Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pilot z pohřešované ponorky je podvodník? Slavnému páru nevrátil miliony za neuskutečněnou plavbu!

Autor: pma, ČTK, Aleš Ligas - 
21. června 2023
13:39

Od nedělního večera probíhá pátrání po ponorce Titan, která se společně s pěti pasažéry na palubě vydala na plavbu k vraku výletní lodi Titanik. Mezi členy je i šéf společnosti OceanGate Expeditions Stockton Rush (61), který plavidlo pilotuje. Ten čelí obvinění manželského páru, který si za v přepočtu více než 4,5 milionu korun zakoupil lístek k vraku Titaniku. Prý „zkasíroval“ peníze, jízdenku jim ale nevydal. 

Filantropové Marc (74) a Sharon (73) Hagleovi z Floridy toužili po tom, že si splní další životní sen a společně se vyrazí podívat k vraku slavné výletní lodi Titanik. Ten se nachází v Atlantickém oceánu v hloubce 3,8 kilometru a zhruba 600 kilometrů od kanadského pobřeží u Newfoundlandu.

Ještě předtím, než se dvojice rozhodla vyrazit do hlubin Atlantiku, zúčastnili se společně vloni na jaře letu Blue Origin a stali se prvním manželským párem, který se vydal do vesmíru. Dalším milníkem měl být ponor k vraku Titaniku.

Cesta se odkládala

Dvojice podle informací Daily Mailu už v roce 2017 zaplatila šéfovi společnosti OceanGate Expeditions Stocktonu Rushovi (61) v přepočtu 4,5 milionu korun a těšili se na jedinečný zážitek, kdy měli být jedni z prvních, kteří do ponorky usednou.

Jenže ojedinělá výprava se neustále oddalovala. Podle deníku The Daily Beast Rush nejprve cestu odložil o den, pak o dva a nakonec o rok. Nakonec měl Rush údajně prostřednictvím společnosti OceanGate Expeditions dvojici sdělit, že se mohou v roce 2021 připojit k plánované výpravě, peníze za neuskutečněnou plavbu v roce 2017 ale nedostanou.

Známý zbohatlík z ponoru vycouval

Manželům došla trpělivost letos v březnu. Hagleovi šéfa OceanGate Expeditions zažalovali a obvinili za to, že jim sice slíbil dobrodružnou plavbu, ta se ale nikdy neuskutečnila a navíc páru Rush nevrátil jejich peníze.

Nejedná se o jedinou kontroverzi, která je se společností zajišťující extrémní ponory na dno Atlantiku spojena. List Daily Mail přišel ve středu s informací, že členem jedné z posádek se měl stát i miliardář a marketingový magnát Chris Brown (61), který je mimo jiné přítelem jednoho z cestujících pohřešované ponorky, miliardáře Hamishe Hardinga.

„Zjistil jsem, že jako zátěž ponorky používali staré lešení. Její ovládání zase připomínalo ovladače ve stylu počítačových her,“ svěřil se deníku The Sun Brown. „Nakonec jsem firmě poslal e-mail a napsal: ‚Už nejsem schopen v této věci pokračovat‘. Požádal jsem je o vrácení peněz. Prostě mě to nepřesvědčilo,“ doplnil boháč.

Video  Charanzová končí u Babiše! Mynář a šperky z hradu, kde jsou? A Bartoška stále v nemocnici  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

AHel ( 23. června 2023 11:05 )

Smutné, ale jen blázen nebo naprosto člověk lítající v oblacích bez pudu sebezáchovy, by do toho vlezl.

Jiří Zvěřina ( 22. června 2023 02:22 )

Černochová řeší vše....

Uživatel_5375963 ( 21. června 2023 20:11 )

Máta pravdu ale Černochová to moc řeší.

sorgedoktor ( 21. června 2023 15:04 )

Ja si myslim, ze to nejsou nase starosti. DStejne jako to, jestli slovenska preztidentka chce byt dal ve funci a nebo ne...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání