Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šílenec se pokusil „přeběhnout“ Atlantik: Pobřežní stráži vyhrožoval bombou

Autor: štt - 
10. září 2023
17:43

Američan Reza Baluchi (44) si k splnění snu vyrobil plavidlo připomínající obří kolotoč pro křečka. Moc daleko však nedoběhl, jelikož jej kvůli blížícímu se hurikánu zastavila pobřežní stráž. Pracovníkům vyhrožoval tím, že se zabije, pokud ho nenechají být. Hrozil dokonce bombou. 

Rekordů k překonání už moc nezbývá, a tak si americký maratónec Reza Baluchi vymyslel, že by mohl přeběhnout Atlantik až do Londýna. Podomácku si k tomu vyrobil speciální zařízení. Jeho základem je rozměrná kovová konstrukce, kterou nadnáší bóje svázané do kruhu. Běháním na místě pak celý stroj rozpohybuje. Čtyřiačtyřicetiletý muž zkrátka připomínal lidského křečka.

Když se podivné plavidlo nacházelo zhruba sto kilometrů od břehů státu Georgie, zpozorovala jej pobřežní stráž, napsal deník New York Post. Na otázku, kam se hodlá dostat, Baluchi bez zaváhání odpověděl, že „až do Londýna“. K splnění cíle mu zbývalo necelých šest a půl tisíce kilometrů. 

Jelikož se k pobřeží blížil hurikán Franklin, pracovníci na muže apelovali, aby se svých plánů vzdal a vrátil se s nimi na pevninu. V tu chvíli však Baluchi začal vyšilovat. Tvrdil, že u sebe má dlouhý nůž, a dokonce i bombu. Trvalo tři dny, než se strážcům zákona podařilo sportovce přesvědčit a odvézt jej k břehům Floridy.

Baluchi se o podobný kousek pokusil již několikrát. Nyní úřadům došla trpělivost a obvinili jej z dvou federálních zločinů. I tentokrát se však nehodlá svého snu vzdát a médiím oznámil, že ihned jak bude moct, vypraví se na moře znovu.

Video  Pavlová v Kyjevě při ostřelování. Babiš urážel ve Sněmovně. A proč slavný dabér zmizel?  - Bára Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání