Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vůdce Hamásu Sinvár má štít z rukojmích. Izraelci ho nemůžou zabít raketovým úderem

Autor: ČTK - 
8. ledna 2024
13:50

Izraelská armáda ví přesně, kde se ukrývá vůdce hnutí Hamás v Gaze Jahjá Sinvár, nemůže ho ale zabít raketovým úderem, protože je obklopen velkým počtem izraelských rukojmích. Informoval o tom dnes server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na zprávu deníku Israel Hajom. Podle ToI totéž řekl v neděli rozhlasu Kan bývalý šéf vojenské rozvědky Amos Jadlin.

Koncem prosince izraelská armáda uvedla, že na předměstí Gazy zničila byt, který Sinvár využíval k úkrytu. Na místě vojáci našli také 20 metrů hlubokou šachtu vedoucí do dlouhého rozvětveného tunelu. Systém tunelů pod Pásmem Gazy měří několik stovek kilometrů a podle izraelské armády má výstupy také pod nemocnicemi či školami.

Strůjce krvávého útoku

Sinvár je podle Izraele jedním ze strůjců bezprecedentního útoku Hamásu ze 7. října, při němž několik tisíc palestinských ozbrojenců vtrhlo z Pásma Gazy do Izraele a povraždilo na 1200 lidí. Dalších asi 240 osob palestinští radikálové unesli do Gazy jako rukojmí, které chtějí vyměnit za Palestince držené v izraelských věznicích. Během dosud jediného příměří v této tříměsíční válce, které trvalo koncem listopadu týden, propustil Hamás 105 rukojmích výměnou za 240 palestinských vězňů.

Podle izraelské vlády drží palestinští radikálové v Pásmu Gazy ještě asi 136 rukojmích, ne všichni z nich jsou ale zřejmě stále naživu. Podle izraelské armády je mrtvých nejméně 25 rukojmích v zajetí Hamásu.

Příbuzní unesených, kteří během příměří nebyli propuštěni, se od začátku prosince snaží přimět izraelskou vládu, aby pokračovala v jednáních s Hamásem o propuštění jejich blízkých. Rozhovory, které zprostředkovávají zejména Katar a Egypt, byly naposledy přerušeny 2. ledna poté, co byl při, zřejmě izraelském, útoku v Bejrútu zabit zástupce šéfa Hamásu Sálih Arúrí a několik jeho kolegů.

Smrt Arúrího

Koncem minulého týdne příbuzní šesti rukojmích ve snaze oživit jednání navštívili Katar, kde se o víkendu setkali s katarskými vládními činiteli. Ti jim podle serveru ToI potvrdili, že jednání Hamásu s Izraelem komplikuje zabití Arúrího. Představitelé Hamásu už předtím ale prohlašovali, že nepropustí další rukojmí, pokud izraelská armáda nezastaví svou ofenzivu v Gaze. Izraelský ministr obrany Joav Galant ale tvrdí, že izraelská armáda bude pokračovat ve vojenské operaci s cílem zničit Hamás. Podle Galanta se vojáci snaží rukojmí najít a osvobodit.

Ismail Haníja (vpravo), šéf politického byra Hamásu, si potřásá rukou se svým zástupcem Sálem Arúrim po příjezdu do Gazy z egyptské Káhiry ve čtvrtek 2. srpna 2018 v Gaze. Ismail Haníja (vpravo), šéf politického byra Hamásu, si potřásá rukou se svým zástupcem Sálem Arúrim po příjezdu do Gazy z egyptské Káhiry ve čtvrtek 2. srpna 2018 v Gaze. | ČTK/AP

„Myslíme si, že katarská vláda má za cíl dojednat propuštění všech rukojmích z humanitárních důvodů, ale i proto, že to považuje za důležité kvůli míru v regionu,“ uvedla Noam Perryová, dcera jednoho z unesených po návštěvě Kataru. Šlo o první cestu příbuzných do Kataru od únosu jejich blízkých Hamásem z izraelského pohraničí 7. října.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi