Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trump se brání diskvalifikaci z voleb. Obrátil se na Nejvyšší soud

Autor: ČTK - 
4. ledna 2024
07:00

Republikánský uchazeč o Bílý dům Donald Trump se dnes obrátil na Nejvyšší soud ve Washingtonu, aby rozhodl ve věci jeho diskvalifikace z primárek ve státě Colorado, informují agentury. O tom, že bývalý prezident není způsobilý znovu vykonávat svůj někdejší úřad, rozhodl Nejvyšší soud v Coloradu před Vánoci. Odvolal se při tom na 14. dodatek americké ústavy kvůli Trumpovu podílu na násilnostech u Kapitolu z 6. ledna 2021.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států bude potenciálně určující pro Trumpovo zapojení do prezidentských voleb nejen v Coloradu – podněty k soudům usilující o vyřazení Trumpova jména z volebních listin podaly zájmové skupiny napříč celými USA a bez rozhodnutí Nejvyššího soudu by se mohlo stát, že některé státy Trumpovi účast umožní, a jiné nikoliv, podotýká list The Washington Post (WP).

Trumpovi obhájci dnes soudce Nejvyššího soudu požádali, aby jednali rychle, rozhodnutí soudu v Coloradu zvrátili a „vrátili právo hlasovat pro svého kandidáta do rukou voličů“. Soudcům by nemělo být dovoleno bránit voličům hlasovat pro vedoucího republikánského kandidáta, stojí v Trumpově dnešním podnětu k Nejvyššímu soudu.

V jádru sporů o Trumpovu účast ve volbách leží 14. dodatek americké ústavy, konkrétně jeho třetí paragraf, podle něhož nesmí jakýkoliv úřad, vojenský ani civilní, ve Spojených státech zastávat ten, kdo odpřisáhl věrnost ústavě a následně se dopustil „povstání nebo vzpoury proti (ústavě) nebo poskytl pomoc a útěchu nepřátelům“ ústavy. Opatření bylo do zakládajícího dokumentu přidáno po občanské válce a mělo zajistit, aby se o úřad nemohli hlásit zástupci Konfederace. Jeho uplatňování je však podle médií poměrně neprobádanou otázkou, stále více pozornosti se tak upírá k Nejvyššímu soudu ve Washingtonu, který by měl ve věci vynést konečný verdikt.

Trump v souvislosti s údajnými pokusy zvrátit svoji volební prohru v roce 2020 z trestného činu usvědčen nebyl, ačkoliv obviněním čelí, uplatnění dotyčného dodatku ústavy však usvědčení podle trestního práva nevyžaduje, píše agentura AP.

Kromě coloradského soudu minulý týden rozhodla o Trumpově diskvafikaci také státní tajemnice v Maine Shenna Bellowsová. Bývalý prezident podle ní svojí plamennou rétorikou podporoval násilnosti, ke kterým několik týdnů po volbách v roce 2020 došlo a které vyústily ve smrt několika demonstrantů i policistů. Účast ve svých primárkách naopak Trumpovi povolily soudy v Michiganu a Minnesotě a rozhodnutí se podle amerických médií brzy očekává v Oregonu.

Americký Nejvyšší soud není povinen se Trumpovým případem zabývat, nejvyšší soudci se však pravděpodobně do věci vzhledem k jejímu významu vloží, píše WP. Nejen Trumpovi advokáti, ale také odborníci na právo na soud apelují, aby jednal rychle. Konkrétně v Maine a Coloradu se budou primárky Republikánské strany konat 5. března, volební listiny nicméně musejí být vytištěné s několikatýdenním předstihem a ty zasílané do zahraničí už 20. ledna.

Pokud Nejvyšší soud rozhodne, že Trumpovo počínání v souvislosti s údajnými pokusy ovlivnit výsledky voleb není porušením 14. dodatku ústavy, de facto tak smete ze stolu výzvy, které se v jednotlivých amerických státech dožadují Trumpova vyloučení z voleb, podotýká list The New York Times (NYT). Pokud však bude rozhodnutí specifičtější a bude se týkat například jen státu Colorado, advokáti protistran budou spíše moci argumentovat, že Trump by se neměl zúčastnit všeobecných prezidentských voleb, tedy listopadového prezidentského finále, získá-li předtím republikánskou nominaci v primárkách.

zfloyd ( 4. ledna 2024 10:19 )

ty se ho bojí jako u nás pětikolka Babiše , očekávám další trestní oznámení

Soliter56O ( 4. ledna 2024 09:43 )

No, to bude ještě zajímavé ...

Zobrazit celou diskusi