Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zabití druhého muže Hamásu rozlítilo Hizballáh. Izrael varuje před „bezbřehými“ následky

Autor: ČTK - 
3. ledna 2024
21:15

Zabití zástupce šéfa palestinského hnutí Hamás Sáliha Arúrího na předměstí Bejrútu bylo očividnou agresí Izraele a vážným a nebezpečným zločinem, k němuž nelze mlčet, prohlásil dnes vůdce libanonského šíitského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh. Spojeneckému hnutí Hamás vyjádřil soustrast. Současně podle agentury Reuters varoval Izrael před bezbřehými důsledky, pokud se rozhodne vést válku proti Libanonu.

Izrael se k úternímu útoku na druhého nejvýše postaveného představitele Hamásu na jižním bejrútském předměstí Dahíja oficiálně nepřihlásil. Podle analytiků však mohlo jít zároveň i o vzkaz Izraele Hizballáhu, že dosáhne i na jeho hlavní baštu, píše Reuters. Šlo totiž o první takový úder na území libanonského hlavního města, zatímco dosud se izraelské údery omezovaly na jih Libanonu v reakci na přeshraniční ostřelování obcí na severu Izraele ozbrojenci z Hizballáhu.

Nasralláh v televizním projevu uvedl, že přeshraniční ostřelování severního Izraele, které Hizballáh zahájil 8. října, tedy bezprostředně po krvavých útocích Hamásu na jižní Izrael, zabránilo rozsáhlejšímu bombardování území Libanonu židovským státem. Zároveň varoval, že pokud se Izrael rozhodne rozpoutat proti Libanonu válku, nebude Hizballáh znát v bojích „žádné meze“ a „žádná pravidla“. „Kdokoli pomýšlí na válku s námi - jedním slovem, bude toho litovat,“ řekl Nasralláh.

Hizballáh je klíčovým spojencem Íránu i Hamásu a zároveň nejmocnější vojenskou silou v Libanonu. Mnohé země včetně Spojených států, Británie, států EU, Ligy arabských států a několika arabských zemí jej rovněž označují za teroristickou organizaci. Od vypuknutí války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy dochází na severní hranici Izraele prakticky denně ke střetům mezi izraelskou armádou a ozbrojenci Hizballáhu na libanonské straně, kteří údajně v solidaritě s Hamásem ostřelují izraelské pozice a také obce a kibucy v pohraničí.

Nasralláhův projev, teprve třetí od 7. října, byl původně plánován u příležitosti čtvrtého výročí amerického atentátu v Bagdádu na velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního. Pietním ceremoniálem v íránském městě Kermán u jeho hrobu dnes otřásly dva výbuchy, které si vyžádaly přes 100 mrtvých a na 200 zraněných, podle íránských úřadů se jednalo o teroristický útok.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi