Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Znásilňovali a vraždili pro zábavu. Raz popsal hrůzné řádění Hamásu na festivalu Nova

Autor: vja - 
7. ledna 2024
05:00

I po několika měsících od počátečního rozsáhlého útoku Hamásu na Izrael ze 7. října se na světlo světa dostávají další hrůzná svědectví o zvěrstvech působených příslušníky teroristické organizace. Jeden z přeživších účastníků festivalu Nova, kde Hamás zabil stovky lidí, nyní veřejně promluvil o prožitých momentech hrůzy pro stanici CNN.

Z dodávky vystoupilo pět mužů, zajali ženu a strhali z ní šaty, zatímco kolem ní vytvořili kruh. Jeden z nich ji znásilnil a podřízl nožem. Pak její mrtvé tělo znásilnil znovu,“ řekl Raz Cohen, který přežil vražedné řádění Hamásu na hudebním festivalu Nova 7. října.

Ostatní muži kolem oběti se nezdáli být rozrušení, řekl Cohen. „Vždycky se smáli. Myslím, že to udělali čistě pro zábavu. Zavraždili spoustu lidí pro zábavu,“ uvedl. „Stále si pamatuji její hlas, výkřiky beze slov,“ dodal. Po tomto incidentu prý Cohen viděl, jak skupina útočníků zabila další ženu a muže sekerou.

Cohen se vydal na hudební festival Nova v poušti na jihu Izraele se svou přítelkyní Mayou. Ta se pokusila utéct s jiným kamarádem, přičemž byla teroristy zabita, uvedl. Cohen prý spatřil i další mladou ženu s průstřelem hlavy, když se běžel schovat do křoví - na místo, kde byl svědkem znásilnění, řekl CNN.

24letý Cohen tvrdí, že utíkal přes volné prostranství v poušti, aby unikl davu útočníků. Popsal, že se cítil jako na střelnici. „Běžel jsem po otevřeném poli a byl jsem velmi blízko nějaké dívky,“ řekl. „Když jsem ji míjel, slyšel jsem, že padla na zem. Ohlédl jsem se a viděl jsem, že ji střelili do hlavy. Věděl jsem, že jí nemohu pomoci, a tak jsem utíkal dál, dokud jsem se nedostal ke křoví,“ Cohen musel prý v úkrytu strávit devět hodin, než dorazili záchranáři.

Izraelská policie dokumentuje případy znásilnění a sexuálního násilí spáchaného v době, kdy bojovníci Hamásu vtrhli z Gazy do Izraele a zaútočili na hudební festival a kibucy v blízkosti hranic. Při útocích, které byly celosvětově odsouzeny a vedly k masivní izraelské vojenské reakci, bylo zabito asi 1 200 lidí a více než 200 jich bylo vzato jako rukojmí. Následná izraelská válka proti Hamásu v Gaze si podle ministerstva zdravotnictví kontrolovaného Hamásem vyžádala životy více než 22 000 Palestinců.

Organizace spojených národů a organizace na ochranu lidských práv však zprávy o znásilňování a mrzačení Izraelců - převážně dívek a žen, ale i mužů - odsoudily pomalu. Hamás popřel, že by se jeho bojovníci během koordinovaných útoků dopouštěli sexuálního násilí.

Agentura OSN UN Women vydala v prosinci prohlášení, v němž útoky odsoudila a uvedla, že je „znepokojena četnými zprávami o zvěrstvech a sexuálním násilí na základě pohlaví během těchto útoků“.

V listopadu izraelský policejní komisař Dudi Katz uvedl, že policisté již shromáždili více než 1 000 výpovědí a 60 000 videozáznamů souvisejících s útoky, které obsahovaly četná svědectví lidí, kteří uvedli, že byli svědky znásilnění. Dodal, že vyšetřovatelé nemají svědectví z první ruky a není jasné, zda některé oběti znásilnění přežily.

Rami Shmuel, organizátor hudebního festivalu, kterého se Cohen zúčastnil, již dříve uvedl, že při útěku viděl oběti bez oblečení a nemá pochybnosti o tom, co se stalo. „Měly roztažené nohy a některé z nich byly zmasakrované,“ řekl CNN.

Vojenský zdravotník, který si nepřál zveřejnit své jméno, CNN rovněž řekl, že v kibucu Be'eri viděl těla dvou dospívajících dívek a nepochybuje, že nejméně jedna z nich byla znásilněna. „Kalhoty měla stažené ke kolenům a na zadní straně krku měla střelnou ránu,“ vyprávěl. „Ležela v louži krve a na spodní části zad měla zbytky spermatu,“ popsal hrůznou scénu.

Cochav Elkayam-Levy, odbornice na oblast lidských práv z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, vytvořila s kolegy občanskou komisi, která má zkatalogizovat důkazy o útocích. Tato je pevně rozhodnuta, že zmíněná zvěrstva by neměla být přehlížena nebo zapomenuta, zejména proto, že oběti nejsou schopny mluvit samy za sebe, uvedla.

Video  Návštěvníci festivalu Supernova před útokem Hamásu.  - TikTok
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 7. ledna 2024 09:20 )

Díky dotacím EU měli dostatek peněz na kvalitní zbraně?

UFO1 ( 7. ledna 2024 09:12 )

Tyto články jsou nevhodné, neúcta k obětem...

Zobrazit celou diskusi