Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rychle přišel, rychle odešel. Hurikán Idalia v USA nenaplnil obavy z biblické zkázy

Autor: ČTK - 
31. srpna 2023
22:10

Zničené domy, polámané stromy a statisíce zákazníků bez proudu zanechala na jihovýchodě USA bouře Idalia, která ve středu udeřila na Floridu se silou hurikánu třetího stupně. Po přívalu mořské vody se ocitly zcela pod vodou některé obydlené oblasti na pobřeží, kde živel strhával i celé stavby. Nejčernější scénáře se však nenaplnily, napsala dnes agentura AP. Během dneška bouře a záplavy zasáhly Jižní Karolínu a způsobily výpadky proudu v Severní Karolíně, nakonec se bouře stočila zpět nad Atlantský oceán. Idalia způsobila škody a ztráty 12 až 20 miliard dolarů (266 až 444 miliard Kč), odhaduje podle stanice CNN agentura Moody’s.

Částka je v porovnání se škodami způsobenými obdobně silnými hurikány výrazně nižší ze dvou důvodů, uvedli analytici. Idalia se pohybovala rychle, a tak rychle odešla a navíc zasáhla řídce obydlené území. Ceny nemovitostí v nejvíce postižené oblasti Big Bend jsou také nižší, než je floridský průměr, píše dále CNN.

Střed silného hurikánu ve středu doputoval na pevninu na severu Floridy v relativně řídce zalidněné oblasti označované jako Big Bend (Velký záhyb). Následně Idalia přinesla silný vítr a přívalové deště do částí Georgie a Jižní Karolíny, zatímco postupně oslabovala na úroveň tropické bouře. Po půlnoci místního času (dopoledne SELČ) její střed pomalu opouštěl pevninu a mířil na východ do Atlantského oceánu.

Nejhůře zasažené byly menší obce na západním pobřeží Floridy jako Horseshoe Beach nebo Cedar Key, kde větrem hnaná voda z moře stoupala až ke střechám domů. Když záplavová vlna ustoupila, reportéři v těchto místech nacházeli trosky rozeseté v ulicích. Z některých záběrů bylo patrné, že hurikán smetl i celý dům, jiné zase ukazovaly, jak vzedmutí moře obrátilo proud řeky Steinhatchee a odnášelo plachetnice z přístavu u jejího ústí.

Postižené oblasti dnes navštívil floridský guvernér Ron DeSantis. Prezident Joe Biden vyhlásil pro Floridu a Jižní Karolínu stav přírodní katastrofy, což obyvatele opravňuje k čerpání pomoci od federálních agentur, uvedl Bílý dům. Biden na Floridu pojede v sobotu dopoledne.

Bouře na Floridě i v Georgii lámala stromy a sloupy elektrického vedení a způsobila výpadky proudu, které v jistý moment zasahovaly na 500 000 zákazníků. Kolem 21:00 SELČ zůstávalo bez proudu asi 90 000 zákazníků na Floridě a 80 000 v Georgii, uvedl server poweroutrage.us. Pomezí Floridy a Georgie navíc dnes odpoledne amerického času (v noci na pátek SELČ) zasáhnou vedra přesahující 32 stupňů Celsia, píše CNN.

Pod vodou se ocitly ulice a silnice v zóně od floridské Sarasoty až po Charleston v Jižní Karolíně. Mezinárodní letiště v Tampě na několik hodin přerušilo provoz, všechna letiště už jsou ale opět v provozu. S ohledem na pondělní státní svátek v USA americký Federální úřad pro letectví (FAA) dnes očekává extrémní nápor na letištích a až 52 000 letů, píší The New York Times (NYT).

Idalia však nakonec nebyla tak ničivá, jak se mnozí obávali, uvádí AP. Hustě osídlenou oblast zahrnující Tampu a okolí zasáhl pouze její okraj a podobně tomu bylo v případě floridské metropole Tallahassee nebo města Savannah na pobřeží Georgie.

Úřady na Floridě bezprostředně po přechodu hurikánu hlásily v této souvislosti dvě úmrtí. Dva muži podle policie zahynuli při dopravních nehodách zaviněných nepříznivým počasím, které ale přímo nesouviselo s hurikánem, uvedla AP. Kvůli bouři bylo na Floridě evakuováno 72 zdravotnických zařízení a asi 5000 lidí bylo v nouzových krytech, napsal NYT s odkazem na úřady. V Georgii jeden člověk zemřel poté, co na něj spadl strom. Mnoho lidí bylo podle úřadů v Georgii lehce zraněno, informovala stanice CNN.

Idalia byla podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) největší bouří, jaká zasáhla danou část floridského pobřeží od roku 1950. Agentura odhadovala, že vítr při příchodu hurikánu na pevninu dosahoval rychlosti až 200 kilometrů v hodině. Nejvyšší hodnoty zaznamenané na pevnině však byly výrazně nižší a nepřekračovaly 140 kilometrů za hodinu.

Bouře bude podle předpovědí meteorologů pokračovat ještě několik dní Atlantikem a na začátku příštího týdne by s nižší intenzitou mohla zasáhnout britské souostroví Bermudy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi