Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Voják se obětoval, aby zachránil své kolegy v Gaze. Zůstala po něm těhotná žena a syn

Autor: DVL, lig - 
6. ledna 2024
20:08

32letý Lior Sivan byl povolán Izraelskými obrannými silami (IDF) poté, co teroristická skupina Hamás zaútočila na jihu Izraele. Sloužil jako velitel tanku a krátce před tím, než měl přijet domů za svou těhotnou ženou a 2letým synem, byl přepaden ze zálohy, píše deník Daily Mail.

Australský otec, který sloužil s izraelskými vojáky, byl zabit teroristy Hamásu v Gaze jen krátce před tím, než se měl vrátit zpátky domů ke své manželce, aby uvítali na svět svého druhého potomka.

Kapitán v záloze 32letý Lior Sivan byl povolán Izraelskými obrannými silami (IDF) poté, co Hamás 7. října zaútočil na jihu Izraele. Od té doby, co byl Sivan povolán k boji, opustil Gazu jenom na krátkou dobu. 

19. prosince sloužil jako velitel tanku na jihu Pásmu Gazy, byl přepaden teroristy z Hamásu ze zálohy a byl zabit. Bylo to poprvé, co byl australský občan zabit během boje za Izrael. 

32letý muž čekal na to až bude moct opustit boje, aby se znovu setkal se svým 2letým synem a manželkou Liav, která měla v příštím týdnu přivést na svět jejich dceru. 

„Obětoval se“

Kapitán Sivan byl v tanku, když si jeho řidič všiml člena teroristické skupiny Hamás, který dával výbušninu do dalšího tanku, který byl vedle nich. Dan Sivan popsal svého syna jako „hrdinu“, který obětoval svůj život, když otevřel poklop tanku, vstal a snažit se teroristu zastřelit. „Místo toho, aby manévroval a pokusil se ho zastřelit zevnitř tanku, nemyslel na svou ženu a svého syna. Byl to hrdina. Otevřel poklop a vstal, aby ho zastřelil,“ řekl otec rozhlasovému zpravodajství ABC News. 

„Nicméně to bylo přepadení ze zálohy, kdy se někdo za ním schovával za budovou a něco na něj vypálil. Byl okamžitě zabit. Ale zachránil čtyři muže ve vedlejším tanku a pravděpodobně další tři muže v jeho vlastním tanku,“ řekl zdrcený otec. 

Dále uvedl, že vojáci vyjádřili rodině upřímnou soustrast a mnoho z nich vzpomínalo, jak jim Lior Sivan zachránil život.

Kapitán Sivan měl dvojí občanství - izraelské a australské. Sivan se narodil v australském městě Melbourne a byl batole, když se s rodiči přestěhoval do Izraele. Jeho manželka promluvila na pohřbu a sdělila truchlícím, že s ním často mluvila po telefonu o budoucích plánech a o tom, že brzy přivítají na svět jejich druhé dítě. Její manžel ji často ujišťoval, že jeho povinnosti nejsou nebezpečné, protože „vojákům v tancích se nemůže nic stát“. 

Stanislav Marik ( 7. ledna 2024 09:57 )

Proč se jedna věc popisuje v pěti odstavcích, akorát s přeházenými slovíčky?

Petr Kolar ( 6. ledna 2024 23:17 )

To je valka. Byl vojakem nepritele na uzemi Palestincu, kde jeho "kolegove" zabili pres 23 tis lidi, z toho pres 10 tis kojencu a deti. Izraelska armada zajatce nebere, strili po vsem co se hybe (uz zabila nekolik desitek svych vojaku nebo propustene zajatce), takze lze ocekavat ze zajatce neberou ani Palestinci, kdyz je navic agresor na jejich pude.
Z meho pohledu zcela zbytecny clanek, ktery ma jen zvednou emoce proti Palestincum. Byt to opacne tak take zabije nepritele. To je valka, jako obcan Australie nemusel valcim v Gaze. Bylo to jeho dobrovolne rozhodnuti. Lze litovat pouze jeho blizke.

Zobrazit celou diskusi