Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel se chystá do Izraele. Sejde se s politiky a rodinami rukojmích. Navštíví i Katar

Autor: ČTK, trm - 
11. ledna 2024
14:45

Prezident Petr Pavel chystá návštěvu Izraele a Kataru. V obou zemích se má setkat s vrcholnými politickými představiteli, například s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem či katarským emírem Tamimem bin Hamadem Sáním. Informoval o tom Hrad. Termín cesty není znám.

V Izraeli dále prezident bude jednat s premiérem Benjaminem Netanjahuem, předsedou Knesetu Amirem Ohanou, ministrem obrany Joavem Galantem nebo členem válečného kabinetu Bennym Gancem. Pavel se také setká s rodinami rukojmích, případně s propuštěnými rukojmími.

Pavel plánoval cestu do Izraele ještě před vypuknutím aktuálního konfliktu. V Epicentru Blesku to už loni v létě prozradila velvyslankyně Veronika Kuchyňová Šmigolová. „Termín ještě nebyl stanoven, pokud všechno dobře půjde, tak snad do konce roku," řekla v srpnu. Nakonec k cestě dojde až letos.

V Kataru bude Pavel hovořit s emírem a dále s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammadem Attijim. Setká se také s krajany na českém velvyslanectví v Dauhá.

Izrael zahájil ofenzivu v Gaze v reakci na teroristický útok hnutí Hamás, které v oblasti vládne od roku 2007 a jehož ozbrojenci 7. října napadli izraelské pohraničí, kde povraždili na 1200 lidí a asi 240 osob unesli. Stovku rukojmích propustili koncem listopadu a na 130 lidí dál zadržují. Rozsáhlá izraelská vojenská operace v Gaze podle tamních úřadů zabila přes 23.000 Palestinců, včetně členů Hamásu.

Video  Velvyslankyně o životě ve válce: Pošle Izrael do Pásma Gazy tanky?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

pindal ( 13. ledna 2024 19:21 )

A proč tam jezdí?Asi je jde zachránit. 😁

Uživatel_5486376 ( 13. ledna 2024 13:26 )

To zase udělá komunista ve světě ostudu

Uživatel_5642400 ( 13. ledna 2024 11:09 )

👍👍👍

roxin ( 12. ledna 2024 08:02 )

V Česku ještě není vyřešen problém a maniakem zabijákem 17 obětí a dalších raněných a upocený utekl a užívá si slávy v Indii a ani ten soudruh espávek agent špion a rozvědčík nemá k tomu co říct-nemá noty kterými by mohl něco k tomu říct, tak si sbalí kufry a "opouští loď" zbabělec jak je zvyklý!!! MĚLI BY SE STYDĚT OBA takoví lidé nemají co dělat na tak vysokém postu!!!

ad-ga ( 11. ledna 2024 21:29 )

Proč se PePa nevyjádřil ke střelbě na FF a nešel podpořit studenty a pozůstalé po zastřelených lidech? Proč nepodpořil záchranáře? U nás v Česku se střílí, Jurečka pořádá chlastačky, Fiala lítá po Indii .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa