Když si Jiří Štaidl pořídil zbrusu nového tmavozeleného sporťáka renault, 9. října 1973 se rozhodl, že si se svým novým fárem zajede do Jevan, kde má rodina Štaidlových letní sídlo. Bylo přece tak nádherné počasí! Tehdy chlípný textař chodil na střídačku s Ivanou Trumpovou (†73), v té době Zelníčkovou, a Dádou Patrasovou.

Čekali jsme tenkrát s Ivanou Zelníčkovou, se kterou tehdy také chodil, na Jirku dlouho, ale když nedorazil, šli jsme, nic netušíce, každý po svém,“ vzpomínal textař Pavel Vrba (†73). V tu dobu byl Jiří už mrtvý.

Profesor jako pes

Do Jevan Jirka v žádném případě tehdy nechtěl jet sám. „Tenkrát mi volal, ať jedu s ním, ale já nemohla. Chodila jsem na konzervatoř a měla přísného učitele na občanskou nauku. Jirka mi volal a chtěl, abych s ním jela do Jevan. Že je krásně, tak co v Praze. Jenže ten profesor šel po mně jako pes. Nápad zastavit se pro mne jsem mu rozmluvila. Domluvili jsme se, že tedy pojede sám a večer mi zavolá. Sám ovšem nejel... Pak jsem si vyčítala, že jsem ho v Praze nezdržela,“ vzpomíná Patrasová.

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Patrasová na narozeninách Felixe: Přeju mu psychické zdraví! Hana Höschlová, Elmer Carvalho

Prodavačka z Perly

Když Dáda nemohla, Jiří do svého krásného nového vozu posadil náhodnou přítelkyni, prý prodavačku z obchodního domu Perla. Když odbočil z dálnice a rozjel se po říčanské silnici směr Jevany, měl na tachometru přes sto padesát a v krvi bohužel téměř dvě promile alkoholu...

Jiří a spolujezdkyně se blížili z kopce ke křižovatce u Říčan, když do ní zprava z vedlejší silnice vjel nákladní vůz. Uprostřed křižovatky zůstal stát, dával přednost protijedoucí Škodě 100, která zabočila před náklaďák. Jiří v řítícím se renaultu objel nákladní auto zleva, nohu z plynu ale nesundal. Podle výpovědi spolujezdkyně jen zatroubil a pronesl: Tak, a teď ti něco ukážu...

Na místě mrtev

Lehce se otřel o náklaďák, tím se odtrhl plech pravých dveří renaultu, který se ještě čtyři metry řítil rovně. Potom se otočil o devadesát stupňů a třináct metrů se sunul v bočním smyku, převrátil se na bok a narazil do svodidel na protější straně silnice, což vůz převrátilo na střechu. Jak Štaidl, tak jeho spolujezdkyně nebyli připoutáni. Zatímco dívka byla odhozena na zadní sedadlo vozu, Jiřího to vymrštilo ven a nárazem na svodidla na místě zahynul. „Když jsem se to doslechla, myslela jsem, že umřu. Milovala jsem ho. A když mi došlo, že jsem měla sedět vedle něho, dodnes se mi dělá špatně,“ netají Dáda.

Gott ho měl za bratra

Jiří Štaidl byl starší bratr Ladislava Štadla (†75). Byl osobním textařem Karla Gotta (†80) a Slavík ho považoval za svého bratra. „Když se Jirka zabil, nevěděl jsem, jak dál. Cítil jsem se jako bez nohy a ruky,“ vzpomínal Gott, pro kterého Jiří napsal přes 80 hitů. Mezi nimi Lady Carneval, Dám dělovou ránu, C’est la vie, Kávu si osladím, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš? nebo Jdi za štěstím. Štaidl je také autorem textů k muzikálu Noc na Karlštejně včetně hitu Lásko má, já stůňu či k písni Tam za vodou v rákosí nebo Loudá se půlměsíc.

Fotogalerie
56 fotografií