Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trump čelí dalšímu stíhání. „Zase mi to poslali v neděli večer,“ čílí se exprezident

Autor: ČTK - 
18. července 2023
17:59

Bývalý americký prezident Donald Trump podle svého prohlášení na sociálních sítích dostal uvědomění od zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe, že je stíhán v další větvi vyšetřování. Krok zřejmě souvisí se zkoumáním Trumpových snah zvrátit výsledky posledních prezidentských voleb. Exprezidentovo oznámení potvrzovaly zdroje některých amerických médií, podle nichž vývoj signalizuje, že Trump bude i v této věci obžalován.

Smithův tým nedávno proti republikánskému politikovi vznesl obvinění z neoprávněného přechovávání citlivých vládních dokumentů po odchodu z úřadu. Těsně předtím, než obvinění poslala k soudu velká porota, Trump v této kauze také dostal dopis, v němž ho prokurátoři informovali, že je „terčem“ vyšetřování.

Agentura AP napsala, že tento typ dopisu bývá využíván k informování podezřelých o tom, že státní zástupci mají důkazy, které je spojují s porušením zákona. Podle vyjádření samotného Trumpa tento krok „skoro vždycky znamená zatčení a obžalobu“.

Exprezident na své platformě Truth Social uvedl, že nové uvědomění jeho právníci dostali v neděli večer, načež byl o věci informován. „Vyšinutý Jack Smith… poslal dopis (zase to bylo v neděli večer!), kde uvádí, že jsem terčem vyšetřování velké poroty ve věci 6. ledna,“ napsal Trump v odkaze na datum, kdy jeho příznivci v roce 2021 vtrhli do sídla Kongresu při projednávání výsledků prezidentské volby roku 2020.

Trump po hlasování odmítl uznat, že jej současný prezident z Demokratické strany Joe Biden porazil ve spravedlivých volbách, a místo toho šířil fámy o podvodech s hlasy a naléhal na činitele v klíčových státech, aby zakročili. Smithův tým jeho chování vyšetřuje řadu měsíců. Před velkou porotou v této souvislosti nedávno vypovídal i Trumpův zeť Jared Kushner. Vyšetřovatelé také zkoumají Trumpův podíl na násilnostech ze 6. ledna, které byly jakýmsi vyvrcholením povolební kampaně poraženého kandidáta.

Zločin napomáhání vzpouře?

Z čeho by exprezident mohl být obviněn, není jasné. Mluvčí Smithe se podle AP odmítl k nejnovějšímu vývoji vyjádřit. Trumpovým chováním po prohraných volbách se loni zabýval výbor americké Sněmovny reprezentantů, jenž exprezidenta doporučil obvinit z několika zločinů včetně napomáhání vzpouře.

Tým zvláštního vyšetřovatele jmenovaného loni ministrem spravedlnosti Merrickem Garlandem se podle médií zabývá také „falešnými voliteli“ z posledních voleb. Tímto výrazem jsou myšleny snahy Trumpových spojenců vyslat za několik států volitele podporující republikána, jakkoli podle oficiálních výsledků v hlasování voličů zvítězil Biden.

Exprezident ve svém prohlášení neuvedl, zda dopis od Smithe specifikuje, za co přesně je stíhán. Oznámil však, že mu zvláštní vyšetřovatel nabídl možnost stanout tento týden před velkou porotou. Podle deníku The New York Times se ale nečeká, že by Trump této pozvánky využil.

Pokud by velká porota i v této věci schválila obvinění navržené vyšetřovateli, znamenalo by to pro Trumpa třetí obžalobu v době, kdy se uchází o návrat do Bílého domu. K soudu se kromě kauzy utajovaných dokumentů letos dostal také případ platby pornoherečce a údajné milence v době před prezidentskými volbami roku 2016. Trumpovi zároveň stále hrozí obžaloba ve státě Georgia, kde prokuratura okresu Fulton od roku 2021 vede vlastní vyšetřování jeho snahy zvrátit volební porážku.

Přesto prezident z let 2017 až 2021 zůstává favoritem na zisk nominace Republikánské strany do voleb v listopadu 2024 a jeho náskok v průzkumech mezi republikány v poslední době narůstal. Velká část republikánských voličů se podle všeho ztotožňuje s jeho vysvětlením, že je obětí politicky motivovaných kauz.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi