024
09:45

Prezident Petr Pavel vyrazil na návštěvu Izraele. Sešel se jak s prezidentem Herzogem, tak premiérem Netanjahuem. Tvrdě odsoudil Hamás, který je podle něj „čistým zosobněním zla“. Hamás se dle něj chová zbaběle, schovává se za civilisty a používá je jako živé štíty. Je to právě Hamás, kdo může za civilní oběti v Pásmu Gazy, vzkázal jasně český prezident. V Izraeli se sešel i s příbuznými rukojmích, kterým teroristé Hamásu v říjnu 2023 unesli jejich nejbližší.

  • Český prezident Petr Pavel dnes dopoledne přiletěl do Tel Avivu.
  • V Izraeli se setkal s protějškem Jicchakem Herzogem, kterému sdělil, že Česko plně podporuje právo Izraele bojovat proti terorismu a chránit své občany.
  • Následovalo i jednání s premiérem Benjaminem Netanjahuem.
  • Pavel měl v plánu rovněž setkání s rodinami rukojmích, které loni v říjnu unesl z jižního Izraele Hamás.
  • Během návštěvy Pavla došlo kousek od Tel Avivu k útoku - ve městě Raanana útočníci najeli dvěma automobily do lidí. Další osoby jeden z útočníků pobodal. Nejméně 18 osob je zraněno, jedna žena zemřela. 
  • Pavel se dnes sešel i s příbuznými rukojmích, které Hamás 7. října 2023 unesl.

Petr Pavel během návštěvy Izraele komentoval průběh jednání poté, co se sešel s premiérem Netanjahuem. „Hlavním tématem byla bezpečnostní situace v Izraeli, operace v Pásmu Gazy, situace s humanitární pomocí a jejím doručováním palestinským civilistům a také jsme se bavili o budoucím uspořádání v Pásm uGazy poté, co budou ukončeny vojenské operace,“ uvedl Pavel.

„Česká republika jasně stojí za Izraelem pokud jde o jeho právo na sebeobranu proti terorismu,“ vzkázal Pavel. „To, co se stalo 7. 10., byl záměrně barbarský útok, který měl vyvolat co nejtvrdší reakci Izraele, která potom bude zneužita,“ podotkl Pavel. 

Pavel: Za civilní oběti může Hamás sám

„To, co dělá Hamás v Gaze, je porušením všech principů a tím se Hamás jasně postavil do situace nejenom teroristické organizace, ale také organizace, které vůbec nezáleží na osudu běžných Palestinců (...) To, že v Pásmu Gazy dochází k civilním ztrátám, je primárně způsobeno tím, že Hamás veškerou svojí aktivitu schovává za civilní obyvatelstvo,“ upozornil Pavel.

„(Hamás) vybudoval rozsáhlou síť podzemních tunelů, které jsou právě pod civilními objekty, ale velice často naprosto přímo používá civilní obyvatelstvo jako štíty na ochranu před izraelskými údery. Izraelská strana dělá všechno pro to, aby minimalizovala ztráty na civilním obyvatelstvu,“ míní Pavel.

Podle Pavla zřejmě není jiné řešení, než vojenské křídlo Hamásu eliminovat. „Ale bohužel právě proto, že se Hamás chová tak zbaběle, že se schovává za civilisty, že jim neumožňuje opustit prostor, když izraelské ozbrojené síly vydají varování, aby civilní obyvatelstvo se z toho prostoru mohlo dostat, dá k tomu dokonce i dostatek času, ale Hamás kolikrát pod hrozbou použití zbraně z toho prostoru nepustí, tak ten, kdo nese hlavní vinu za civilní oběti není izraelská armáda, ale Hamás sám,“ má jasno Pavel.

Setkání s rodinami rukojmích

Prezident Pavel se sešel s otcem 28letého Tala Shohama, který byl unesen do Pásma Gazy. „Jmenuji se Gilad, jsem otec tohoto mladíka, který je rukojmím v Gaze. Z naší rodiny bylo uneseno 7 rukojmích. Můj syn, můj vnuk, moje vnučka, moje snacha, její matka, její teta, další vnučka,“ vypočítával.

„Věříme, že žije, nevíme, kde je,“ poznamenal o svém synovi. Upozornil na to, že některé z rukojmích Hamásu jsou těhotné a potřebují veškerou pomoc. „Jsou ohroženy... Děkujeme vám, že jste přijel do Izraele, děkujeme Čechům za podporu Izraele. Je to pro nás velmi důležité,“ říkal otec uneseného Izraelce, vedle kterého se posadila sestra dalšího z rukojmích, které drží Hamás, pokud je tedy naživu...

Petr Pavel v Izraeli: Sešel se s rodinami rukojmích Hamásu (15.1.2024) Petr Pavel v Izraeli: Sešel se s rodinami rukojmích Hamásu (15.1.2024) | Reprofoto ČT

Je fér připomenout, jak to všechno začalo, míní Pavel

„Česká republika považuje Izrael nejen za svého přítele, ale i za svého strategického partnera,“ uvedl předtím Pavel po schůzce s prezidentem Herzogem a zmínil prvního československého prezidenta Masaryka, který podporoval boj Izraele na nezávislost.

Pavel také zmínil humanitární situaci. „Civilisté na obou stranách mají právo být chráněni. Proto nás znepokojuje úroveň humanitární pomoci,“ sdělil český prezident, načež zmínil záběry dětí, které jsou vynášeny z trosek v Pásmu Gazy.

Mění podle něj veřejné mínění. „Je důležité, aby tyto obrázky nezamlžily debatu,“ zdůraznil Pavel s tím, že je třeba neustále připomínat, že Izrael má právo na obranu a že tato země byla napadena. „Dnešní narativ se předkládá tak, že Palestinci jsou oběti, zatímco Izrael je nyní útočníkem. Je fér připomenout sobě i světovému obyvatelstvu, kdo byly oběti 7. října a jak to všechno začalo,“ pokračoval český prezident.

Jedinou dlouhodobou garancí bezpečnosti pro Izrael je podle českého prezidenta vyřešení izraelsko-palestinských otázek, musí k tomu přispět další státy v regionu.

„Pozvání do Izraele jsem obdržel krátce po svém zvolení. Jsem rád, že se cestu povedlo naplánovat už v prvním roce mého prezidentského mandátu,“ dodal pak Pavel na síti X. Tématem hovoru podle něj byla i obchodní spolupráce. 

Herzog: Mezi rukojmími je i roční dítě

Izraelský prezident mluvil mimo jiné o rukojmích. „Je tam roční dítě, jsou tam i prarodiče, kterým je 85let,“ popisoval Herzog. Ocenil českou pomoc a poděkoval Česku za to, že odmítlo obvinění z genocidy, které na Izrael míří z několika zemí. „My v tomto pokryteckém světě mnoho takové podpory nenacházíme. Vaše návštěva pro nás hodně znamená. Jste náš drahý přítel, odborník na strategii a znáte světové dění,“ řekl o Pavlovi Herzog.

„Dnes je 101. den od onoho útoku. My bojujeme s touto říší zla, která působí i v Libanonu, Íránu (…) Hamás vyučuje hodnoty džihádismu, aby útočil na jiné, zatímco my hájíme hodnoty demokracie a svobody,“ uvedl také Herzog, podle nějž Hamás hraje cynickou psychologickou hru.

Po Herzogovi se Pavel setkal s šéfem Knesetu (izraelského parlamentu) Amirem Ohanou a členem válečného kabinetu Bennym Gancem. Následovat bude jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Pavel navštíví i Katar

Izrael zahájil ofenzivu v Gaze v reakci na útok Hamásu, který v oblasti vládne od roku 2007 a jehož ozbrojenci 7. října napadli izraelské pohraničí, kde povraždili na 1200 lidí a asi 240 osob unesli. Stovku rukojmích propustilo hnutí koncem listopadu a na 130 lidí dál zadržuje. Při rozsáhlé izraelské vojenské operaci v Gaze podle tamních úřadů přišlo o život zhruba 24 000 Palestinců, včetně členů Hamásu.

Krátce po útoku Hamásu navštívil Izrael jako první zahraniční státník šéf české diplomacie Jan Lipavský. V říjnu do Izraele přiletěl premiér Petr Fiala a na začátku prosince do země zavítali předseda Senátu Miloš Vystrčil společně s šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

Návštěvu Lipavského dnes prezident Herzog připomněl. „Děkujeme, že jste jako první země vyslali do Izraele vysokého představitele bezprostředně po oné temné sobotě. Děkujeme vám za vaši podporu a úsilí o návrat rukojmích domů. Děkujeme vám, že jste v Evropě a na celém světě hlasem morální jasnosti,“ sdělil na síti X směrem k Česku.

Po Izraeli se prezident Pavel vydá také do Kataru, kde bude jednat s emírem Tamimem bin Hamadem Sáním a s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammadem Attíjou. Setká se také s krajany na českém velvyslanectví v Dauhá.

Katar je klíčovým prostředníkem, který vyjednává propouštění rukojmích. „Opět zdůrazním potřebu vyjednávání a zaměření veškerého úsilí na propuštění rukojmí. Rovněž chceme podpořit mírové řešení konfliktu, až se dokončí vojenská porážka Hamásu,“ uvedl Pavel.

Prezidenta na cestě dobrovází několik podnikatelů, podle Hradu jde o první podnikatelský dobrovod vrcholného politika od chvíle, kdy Hamás zaútočil na Izrael.

Útok během návštěvy

Pavel navštívil Izrael v den, kdy se v zemi odehrál další útok. Dva pachatelé ve městě Raanana, které se nachází nedaleko Tel Avivu, najeli automobily do lidí. Další také jeden z útočníků pobodal. Nejméně 18 lidí bylo zraněno, jedna osoba zemřela. Informovala o tom s odkazem na policii a zdravotníky izraelská média, podle nichž bezpečnostní složky zadržely v souvislosti s útokem dva muže z Hebronu na okupovaném Západním břehu Jordánu.

„Byl to velmi vážný teroristický útok,“ uvedl velitel centrálního policejního okrsku Avi Bitton. Pavel se během incidentu nacházel v Jeruzalémě. Policejní mluvčí podle listu Haarec zdůraznil, že v této fázi vyšetřování nelze určit, zda byly útoky politicky motivované. K útoku se bezprostředně nepřihlásila žádná organizace.

Video  Novoroční projev prezidenta Petra Pavla  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

jajas ( 17. ledna 2024 07:05 )

Asi ne, ale jak je vidět o něco výš v diskusi (16.1.2024 18:35), tak adminovi se některé tvé "duchaplné" příspěvky moc nelíbí a bude-li jich více, tak ti to opět zatrhnou. Tak se snaž! 😃

jajas ( 16. ledna 2024 17:16 )

Tak ses zase vrátil Hofl Hoflíčku? 😃 Zase nový nick? No jo no, nemáš to lehké, už ses aspoň poučil nebo tady jako P. Hofflinger budeš opět jen nějakou krátkou dobu? 😃

Uživatel_5650492 ( 16. ledna 2024 09:27 )

A ty máš patent na rozum. Proč jsem povrchní a hloupá osoba? Já si to samé myslím o tobě..... je to věc názoru a priorit.... nežiju jen myšlenkou na peníze.... A jo sluší jim to.
Marie M.

jajas ( 16. ledna 2024 08:18 )

"Pavel v Izraeli tvrdě odsoudil Hamás: „Za civilní oběti mohou oni.“
To je tedy fakt "tvrdé"! 🙁 A myslím, že pokud toto Pavel skutečně řekl, tak asi nemá co říct, protože je logické, že za civilní oběti i unesené může agresor. Izrael si patrně nebude zabíjet své lidi nebo je unášet. Pavlovo prohlášení tak nějak postrádá logiku.... 👎

dynaty ( 16. ledna 2024 03:26 )

RASPUTIN 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa