Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak to vypadá v ponorce, která zmizela u Titaniku? Maličká toaleta a žádná sedadla!

Autor: rc, ČTK - 
20. června 2023
19:40

Boj s časem sehrávají záchranáři, kteří ve vodách Atlantiku pátrají po ponorce Titan. Stroj společnosti OceanGate Expeditions vezl pět lidí k vraku Titaniku. Na palubě je i známý miliardář a dobrodruh Hamish Harding či šéf společnosti Stockton Rush. Cestujícím dochází kyslík. Navíc se musí vypořádat se stísněným prostorem, minimálním soukromím a rizikem podchlazení. A co víc, posádce zbývají zásoby kyslíku na pouhých 40 hodin. 

Americká pobřežní stráž pracuje ze všech sil, aby vypátrala ponorku Titan, jež zmizela v hlubinách Atlantského oceánu. Stroj s turisty se ztratil v oblasti vzdálené stovky kilometrů od nejbližší pevniny, kterou je pobřeží kanadské provincie Nový Foundland. Vrak Titaniku se tam nachází v hloubce kolem 3800 metrů a ponorka s názvem Titan do míst dorazila v neděli odpoledne místního času. Ve 21:13 (v noci na pondělí SELČ) byla nahlášena jako pohřešovaná.

Malý prostor 

Na palubě je miliardář a průzkumník Hamish Harding, podnikatel Shahzada Dawood se svým devatenáctiletým synem Sulaimanem, francouzský námořník Paul-Henri Nargeolet a generální ředitel OceanGate Stockton Rush. Pětice cestujících se musí vypořádat s klaustrofobickým prostorem. Ponorka je dlouhá 6,7 metrů. Šířka je necelé 3 metry. Na palubě je malá toaleta. Od společného prostoru ji dělí pouze tenký závěs. Pokud je někdo zrovna na záchodě, ostatní cestující si prý pouští muziku, aby mu poskytli alespoň minimum soukromí.

Dochází kyslík

Na palubě nejsou ani pohodlná sedadla, takže všichni cestující sedí na zemi a jsou bosí. Navíc s každým nádechem přichází o kyslík. Na začátku plavby měli zásoby kyslíku na 96 hodin. Podle posledních informací zbývá posádce kyslík na 40 hodin. 

Jak uvádí britský deník Daily Mail, ponor měl původně trvat deset hodin. Zhruba dvě hodiny trvá cesta k vraku Titaniku, několik hodin pak trvá průzkum vraku a následně další dvě hodiny cesta na hladinu. V pondělí záchranáři odhadovali, že více než čtvrtina zásob kyslíku již mohla být spotřebovaná.

Herní ovladač

Malým okénkem mohou cestující sledovat hlubiny oceány. Pilot ovládá plavidlo pomocí upraveného herního ovladače, jenž je upraven o dvě páčky a čtyři tlačítka, která umožňují ovládat ponorku nahoru a dolů, doprava a doleva či dopředu a dozadu.  

Video  Titanic: 110 let od potopení majestátního parníku  - Videohub
Video se připravuje ...

rukkapane ( 21. června 2023 09:26 )

Prejes jim, at si uziji, kdyz na 99% zemrou. Jdi obycejna zavistiva trubka

Jiří Zvěřina ( 21. června 2023 01:43 )

Hezká hračka....

bledulka ( 21. června 2023 00:18 )

Nejsem žádná ***, jak mne tituluješ.... Je píšu..chtějí adrenalin, ať si ho užijí...Píšeš nesmysly.

rukkapane ( 21. června 2023 00:00 )

Tak zalatili si to, to je jich vec. Nebud svine a neprej nikomu nic spatnyho. A ze se mame jak prasata v zite, je pravda. V cesku urcite nikdo nebojuje o holy zivot, to jsou kecy linych nymandů.

bledulka ( 20. června 2023 23:23 )

Mají peníze a chtějí adrenalin, tak ať si ho užijí do sytosti! "Normální" člověk bojuje o přežití (taky adrenalin...). Vůbec mi jich není líto.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání