Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odveta za útoky v Rudém moři: USA a Britové udeřili v Jemenu na povstalce, Biden mluví o teroristech

Aktualizováno -
12. ledna 2024
21:29
Autor: ČTK, simao, lig - 
12. ledna 2024
06:53

USA a Británie dnes v noci s podporou několika dalších zemí udeřily ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím húsíjských povstalců na území Jemenu. Útoky potvrdili americký prezident Joe Biden a britský premiér Rishi Sunak. Výbuchy se podle svědků Reuters ozvaly i v hlavním městě Saná a na mnoha dalších místech země.Američané a Britové v Jemenu zasáhli skoro 30 míst, použili 150 kusů munice, uvedl podle Reuters americký činitel. Dosud se objevovala nižší čísla.Biden jemenské povstalce podporované Íránem označil za teroristy.

Reuters připomínají, že jde o první údery vedené proti šíitským povstalcům podporovaným Íránem přímo na území Jemenu od loňského listopadu, kdy Húsíové začali napadat námořní přepravu na klíčové obchodní trase v Rudém moři, podle nich na podporu palestinského hnutí Hamás v boji proti Izraeli. Agentura také podotýká, že se jedná o dramatické rozšíření současného konfliktu z Pásma Gazy na další oblast Blízkého východu.

Podle jednoho z amerických představitelů, kteří si přáli zůstat v anonymitě, byly údery vedeny z letadel, lodí a ponorek. Mířily na více než desítku míst na území Jemenu s cílem oslabit vojenské schopnosti Húsíů a neměly pouze symbolický charakter.

Húsíové podle jiného z amerických představitelů dosud nesáhli k odvetě a americké a britské námořnictvo v Rudém moři je dobře připraveno se případně bránit. Po provedených úderech nicméně není v plánu situaci v oblasti dále eskalovat, dodal.

Vůdce Húsíů ve čtvrtek ovšem prohlásil, že jakýkoli americký úder na jeho hnutí nezůstane bez odpovědi.

Představitel Húsíů Abdal Kádir Mortada bezprostředně po dnešních útocích na síti X oznámil, že řada míst v Jemenu včetně hlavního města Saná a pobřežní provincie Hudajdá se v časných pátečních hodinách stala terčem „americko-sionisticko-britské agrese“.

Povstalci provozovaná televize Al-Masírá poté na svém telegramovém účtu specifikovala, že údery byly vedeny mimo jiné na leteckou základnu poblíž mezinárodního letiště u hlavního města, na tábor u města Saada, lokality v blízkosti letiště v přístavním městě Hudajdá, na mezinárodní letiště v provincii Táizz a na pobřežní okres Abs.

Biden: USA nestrpí útoky na námořní dopravu

Húsíové, kteří se během občanské války zmocnili velké části Jemenu na západě země, tvrdí, že hodlají útočit na lodě napojené na Izrael nebo směřující do izraelských přístavů. Mnohé z napadených plavidel však žádné vazby na Izrael neměly.

Americká armáda ve čtvrtek uvedla, že Húsíové vypálili další protilodní balistickou střelu na mezinárodní námořní trasy v Adenském zálivu. Šlo již o sedmadvacátý útok těchto povstalců od 19. listopadu.

USA společně s Británií a s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Nizozemska úspěšně podnikly útoky proti různým húsíjským cílům, uvedl nyní Biden.

Biden Húsíům vzkázal, že „nebude váhat a nařídí další opatření na ochranu našich lidí a volného pohybu zboží v mezinárodním obchodu na jedné z nejdůležitějších obchodních cest na světě“. Premiér Sunak povstalce obvinil, že svými „nebezpečnými a destabilizujícími útoky“ způsobily zásadní narušení životně důležité námořní trasy, což vedlo k růstu cen komodit.

Podle prohlášení britského ministerstva obrany existují po útocích předběžné známky, že „schopnosti Húsíů útočit utrpěly“.

Rusové žádají schůzku Rady bezpečnosti OSN

Americký ministr obrany Lloyd Austin podle agentury Reuters řekl, že útoky mířily na lokality spojené s húsíjskými bezpilotními letouny, balistickými střelami a střelami s plochou dráhou letu, pobřežními radary a zařízeními pro kontrolu vzdušného prostoru.

Spojené státy se domnívají, že za všemi fázemi húsíjských útoků je Írán, řekl nejmenovaný americký činitel.

„Rusko požádalo, aby se v souvislosti s americkými a britskými útoky na Jemen konala naléhavá schůzka Rady bezpečnosti OSN,“ uvedlo podle agentury TASS ruské zastoupení při OSN. Schůzka je naplánovaná na 10:00 místního času (16:00 SEČ).

Video  Americký prezident Joe Biden navštívil Kyjev.  - Reuters
Video se připravuje ...

yokky ( 15. ledna 2024 00:32 )

👎👎👎👎­👎👎👎👎👎👎­👎😂😂😂😂😂­😂😂😂💩💩💩­💩💩💩💩💩💩­🤡🤡🤡🤡🤡

yokky ( 15. ledna 2024 00:32 )

👍👍👍👍­👍👍😂😂😂😂­😂😂😂😂😂😂­😂😂😂🤡🤡🤡­🤡🤡🤡🤡🤡🤡­🤡🤡

yokky ( 15. ledna 2024 00:31 )

🤣🤣🤣🤣­😨😨😨😨😨😨­😨😨😨🤣🤣🤣­🤣🤣🤣🤣🤣🤣­🤣🤣

yokky ( 15. ledna 2024 00:30 )

👍👍👍👍👍👍👍👍👍🆒🆒🆒🆒🆒🆒🆒🆒🆒

yokky ( 15. ledna 2024 00:30 )

🤣🤣🤣🤣­🤣🤣🤣🤣🤣🤣­😁😁😁😁😁😁­😁💰💰💰💰💰

Zobrazit celou diskusi