Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Palestinci umírají po tisících, oni žijí v luxusu: Kdo jsou představitelé Hamásu?

  • Autor: štt - 
    8. 11. 2023
    05:00

    Zatímco běžní Palestinci nyní umírají pod přívalem izraelských raket, čelní představitelé Hamásu vše pozorují z bezpečí svých luxusních sídel postavených v Turecku či v Kataru. Kdo jsou ti, kteří řídí teroristickou skupinu? A jak zbohatli?

  • 1.Pásmo Gazy

    Probíhající ozbrojený konflikt na Blízkém východě je obrazem bídy a utrpení. Poté, co Hamás provedl hanebný útok na civilní obyvatelstvo, Izrael odpověděl ničivou silou soustředěnou do Pásma Gazy. 

    Již před válkou byla Gaza symbolem bezvýchodnosti. V uzavřené oblasti o rozloze dvou třetin Prahy žilo na dva miliony Palestinců. Jednalo se o druhé nejhustěji osídlené území na světě. Většina obyvatel se nacházela za hranicí chudoby. Existuje však pár vyvolených, kteří si mezi rozpadajícími se panelovými domy postavili luxusní vily. O jejich životech nedávno napsal německý deník Bild.

  • 2.Ismáíl Haníja a jeho rodina

    Za šéfa Hamásu je považován Ismáíl Haníja (61). Otec 13 dětí se od roku 2019 skrývá v zahraničí. Z luxusních hotelů v Turecku a Kataru řídí osud Palestinců. Sám na sociálních sítích nevystupuje, ale tuto roli zastanou jeho dva synové Maáz a Abdel.

    Maáz je něco jako realitní magnát. Vlastní několik nemovitostí v Pásmu Gazy. V Turecku se rád nechává vidět s krásnými ženami a alkoholem. Jeho bratr Abdel Salam upadl v nemilost, jelikož jako člen politbyra Hamásu z organizace odváděl peníze. Odhadovaný majetek rodiny Haníjů je odhadován na v přepočtu 55 miliard korun.

    Šéf politického křídla Hamásu Ismaíl Haníja se v katarském Dauhá setkal s íránským ministrem zahraničí Hosejnem Amírabdolláhjánem (31. 10. 2023). Šéf politického křídla Hamásu Ismaíl Haníja se v katarském Dauhá setkal s íránským ministrem zahraničí Hosejnem Amírabdolláhjánem (31. 10. 2023). | ČTK / AP / Uncredited

  • 3.Chálid Maš'al

    Chálid Maš'al (67) je bývalým hlavním představitelem nejvyššího vedení. V roce 2012 uprchl z Damašku, kde se rozhořelo takzvané Arabské jaro. Útočiště našel v Kataru, odkud nyní provádí majetkové a finanční transakce pro Hamás. Při útěku si s sebou údajně odvezl na 35 miliard korun.

    Chálid Maš'al Chálid Maš'al | profimedia.cz

  • 4.Músa abú Marzúk

    Druhým nejdůležitějším členem je Músa abú Marzúk (72). Po 14 letech strávených v USA se přes Jordánsko (1998) a Sýrii (2001) přestěhoval do Káhiry (2012). Jeho role by se dala přirovnat k ministru zahraničí: zajišťuje styk s dalšími představiteli teroristických organizací a vlád. Jeho majetek se odhaduje na v přepočtu 45 miliard korun.

    Músa abú Marzúk Músa abú Marzúk | profimedia.cz

  • 5.Yunis Qafisheh

    Sedmašedesátiletý muž se narodil v Jordánsku a nyní žije v Istanbulu. Turecký prezident Erdogan mu zde nechal vystavit pas pod falešným jménem Haşmet Aslan. Spojené státy ho mají na svém sankčním seznamu od roku 2022. Tajné služby totiž rozkryly jeho napojení na stavební společnost Trend GYO, jež měla odvádět finanční pomoc Hamásu.

    Izrael pokračuje ve své pozemní operaci v Pásmu Gazy. Izrael pokračuje ve své pozemní operaci v Pásmu Gazy. | Reuters

  • 6.Galerie

    Video  Lékařka bez hranic: Situace v Gaze je kritická, kolegové jsou vyčerpaní, bojí se o svůj život  - Bára Holá, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

bullshit ( 8. listopadu 2023 07:09 )

Volby byly před mnoha lety a nyni ne. Je to jako volby v KLDR. Taky si zvolili jednou v dobré víře a pak totalita vše zatrhla. Tim je neomlouvám ale je třeba hledat souvislosti. Hlavně že má vohnout 13 dětí

Athina ( 8. listopadu 2023 05:57 )

Jeste aby nebyli v bezpeci a v luxusu, když několik let odsavaji organizace a jiné státy pod ochranyma křídlama a nakupuji zbraně z dotaci….Rada bych vedela kam jdou veškeré dotace…Von de jim tam poslala dalších 25mega. Jen za poslední 3 týdny dostali 100mil. Kde jsou???? Když obyvatelů pásma Gazy je 2,5mil… to by musel mít mít každý občan vilu s bazénem a Hammer k tomu…Kdyby Hamas dával peníze i občanům a nejen krmil vlastní zadnice, lidé by nežili v chudobě a nebyli by nespokojeni. Bohužel, co si zvolili to mají…chtěli radikální politiku, mají ji.

Zobrazit celou diskusi