Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Verdikt v jednom z procesů s Trumpem: Exprezident sexuálně zneužil novinářku, rozhodl soud

Aktualizováno -
9. května 2023
22:14
Autor: ČTK, Mii - 
9. května 2023
21:21

Exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil sexuálního zneužití, ne znásilnění. V občanskoprávním sporu ho žalovala bývalá novinářka Jean Carrollová. Soud jí přiznal odškodné v celkové výši pět milionů dolarů (106 milionů Kč) kvůli zneužití a pomluvě. Jde o jiný soudní případ, než s pornoherečkou Stormy Daniels.

„Vůbec netuším, kdo ta žena je. Tento rozsudek je ostudou – pokračováním největšího honu na čarodějnice všech dob,“ reagoval na rozsudek Trump na své sociální síti Truth Social. Mluvčí jeho volební kampaně podle agentury Reuters uvedl, že se Trump proti verdiktu odvolá. 

Za to Carollová rozsudek ocenila. „Jsme velmi šťastní,“ uvedla za sebe a svůj právní tým, informuje server Independent.

Devětasedmdesátiletá Carrollová dříve pracovala pro magazín Elle a u soudu její verzi událostí podpořily její přítelkyně, kterým se po napadení svěřila. Trump u soudu osobně nevypovídal, ale ve svém vyjádření obvinění popřel. Dnes na své sociální síti Truth Social napsal, že „i když je předním politickým kandidátem“, tak mu bylo „znemožněno promluvit nebo se hájit“.

Trumpův právník Joe Tacopina v závěrečné řeči upozornil na to, že Carrollová nedokáže určit přesné datum, kdy k údajnému napadení došlo, což jeho klientovi znemožňuje se proti nařčení bránit. Právní zástupkyně Carrollové Roberta Kaplanová zase argumentovala Trumpovými urážlivými výroky a predátorským chováním vůči ženám a u soudu svědčily i další ženy, které tvrdí, že je Trump sexuálně napadl.

Trump se hodlá ucházet o republikánskou nominaci do prezidentských voleb na podzim příštího roku. Občanskoprávní spor není jediným Trumpovým střetem s justicí - větší pozornost se upírá na případ, v němž velká porota koncem března schválila obžalobu v kauze, která se týká plateb pro jeho údajné milenky před prezidentskými volbami v roce 2016.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

milan59 ( 10. května 2023 06:55 )

Hmm ZAJÍMAVÉ .......Takže - madam Carrollová nedokáže určit přesné datum,kdy k "údajnému" napadení došlo,ale soud to OBVINĚNÍ UZNAL ??
Jak amíky nesnáším,tak tohle je jejich vizitka

diskutujici ( 10. května 2023 05:07 )

Za 5 mega $ ho klidně obvinám i já

miasek ( 9. května 2023 22:32 )

Po 27 letech ho jde nahlásit???? To je výsměch soudu. Navíc v te době zpět musel mít stejně před 50 let, tak nevěřím tomu, ze by mel az takový apetit aby na někoho skákal nedobrovolně.

2358abc ( 9. května 2023 22:05 )

souhlasim, ale ono je to vsude stejny i v Cesku...a jinak se spravne pise tzv......

Annika ( 9. května 2023 21:57 )

Vysmech tkz demokracie,co se deje v USA neni ani v Afganistánu.

Zobrazit celou diskusi