Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Žena pilota pohřešované ponorky: Je potomkem manželů, kteří zemřeli na Titaniku!

Autor: rc - 
22. června 2023
14:30

Před 111 lety se na plavbu Titanikem vypravil Isidor Straus  se svou manželkou Idou Strausovou. Manželé patřili mezi nejbohatší pasažéry. Isidor stál u zrodu obchodního domu Macy‘s. Oba zemřeli poté, co loď narazila do ledovce a skončila v hlubinách oceánu. Potomkem manželského páru je shodou okolností Wendy Rushová, manželka šéfa společnosti OceanGate Expeditions Stocktona Rushe, člena posádky ztracené ponorky Titan, která zmizela během ponoru k vraku legendární lodi.

Tragický příběh zaoceánského parníku Titanic zná každý. Loď se potopila v severním Atlantiku v roce 1912 poté, co narazila do ledovce. Při katastrofě zemřelo více než 1500 lidí. Mezi nimi i manželé Isidor a Ida Strausovi. Pár cestoval první třídou a patřil mezi nejbohatší cestující na lodi.

Manželé se nesmírně milovali. Jejich milostný příběh dokonce inspiroval režiséra Jamese Camerona, který jej zasadil do příběhu svého slavného filmu Titanik z roku 1997. Ve chvíli, kdy se loď potápí a všude panuje panika, starší manželský pár leží v posteli ve své kabině, objímá se a drží se za ruce.

Přeživší tragédie uvedli, že viděli Idu, jak odmítla nastoupit do záchranného člunu. Místo toho, aby se zachránila, zůstala se svým manželem na potápějící se lodi. Dvojice údajně stála na palubě a držela se za ruce, zatímco šla loď ke dnu. Tělo Isidora se po několika týdnech od potopení našlo v moři. Ovšem tělo jeho manželky nebylo nalezeno nikdy.

Jak uvádí deník New York Post, prapravnučkou Strausových je Wendy Rushová, manželka šéfa společnosti OceanGate Expeditions Stocktona Rushe. Wendy je potomkem jedné z dcer manželů Minnie Strausové, která se v roce 1905 provdala za Richarda Weila. Jejich syn Richar Weil ml. zastával post prezidenta Macy's v New Yorku. Právě jeho syn Richard Weil III. je otcem Wendy.

Wendy se provdala za Stocktona Rushe v roce 1986 a rovněž pracuje pro OceanGate. K vraku Titaniku se vydala třikrát. Její manžel v neděli se čtyřmi dalšími lidmi nastoupil do ponorky jeho společnosti, aby se společně vydali do hlubin Atlantiku a na vlastní oči viděli vrak zaoceánského parníku. Výprava ale nedopadla podle plánu. Posádka přestala komunikovat s mateřskou lodí a začaly se po ní pátrat záchranné týmy.   

Video  Violet Jessopová: Žena, která přežila zkázu Titanicu  - Videohub
Odemknout video

mrkevmrkev ( 22. června 2023 15:19 )

Kruh se uzavřel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání