Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Námořník Martin v bouři bojoval o život: Volání o pomoc zachytila pouze jedna loď!

Autor: hpe - 
12. října 2023
05:50

Po dvouměsíční plavbě podél východního pobřeží USA se ocitl Martin Daldrup v život ohrožující situaci. V Atlantiku ho potkala silná bouře a jeho plachetnice Jumbo se na moři převrhla. Námořník se plavil na záchranném gumovém člunu a jeho volání o pomoc zachytila jen jediná nákladní loď.

Během jednoho večera se Martinovi Daldrupovi změnil život. Jeho milovaná plachetnice Jumbo, se kterou už 64 dní plul do Kapského města, se převrhla během silné bouře. 

„Pravděpodobně to bude neklidná noc. Stáhnul jsem hlavní plachtu ze tří čtvrtin na polovinu. V noci to dělám jen zřídka, ale dnes se to hodí,“ napsal na svém účtu na facebooku nedlouho před nehodou.

Námořník se tak ocitl v tváří tvář smrti. Zachránil se díky gumovému člunu, na kterém se plavil pak dalších dvacet hodin, aniž by kdokoliv zachytil jeho volání o pomoc.

„Hodiny tam nebyly jednoduché, v noci byla velká zima a všechno jsem měl mokré. Sotva jsem se mohl zahřát," uvedl pak Martin pro německý deník Bild.

Naštěstí však nakonec signál zachytila nákladní loď Alanis německé společnosti. Okolo půl druhé ranní loď dorazila k vysílenému Martinovi. Nacházel se tisíc mil východně od Brazílie daleko ode všech lodních tras. 

Překvapivě náročné bylo pak samotné přemístění Martina z člunu na palubu nákladní lodě. Musel se s velkou námahou vyšplhat provazovém žebříku na boku lodě. Na palubě mu posádka poskytla první pomoct. Martin měl štěstí v neštěstí a vyvázl pouze se silným podchlazením.

„Během noci jsem po záchraně hodně odpočíval a cítím se opět docela dobře. Byly to dramatické hodiny,“ popsal svou kondici pro Bild.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi