Titanic je pro Jakuba srdeční záležitostí. Jako šestiletý dostal stavebnici této lodi od firmy Revell a model Titaniku se stal jeho věrným společníkem. Volba maturitního tématu tak byla jasná.

Nic jiného než Titanic pro mě nepřicházelo v úvahu. Podle původního zadání jsem měl udělat jen digitální model. Nakonec jsem se rozhodl, že vytvořím i model skutečný,“ svěřil se Jakub, který zájem o modelářství zdědil po svém tátovi.

Přerod z digitální formy ve skutečný model začal loni v listopadu. „Při programování modelu jsem musel přesně odměřovat, takže mi bohužel nezbylo nic jiného než svůj starý model z dětství úplně rozebrat,“ vysvětlil Jakub, jehož koníčkem jsou i vojenská témata. I proto by chtěl po maturitě zamířit na brněnskou Univerzitu obrany.

Model také plave

Půlroční „piplačka“ se vyplatila. Kolorovaný model Titaniku o délce 1,5 metru a váze téměř 6 kilogramů dokonce i plave. „Já jsem zpočátku vůbec nevěřil, že by student svoji práci dotáhl až tak daleko. Prokázal však velké nadšení a píli. Jeho práce je srovnatelná s vysokoškolskou bakalářskou prací, “ svěřil se vedoucí studentovi maturitní práce Leo Nitče.

Skončí Titanik v muzeu?

A jaký bude osud modelu, který přinesl jeho tvůrci doslova jedničku s hvězdičkou? Půjde do soutěže mladých 3D tiskařů. Ve hře je i možnost, že by škola Titanik zapůjčila jako exponát brněnskému Technickému muzeu.

VIDEO: Vláčky z Mosilany se přestěhovaly do nových prostor v Husovicích

Video
Video se připravuje ...

Vláčky z Mosilany zachráněny! Jezdí v nových prostorách na Dukelské třídě v Brně-Husovicích. Jiří Nováček