Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tragický konec pátrání: Všichni pasažéři ponorky jsou mrtví! Pobřežní stráž našla její trosky

Aktualizováno -
22. června 2023
22:31
Autor: rix, ČTK, chal - 
22. června 2023
18:18

V oblasti Atlantiku, kde se pátralo po zmizelé ponorce, objevili záchranáři trosky. Na twitteru o tom informovala americká pobřežní stráž. Společnost OceanGate Expeditions, jíž ponorka patřila, před devátou večer zveřejnila informaci, kterou nikdo nechtěl slyšet. Všech pět účastníků expedice zemřelo. Podle expertů ponorka zřejmě implodovala v hloubce více než tří tisíc metrů.

Společnost OceanGate Expeditions před devátou večer zveřejnila smutnou zprávu o smrti všech pěti lidí, kteří na palubě miniponorky Titan vyrazili k troskám Titaniku. Americká pobřežní stráž už v podvečer informovala o nálezu kusů plavidla. „V oblasti, kde po pohřešované ponorce pátrají dálkově řízená plavidla, byly nalezeny trosky,“ napsala pobřežní stráž.

Její zástupci pak v devět hodin na tiskové konferenci potvrdili, že šlo o pět velkých kusů trosek ponorky Titan. Ty leží na dně moře asi půl kilometru od Titaniku v oblasti, kde se nenachází žádné části slavného parníku.

Britský deník Daily Mail uvedl, že podle expertů zkoumajících trosky ponorka zřejmě implodovala, její konstrukce tedy nevydržela obrovský tlak vody a plavidlo se zhroutilo samo do sebe. Tuto verzi potvrzují i zástupci pobřežní stráže. „Nálezy trosek byly výsledkem katastrofické imploze plavidla s pěti pasažéry,“ uvedl na tiskové konferenci kontradmirál John Mauger. Podle něj ale lze zatím jen těžko určit, kdy k kdy k implozi došlo. Zvuky, které senzory zaznamenaly v úterý a ve středu, ovšem pravděpodobně s ponorkou nesouvisely.

Podle něj také není vůbec jasné, zda americká pobřežní stráž bude schopna najít těla všech pěti obětí této tragédie. „Je to neuvěřitelně obtížné a nebezpečné prostředí pro práci,“ vyjádřil se k podmínkám na dně Atlantiku kontradmirál.

V oblasti se stále pohybuje devět lodí, lékařský personál a technici, kteří pokračují ve vyšetřování. Na místě zůstanou i podvodní roboti.

Ponorka Titan se v severním Atlantickém oceánu vypravila v neděli večer k vraku britského parníku Titanic. Kontakt s doprovodnou lodí ztratila krátce po ponoření. Plavidlo přestalo komunikovat v hloubce asi 3300 metrů. 

Na palubě se nacházel britský miliardář a známý cestovatel Hamish Harding, šéf společnosti OceanGate Stockton Rush, námořník a velký expert na Titanic Paul-Henry Nargeolet, pákistánsko-britský miliardář Shahzada Dawood a jeho devanáctiletý syn.

Video  Blesk Podcast: Ve ztracené ponorce má Ondřej Vrkoč kamaráda.  - pdc, bp, Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

Martin Kos ( 23. června 2023 22:57 )

Mícháš Holandštinu s Angličtinou

Dianthos ( 23. června 2023 19:45 )

Ano, Olympic brázdil oceány 24 let, než byl v roce 1935 sešrotován. Britannic měl také smůlu a byl potopen za války německým torpédem. Byly to nádherné lodě.

Dianthos ( 23. června 2023 19:40 )

Loď nebyla předurčena k zániku při výrobě. Stejně jako její dvě sestry Olympic a Gigantic (Britannic) byla určena k dovážení pošty mezi USA a Británií. A samozřejmě cestujících. Ta pošta byl velmi dobrý byznys. Takže by se všechny lodě pěkně zaplatily. Jenomže Titanic měl prostě smůlu. Protože při výrobě naháněli čas. Zdržel je poškozený Olympic. Takže Titanic musel vyplout, i když ještě měl problémy a nebyl na plavbu připravený. Kdyby nevyplul a nedorazil do New Yorku s velice dobrým časem, přišla by společnost nejen o dobré jméno, ale nejspíš i o tu přepravu pošty. Proto také ty závody s časem mezi krami. Té společnosti White Star Line šlo o existenci. Hop nebo trop.

Jirik-ta ( 23. června 2023 13:19 )

Uživatel_5643022 ( 23. června 2023 13:16 )

Ty taky ne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání