Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Nejmenší rukojmí Hamásu: Roční miminko 100 dní v zajetí! A zloba příbuzných 130 unesených

Autor: ČTK, DVL, lig - 
14. ledna 2024
12:00

V neděli je to právě 100 dní od teroristických útoků Hamásu na Izrael, při nichž ozbrojenci pozabíjeli na 1200 lidí a přes 240 unesli do Pásma Gazy. Mezi zajatými je i miminko, které má brzy oslavit první narozeniny. Malý Kfir Bibas tak již strávil čtvrtinu života ve vězení teroristické organizace Hamás, upozorňuje Daily Mail.

Nejmladší izraelský rukojmí, kterého drží v zajetí teroristická organizace Hamás, oslaví brzy první narozeniny. Miminko dosud strávilo čtvrtinu života uvězněno v Gaze. Stále se věří, že malý Kfir Bibas je mezi dalšími více než 130 rukojmími, kteří jsou nadále drženi teroristy v tunelech ve válečné zóně. Napsal o tom britský list Daily Mail

Uplynulo již 100 dnů od doby, co se teroristé Hamásu přiřítili přes hranice a zahájili teroristický útok, při kterém zavraždili 1 200 Izraelců, což vyvolalo konflikt, který by mohl přerůst v totální regionální válku.  

Video, které natočil Hamás, ukazuje Kfirovu 30tiletou matku Shiru, jak drží jeho a 4letého bratra Ariela, zatímco je odvádí terorističtí ozbrojenci. Její bratranec Yosi řekl Daily Mailu: „Viděli jste to video? Shiri křičí, ale nevydá ani hlásku. Ztratila hlas. Viděli jste to? Byla tak vystrašená.“

Yosi provedl reportéry Daily Mailu Bibasovým skromným rodinným domem v kibucu Nir Oz, kde od doby, kdy sem vpadli teroristé, zamrzl čas. Když Yosi otevřel dveře, varoval reportéry před zápachem z rodinného domácího psího mazlíčka, kterého zavraždili teroristé. Na stěnách byly díry po kulkách a matrace po miminku byla od krve.

„Věřím, že jsou naživu“

Příbuzní v Izraeli doopravdy neví, jestli jsou Bibasovi stále naživu. V listopadu zveřejnil Hamás kruté propagační video 37letého otce Yardena, jak vzlyká poté, co ho teroristé informovali, že zbytek jeho rodiny byl zavražděn během izraelského vzdušného útoku na tunely v Gaze. Nicméně izraelská armáda nepotvrdila, že by rodina už nebyla naživu. Stále je tu naděje.

Více než 100 rukojmích bylo před dvěma měsíci propuštěno během výměny zajatců, ale Bibasovi mezi nimi nebyli. Malý Kfir brzy oslaví první narozeniny. „Nevíme, v jakém jsou stavu, ale věřím, že jsou naživu. Slyšeli jsme od ostatních rukojmích, kteří se vrátili, že Yarden byl v opravdu špatném stavu. Bojím se jen pomyslet na malého Kfira, jestli se vrátí zpátky, bude v pořádku? Dostává vůbec výživu, aby se vyvíjel? Jak si Shiri pomůže, když začne plakat? Slyšeli jsme, že rukojmí musí být potichu. Je hrozné na to pomyslet,“ řekl 45letý Yosi.

Rodiče Shiri 63letá Margit a její 67letý manžel José byli zavražděni spolu se svým psem Ktanou během teroristického nájezdu Hamásu na kibuc v jižním Izraeli. Jejich domov vypálili a psovi sťali hlavu. „Hamás mi vzal tři generace rodiny,“ řekl Yosi.

Část rukojmích Hamás propustil za dosud jediného příměří na konci listopadu, většinou výměnou za palestinské vězně zadržované v Izraeli. Více než 130 jich však zůstává v zajetí, někteří jsou zřejmě po smrti.

Shromáždění za jejich propuštění se v Tel Avivu podle serveru listu The Times of Israel zúčastnilo v sobotu na 120 000 lidí.

Protesty příbuzných: „Nic se neděje“

Od poslední výměny zajatců už ostatní příbuzní nemají příliš naděje na to, aby přišla další dohoda. A některé akce Izraele jenom zvyšují riziko, že bude těm, kteří jsou v zajetí, ublíženo. „Rodiny zajatých jsou frustrovány a vysíleny. Nebyl tu žádný posun už týdny. Nic se neděje – kromě zjištění, že bylo více zajatců zabito,“ řekla Naama Weinbergová, která má mezi unesenými bratrance. Dodala, že Izrael musí zařadit propuštění rukojmích na první místo seznamu priorit. Informovalo o tom zpravodajství CNN

„Rodiče mého bratrance Itaie Svirského byli zavražděni,“ pokračovala Weinbergová. „Jsme ti první, kteří jsou rozzlobeni na Hamás a chceme pomstu. Zničili naše životy tak moc, že to stále nemůžeme pochopit, ale nejdříve chceme dostat domů ty, kteří jsou naživu. Jednoznačně už nechceme žít bok po boku s Hamásem, ale nepochybujeme, že Hamás přežije dále, než Itai přežije v zajetí.“

Mezi protestujícími byl také Shai Wenkert, který má mezi zajatci 22letého syna Omera, který byl teroristy unesen z hudebního festivalu Nova. „Během celé této pozemní ofenzivy už nevidíme propuštěné zajatce, vidíme jenom těla mrtvých vojáků, rukojmích a děsivé příběhy zavražděných.  Nechci svého syna zpět jako tělo,“ řekl otec.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi