Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Experti o záchraně posádky z ponorky: I kdyby se vynořili včas, udusí se!

Autor: pma, ČTK, Aleš Ligas - 
22. června 2023
15:20

Posádce ponorky Titan, která je od neděle pohřešována, už zřejmě nezbyly žádné zásoby kyslíku. Odborníci navíc upozorňují na to, že i pokud by se ponorka stihla včas dostat na hladinu, mohli by se pasažéři udusit.

Šance na záchranu pěti pasažérů pohřešované turistické ponorky společnosti OceanGate Expeditions klesla na minimum. Po plavidle od neděle i tak stále pátrají rozsáhlé týmy na východě amerického a kanadského pobřeží, kde byla ponorka Titan spatřena naposledy.

Podle bývalého velitele královského námořnictva Ryana Ramseyeho jsou dny cestujících sečteny. „Neexistuje žádný způsob, jak je zachránit. Pokud vím, neexistuje žádná technologie, která by zvládla provést záchrannou operaci v takové hloubce,“ sdělil pro Daily Mail odborník.

Překážkou by byly dveře 

I kdyby jako zázrakem posádce nějaký kyslík zbyl a podařilo se je včas dostat na hladinu, nebylo by vyhráno. Důvodem je skutečnost, že dveře jsou utěsněny 17 šrouby, aby vydržely obrovský tlak vody v hloubce několika kilometrů. Otevřít je by tak zabralo mnoho času.

Video  Blesk Podcast: Druhá zkáza Titanicu. Do roku 2030 se vrak rozpadne.  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání