Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trumpův právník nařknul dvě členky volební komise z podvodu: Odškodné 3,3 miliardy!

Autor: ČTK - 
16. prosince 2023
06:24

Rudy Giuliani má zaplatit více než 148 milionů dolarů (3,3 miliardy Kč) dvěma ženám za to, že je křivě obvinil z volebních podvodů v roce 2020. Giuliani tehdy působil jako právník Donalda Trumpa, který odmítl uznat svou porážku v prezidentských volbách a šířil fámy o volebních podvodech. Devětasedmdesátiletý bývalý starosta New Yorku se chce odvolat.

O odškodném ve výši zhruba 73 milionů dolarů a zaplacení dalších 75 milionů dolarů jako trestu pro Giulianiho rozhodla federální porota ve Washingtonu. Giuliani podle ní poškodil pověst Wandreji „Shaye“ Mossové a její matky Ruby Freemanové a způsobil jim emoční obtíže, když je křivě obvinil, že jako volební pracovnice pomohly zmanipulovat prezidentské volby v Georgii před třemi lety.

Mossová a Freemanová, které jsou černošky, vypověděly, že kvůli obvinění čelily záplavě rasistických a sexistických zpráv, včetně výhrůžek lynčováním. „Pan Giuliani si myslel, že může udělat z Ruby a Shaye tváře volebního podvodu, protože si myslel, že jsou obyčejné a nahraditelné,“ uvedl právník dvojice žen Michael Gottlieb.

Právní zástupce Giulianiho Joseph Sibley sice uznal, že jeho klient způsobil škodu, je podle něj ale „dobrým mužem“. Giuliani výši odškodného označil za absurdní, což podle něj něj podtrhuje absurditu celého procesu.

Podle agentury AP není jasné, jestli by byl Giuliani „ohromující“ sumu vůbec schopen zaplatit.

Kvůli svým snahám zvrátit výsledky prezidentských voleb z roku 2020 čelí Giuliani i dalším procesům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi