Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Konflikt v Pásmu Gazy vstoupil do nové etapy. Bude méně úderů, slibuje mluvčí izraelské armády

Autor: ČTK - 
8. ledna 2024
21:15

Konflikt s palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy vstoupil do nové a méně intenzivní fáze. Americkému deníku The New York Times to dnes řekl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Podle něj se v nové etapě bojů počítá s menším množstvím úderů ze vzduchu i méně útoků pozemních jednotek. V bojích se armáda podle Hagariho zaměří na struktury hnutí Hamás ve střední a jižní části Pásma Gazy.

„Válka přešla do nové etapy,“ řekl listu mluvčí izraelské armády. Podle něj se ale nejedná o žádné převratné sdělení. „Přechod nebude doprovázet žádná ceremonie,“ dodal.

V nové fázi podle Hagariho izraelská armáda počítá s menším počtem úderů ze vzduchu a ze strany pozemních sil, které působí v Pásmu Gazy. Izraelská armáda by v příštích měsících také mohla nadále snižovat počet svých vojáků, kteří působí na tomto palestinském území. S redukcí počtu vojáků, kteří jsou z velké části povolaní ze zálohy, už začala.

Izraelská armáda se domnívá, že se jí podařilo v dostatečné míře zničit vojenskou infrastrukturu, kterou mělo na severu Pásma Gazy palestinské hnutí Hamás. V budoucnosti se tak zaměří především na operace ve střední a jižní části oblasti, a to hlavně u měst Chán Júnis a Dajr Balah, které Izrael považuje za bašty Hamásu.

Podle Hagariho Izrael chce navýšit objem humanitární pomoci, která směřuje do Pásma Gazy. Mluvčí armády také odmítl kritiku kvůli vysokému počtu civilních obětí v Pásmu Gazy či nařčení z genocidy. Uvedl, že izraelští vojáci se snaží vyhnout ztrátám mezi civilisty. Pode úřadů v Pásmu Gazy, které kontroluje hnutí Hamás, od začátku konfliktu v sobotu 7. října zemřelo na tomto palestinském území v souvislosti s izraelskými údery přes 23 tisíc lidí.

Hagari se k novému postupu armády vyjádřil jen krátce před návštěvou amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Izraeli, píše The New York Times. USA vyzvaly Izrael, aby dbal na větší ochranu civilistů při vojenských úderech a umožnil navýšení humanitární pomoci pro Palestince. Washington spolu s izraelskou vládou odmítá výzvy k okamžitému příměří a podporuje právo Izraele na ochranu před údery ze strany hnutí Hamás. To při útoku na izraelské území ze 7. října zabilo podle izraelských úřadů na 1200 lidí a další dvě stovky lidí uneslo.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi