Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Bývalý velitel ponorky krotí naděje na záchranu: Posádka Titanu už může být mrtvá!

Autor: rc, ČTK - 
22. června 2023
08:38

Celý svět s napětím očekává, zda se záchranným týmům podaří najít ztracenou ponorku Titan včas. Záchranáři svádí boj s časem. Pětice cestujících uvězněných na palubě má kyslík už jen do čtvrtečního poledne. Bývalý velitel ponorky Andy Coles ovšem uvedl, že cestující možná již zemřeli na podchlazení či otravu oxidem uhličitým.

Turistická ponorka s pěti lidmi na palubě se v severním Atlantiku stovky kilometrů od pevniny ztratila v neděli a americké a kanadské složky pátrající po skupině, jsou pod čím dál větším časovým tlakem. Za předpokladu, že ponorka byla neustále pod hladinou a nemá porušený trup, zbývá posádce kyslík přibližně do čtvrtečního poledne SELČ.

Není naděje?

Bývalý velitel ponorky Andy Coles pro britský deník Daily Mirror uvedl, že pátrání zřejmě nebude mít šťastný konec. Podle něj jsou cestující palubě zřejmě již mrtví. Zemřeli buď na podchlazení nebo otravu oxidem uhličitým. „Nemyslím si, že má ponorka nějaké prostředky na čištění CO2 a recirkulaci vzduchu. Takže pravděpodobně usnou, než se úplně udusí,“ uvedl s tím, že v hloubce kolem 3800 metrů čelí velké zimě.

„Zřejmě nemají dostatek sil a světlo, protože kdyby měli sílu, pokusili by se dostat na hladinu,“ pokračuje Coles. Nicméně i kdyby se jim podle něj podařilo dostat na hladinu, nebyli by schopni otevřít poklop, který je přišroubován zvenčí. Další výzvou pro záchranné týmy bude vyprošťovací akce. Může trvat prý i dva měsíce, než ji dostanou z vody ven.

Boj s časem

Po ponorce Titan pátrají lodě, letadla i bóje se sonarem a posádka jednoho z kanadských pátracích letadel v úterý v oblasti, kde se ztratila, zachytila ruchy. Podle informací amerických médií se bouchání ozývalo každých 30 minut a bylo slyšet i o čtyři hodiny později, když byl nasazen další sonar.

Zachycení „podvodních zvuků" v noci na středu potvrdila americká pobřežní stráž, která uvedla, že příslušná data sdílela s experty amerického námořnictva. V dané zóně pak probíhalo pátrání za pomoci dálkově ovládaných přístrojů, které ovšem v první fázi přineslo „negativní výsledky". Pobřežní stráž i ve středu odpoledne uvedla, že data ze zachycených hluků jsou stále neprůkazná.

Pobřežní stráž přitom nemá informace o 30minutových intervalech. Nějaké zvuky však byly zachyceny i dnes. Expert z vědecké instituce Woods Hole Oceanographic Institution podle agentury Reuters ujistil, že každá zpráva o zvucích je analyzována.

Video  Blesk Podcast: Ve ztracené ponorce má Ondřej Vrkoč kamaráda.  - pdc, bp, Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

kaonkl ( 22. června 2023 15:43 )

A k čemu by jim to bylo ? Pokud jsou v hloubce nad 150m, neměli by šanci dostat se ven bez toho, aniž by je tlak nerozmačkal. Navíc voda tam je velmi studená. Museli by mít speciální skafandry, které je udrží v teple, na podchlazení se umírá rychle.Plus ten tlak vody. Pomyslná hranice lidských možností je právě těch 150m, pak to už lidské tělo nezvládá. Jediná jejich šance byla, že někdo najde tu ponorku a nějakým zázrakem se ji podaří vyzvednout. Ale asi to nebude nic malého, takže i takováto operace by byla akcí na několik týdnů. To je pro ně prostě konec. Mohu je litovat, nepředpokládám, že pasažéři věděli, že ponorka má tolik problémů a že "neprošla technickou". Prostě si něco zaplatili a doplatili na to.

Květoslava Velanova ( 22. června 2023 15:13 )

Možná kdyby víko ponorky nebylo zašroubováno jen zvenčí, ale dalo by se odšroubovat i zevnitřzevnitř, byla by možnà větší pravděpodobnost na záchranu. Nechtěla bych být v jejich kůži.

turista.z. ( 22. června 2023 13:04 )

Jak neni?? Uz v misi Apollo 13 na palubê bojovali,aby vyrobili pritivni pohlcovać CO2, jinak by neprezili...

Joanna ( 22. června 2023 12:59 )

Dúfam, že bol Boh k nim zhovievavý🙏

pisecanda ( 22. června 2023 12:53 )

Je to smutné, pokud se jim něco stane, ale věděli, do čeho jdou…. Normální” smrtelník” na takovou zábavu nemá finance….

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání